RIK: Greška četiri glasa, a ne 793!

Tanjug | vesti 2017-04-09 12:55:59 2017-04-09 12:55:59

Republička izborna komisija (RIK) prebrojala je javno glasačk listiće sa biračkih mesta broj 27 i 85 u Novom Pazaru.

Tanjug

Utvrđeno je da je broj glasova u džakovima ne slaže sa zapisnikom za četiri glasa, a ne 793 kako je sinoć objavio izborni štab Saše Jankovića!

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je da je notorna laž tvrdnja da je ukupno 793 glasa sa ta dva biračka mesta upisano kandidatu Aleksandru Vučiću.

Dimitrijević je precizirao da je utvrđeno, prebrojavanjem, da su u pitanju samo četiri glasa i to, kako je rekao, ta četiri glasa su iz tehničke greške, verovatno, dospela u pogrešnu kovertu.

On je objasnio da je bilo reč o sumnji da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta upisano u zapisniku u korist jednog predsednickog kandidata Aleksandra Vučića.

"Iznete tvrdnje iznete od pojedinih kandidata da je reč o 793 glasa su notorna laž, apsolutna neistina, radi se svega o četiri glasa. Glas je glas, ali dešava se da tokom pakovanja izbornog rezultata listići budu stavljeni među pogrešne glasove" objasnio je on.

Odluka o javnom brojanju listića prethodno je doneta sa 16 glasova "za" od ukupno 25 prisutnih članova RIK u proširenom sastavu, sa predstavnicima izbornih štabova svih kandidata.

Na pitanje "ko je protiv" - niko nije digao ruku.

U RIK-u su bile prisutne brojne novinarske ekipe, koje su prisistvovale otvaranju džakova i uvidu u njihov sadržaj.

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić zatražio je ranije danas da se omogući javni uvid u taj materijal.

Iz izbornog štaba Saše Jankovića navode da se on ne poklapa sa zapisnicima.

Predstavnici opozicije napustili sednicu

Predstavnici dela opozicije napustili su sednicu Republičke izbore komisije (RIK), nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta.

Sednicu su napustili članovi RIK iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.

Prethodno je zamenica predsednika RIK Zzeljka Radeta zatražila da se izvrši uvid u kompletan izborni materijal sa svih izbornih mesta.

"Kako ćemo objasniti zašto smo otvorili birački materijal sa samo dva biračka mesta", rekla je ona.

Njen predlog da se to stavi na glasanje predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević nije usvojio, jer je rekao da je prva tačka dnevnog reda zaključena, i poručio da je trebalo svoj predlog da stavi na glasanje na početku sednice, kada je bilo reči o usvajanju dnevnog reda.

Vesna Rakić Vodinelić: Broj glasova u petak nije isti kao danas

Članica pravnog tima predsedničkog kandidata Saše Jankovića i članica Republičke izborne komisije Vesna Rakić Vodinelić izjavila je danas da broj glasova u vreći sa izbornim materijalom u koji su u petak imali uvid nije bio isti kao i danas.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da sumnja da su se ti glasovi koji su danas izbrojani nalazili u kutiji u kojoj su bili neupotrebljeni listići, a koje njihovi kontrolori nisu brojali u petak uveče, kada je vršen uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru.

"Izražavam ozbiljnu sumnju da je broj glasova koji su prebrojani danas mogao biti na neki način modifikovan", kazala je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je najavila i da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica i članova biračkog odbora na ta dva biračka mesta u Novom Pazaru, kao i na još nekoliko biračkih mesta.

Isidora Martinenko koja je bila među onima koji su u petak imali uvid u izborni materijal, rekla je da su na biračkom mestu broj 27 u Novom Pazaru bila 543 glasa, a da je u zapisniku zvanično objavljeno da 1.185 glasova ima Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, na biračkom mestu 85 oni su izbrojali 749 glasova za Vučića, a u zapisniku je pisalo da je Vučić osvojio 999 glasova.

Ona je kazala i da kada su otvorili džakove za ta dva biračka mesta kutije sa neiskorišćenim glasačkim listićima bile su pune, a da su danas kako im je rečeno dok je RIK prebrojavao glasove bile prazne.

"U petak su te kutije bile oblepljene papirima nismo ih otvarali jer smo imali poverenja da su to stvarno neiskorišćeni glasački listići", rekla je Isidora Martinenko.

Ona je kazala i da su ih dok su imali uvid nadgledala po četiri predstavnika skupštinskih stručnih službi i da su kod sebe oni koji su iz štaba Saše Jankovića pregledali materijal imali samo papir i običnu grafitnu olovku.

Upitana zašto odmah na licu mesta nisu alarmirali, rekla je da "u tom trenutku nisu imali sa čim da uporede podatke koje su izbrojali".

Vesna Rakić Vodinelić rekla je da ne postoji zvanični zapisnik o uvidu u petak, da tako nešto nije propisano ni zakonom ni uputstvom o sprovođenju izbora, te da je sve prebačeno na one koji su vršili uvid.

Expand player
Pogledajte više