Snežana Pajović
privatna arhiva
Snežana Pajović

privatna arhiva

Snežana Pajović, Foto: privatna arhiva

- Smatram da ste objavljivanjem neproverenih informacija narušili profesionalni kredibilitet najvećeg instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju na teritoriji Republike Srbije, kao i integritet svih istraživača zaposlenih u Institutu, među koje ubrajam i sebe, kao najodgovorniju za regularnost i zakonitost poslovanja Instituta.

Netačna je informacija, kako se navodi u tekstu, da je Institut izbegao da bude kovid institut i tako pomogne državi i da je ostavio građane na cedilu, uprkos ogromnom novcu koji dobija od države. Na združenom frontu u borbi protiv kovid-19, važnu ulogu su imali i još imaju i mladi istraživači i naučnici Instituta „Vinča“. U toku vanrednog stanja oni su na različite načine doprineli suprotstavljanju virusu korona, a nisu prestali ni sa redovnim aktivnostima poput sterilizacije medicinskih instrumenata i proizvodnje lekova za dijagnostiku i terapiju najtežih oboljenja.

S obzirom na to da je Institut „Vinča“ akreditovan za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti od opšteg interesa od strane Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Republike Srbije i da kao takav nije akreditovan kao zdravstvena ustanova u kojoj bi se mogle pružati zdravstvene usluge, u organizaciji resornog ministarstva istraživači zaposleni u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ dobrovoljno su pristupili radu u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i Laboratoriji „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije, u kojima su obavljali analize uzoraka pacijenata koji su klinički suspektni na bolest kovid-19.

Preporučujemo i:

Netačna je vaša tvrdnja da ja, kao trenutni vršilac dužnosti direktora Instituta „Vinča“, nakon eventualnog imenovanja na funkciju direktora Instituta „potpuno preuzimam vlast“, naprotiv, ukoliko odlukom nadležnih organa budem imenovana na ovu funkciju, kao direktor najvećeg Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, na teritoriji Republike Srbije, predstavljaću i zastupaću Institut i biću odgovorna za zakonit rad Instituta uopšte i u oblasti finansijsko-materijalnog poslovanja, kao i za organizaciju i rukovođenje Institutom. Obavljanje javne funkcije podrazumeva najvišu odgovornost u cilju opšteg interesa, a ne sprovođenje vlasti i sticanje lične koristi. Naučno veće Instituta sačinjeno je od 70 eminentnih naučnika koji se ističu izuzetnim profesionalizmom na nacionalnom i međunarodnom nivou i svako drugo tumačenje predstavlja narušavanje integriteta i kredibiliteta najvišeg naučnog organa Instituta. Na sednici Naučnog veća održanoj 2. 7. 2020, po raspisanom javnom konkursu za izbor direktora Instituta „Vinča“ od strane kandidata za direktora Instituta prezentovani su programi rada Instituta u naredne četiri godine, sa planom i programom budućeg razvoja Instituta. Nakon sprovedenog postupka glasanja u skladu sa poslovnikom o radu Naučnog veća, kandidat dr Srđan Petrović dobio je 11 glasova, dok sam ja kao drugi kandidat dobila 44 glasa, nakon čega sledi dalja procedura u skladu sa zakonom.

Nakon ubedljive podrške koju sam dobila od kolega naučnika počelo je javno, medijsko urušavanje kredibiliteta Instituta, Naučnog veća i mog lično kroz unošenje neosnovane političke konotacije u sam postupak izbora direktora Instituta „Vinča“ i destabilizaciju samog Instituta. Ne sporeći pravo svih zaposlenih u Institutu da iskazuju svoje mišljenje i pokreću profesionalne inicijative u skladu sa zakonom, osećam potrebu da ukažem široj javnosti da su tvrdnje iznete u vašem članku neistinite, čak i zlonamerne i da ne odražavaju stav i interese zaposlenih u Institutu, već želje anonimnih pojedinaca za ostvarenjem ličnih interesa.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Tomić Bane

08.07.2020 16:52

I šta sad?