Ratko Mladić nosi masku, ali je u jako lošem stanju, svi su primetili jednu stvar

Alo.rs/RTS/V.M. | vesti 2020-08-25 12:12:18 2020-08-25 12:12:18

Branio je srpski narod ratnih devedesetih.

AP/Peter Dejong

Pred petočlanim žalbenim većem Mehanizma za krivične sudove u Hagu počela je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Preporučujemo:

Ratko Mladić lično u sudnici prisustvuje raspravi i nosi zaštitnu masku na licu, vidno je iscrpljen, a njegov pogled je malo pogubljen pošto su svi primetili. Njegov glavni branilac Branko Lukić juče odjavio svoje učešće, kao i pravni savetnik Boris Zorko.

 

Oni se ne slažu sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede ovu raspravu, praktično po svaku cenu, u vreme pandemije kovida 19 i lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.

U sudnici međutim kao deo pravnog tima za odbranu Mladića raspravi prisustvuju branilac Dragan Ivetić i pravni savetnik Peta-Luis Bagot.

ANKETA: Da li je Ratko Mladić po vašem mišljenju heroj?

 

Raspravu je otvorila predsedavajuća žalbenog veća sudija Prisca Njambe, podsećajući na tok žalbenog postupka i više odlaganja koji su usledili od marta, usled operacije koju je Mladić imao, njegovog oporavka, zatim pandemije kovida 19.

Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a naredne godine su i tužilaštvo i njegovi branioci podneli pisane žalbe na tu presudu.

Oslobođen je za genocid po jednoj tački optužnice.

Mladić je uložio žalbu po devet osnova, sa podosnovima, kojom traži oslobađanje od optužbi, ili ponavljanje suđenja, a kao alternativu i umanjenje kazne, navela je sudija Njambe.

Preporučujemo:

Expand player
Pogledajte više