Ima boga, sve se vraća: Jovanović
Tanjug Tanja Valić
Ima boga, sve se vraća: Jovanović

Tanjug Tanja Valić

Ima boga, sve se vraća: Jovanović, Foto: Tanjug Tanja Valić

Četvrt veka kasnije, Evropska unija je zadobila najteži udarac do sada izlaskom Velike Britanije, a prema rečima nekadašnjeg jugoslovenskog šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, ima dosta simbolike u tome šta se dešava na godišnjicu početka rasturanja SFRJ.

Hrvatska i Slovenija su 25. juna 1991. proglasile nezavisnost

profimedia

Hrvatska i Slovenija su 25. juna 1991. proglasile nezavisnost, Foto: profimedia

- To znači da ima boga, sve se vraća. Tada je jedan Englez, lord Karington, potpisao smrtnu presudu Jugoslaviji i bez problema su podržali separatizam Zagreba i Ljubljane, a svi znamo kako se to krvavo završilo. EU je sada zadobila udarac u pleksus koji će tek kasnije pokazati sve svoje posledice, iako su prve reakcije političara, pre svega Angele Merkel, veoma uzdržane.

Budući engleski premijer: Boris Džonson

profimedia

Budući engleski premijer: Boris Džonson, Foto: profimedia

Iako su najveći problemi do sada za Uniju dolazili s juga, nezaposlenost, problem sa migrantima i drugim stvarima, udarci su usledili sa severa, prvo od Islanda, koji je odbio da dalje korača ka evropskoj zajednici, a sada i Britanaca. Ne treba zaboraviti i bivše socijalističke zemlje sa istoka, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka, koje sve samostalnije istupaju. Evropska unija je postala načičkana unutrašnjim problemima i njene ambicije da postane moćni međunarodni centar sada su uzdrmane - kaže Jovanović za „Alo!“.

Na Ostrvu  slavili  do zore

profimedia

Na Ostrvu slavili do zore, Foto: profimedia

O tome koliko će ovo uticati na Srbiju i njenu dinamiku pregovora o članstvu sa EU, bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova veruje da će usporiti pregovore.

- Bez sumnje, ali dobra stvar je što ćemo možda moći malo lakše da dišemo što se tiče Kosova, neće nas toliko pritiskati jer im je sada pažnja usmerena na bitnije problema od nas, tako da nešto dobijamo, a nešto gubimo ovakvom odlukom Britanaca - kaže on.
O posledicima po samu Veliku Britaniju, Jovanović kaže:

- Naravno, ovo ne mora da znači da će se Velika Britanija raspasti, ali sada će na Ostrvu imati ozbiljne probleme, pre svega sa Škotskom, koja želi da ostane u EU, kao i mogućem ujedinjavanju Severne Irske i Irske, a ko zna, možda i Velsa. U svakom slučaju, imaće manje vremena da se bave nama kao što su to činili u prethodnih 150 godina, što je sigurno dobro za nas - tvrdi Jovanović.

Dejvid Kameron

profimedia

Dejvid Kameron, Foto: profimedia

 

Nikol Strudžen: Škotska će ponovo glasati o nezavisnosti!

Ni pune dve godine nisu prošle od referenduma na kojem su Škoti odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji, a prema najavama premijerke Nikol Strudžen, uskoro bi mogao da usledi novi jer njena zemlja želi da ostane u EU. - Želim da objasnim da nameravam da preduzmem sve potrebne korake i istražim sve mogućnosti da bi se na delu pokazalo kako su ljudi u Škotskoj glasali, drugim rečima, da obezbedim naše stalno mesto u EU i na jedinstvenom tržištu - rekla je ona i najavila da postoji velika mogućnost održavanja novog referenduma o nezavisnosti.

 

„Šin Fejn“: Irska da se ujedini

„Ovo dramatično menja političku sliku na severu Irske i mi ćemo intenzivno nastaviti da radimo na raspisivanju referenduma o ujedinjenju“, navodi se u saopštenju koje je objavio irski nacionalistički pokret „Šin Fejn“.

 

Španija želi Gibraltar nazad

Španija je samo nekoliko sati nakon nakon referenduma na Ostrvu predložila Velikoj Britaniji podeljeni suverinitet za Gibraltar kako bi se sačuvao pristup unutrašnjem tržištu EU. Gibraltar se nalazi u sastavu Britanije od 1713, kada je Španija bila primorana da ga ustupi.

Komentari (19)

ankica loncar

25.06.2016 06:01

nije tito umrija tu smo mi da spasimo uniju balkan je jaci od engleza

Peki

25.06.2016 06:43

Gospodin Jovanovic zaboravlja da su Slovenija i Hrvatska imale pravo da se osamostale. Nije problem bio u njihovom osamostaljenjubvec sto je Srbija silom htela da ih zaustavi. Kako se recimo Makedonija lepo i mirno odvojila? E tako su mogle i SLO i HR samo da Milosevica Rusi nisu napalili da moze da ratuje.

joca

25.06.2016 07:19

@Peki - Gospodin Peki nema pojma sta pise niko nije imao pravo da se odcepi narocito ne na silu kao sto su hrvati i slovenci uradli to je istina koju svi znaju ali propaganda jos uvek radi

Kolporter

25.06.2016 08:08

@Peki - E tooo care.

marko

25.06.2016 09:53

@Peki - Ala si ti to uprostio, onako ekspertski na nivou starije grupe u vrtiću (šestogodišnjaci).

Драагооољуб

25.06.2016 08:35

Беше неки виц који је говорио о неком Југовићу који је одлазио на Запад па се вратио назад. Питали га: како је Тамо? А он каже ништа не ваља! Како невања, када тамо није рат, има свегa, живе уредно? А он одговара: Па то вам кажем, неваља, код њих је још Добро, а незнају шта их чека!

AutomobiliBre

25.06.2016 09:03

Nije ovo slucajno vraca im se sve, unistili su Jugoslaviju i izazvali krvoprolice.

Skeptik

25.06.2016 10:42

ON kaze "IMA BOGA!"

Данко Б. Марин

25.06.2016 11:51

Бога има ,а постоји и Сатана као и уговор са њим од неких...

mara

25.06.2016 13:55

@Данко Б. Марин - Lepo i istinito receno.To treba da znaju i danasnji politicari,Bez svevisnjeg smo mali a sve se lose duplo vraca.

Eto

25.06.2016 12:25

Nikat nisu smele postajati ni Jugoslavija ni EU i čim su stvorene bile su osudjene na propast!!!

LEPA TUDJA

25.06.2016 12:29

SVIM HRVATIMA I HRVATICAMA U DOMOVINI I DIJASPORI SREĆAN 25 DAN DRŽAVNOSTI!

PITANJE

25.06.2016 12:31

Zašto bi srbi trebali i dalje kukat za tom Jugoslavijom a?

Hm

25.06.2016 12:36

@PITANJE - Zato što bez te bratske tvorevine ovako sami ne vrede ništa!!!!

Istok

26.06.2016 00:27

@PITANJE - Istok@hm Kakva glupost! Srbi su stvaranjem kraljevine sebi potpisali smrtnu presudu! Tada u stvari I pocinje propast srpskog naroda! Svi ostali su samo gledali svoju korist! Tito stvori nove nacije, ovo sada je samo nastavak Titove polititike! Srbima je dosta jugoslovenstva! Nikad vise!

DUŠAN

25.06.2016 13:05

GOSPODINE JOVANOVIĆU SADAŠNJA VLADA TRBALABI DA VAS ANGAŽUJE U VAMA IMA ISKUSTVA ,HRABROSTI , ODLUČNOSTI VISTE ZA DIPLOMATIJU NEKA PRELISTAJU VAŠ RAD MNOGE BI TREBALO DAJE SRAMOTA KOJI SU U VLADI I U SKUPŠTINI OSIM VUČIĆA KOJI RADI POPUT VAS

Nena127

25.06.2016 14:10

Šta nam ovaj ex ambasador iz Londona priča? Isti taj je diplomatskom poštom slao za Bgd TOALET PAPIR! Ko ne veruje neka prooveri.

mira

25.06.2016 15:39

NAJVECA ISTORIJSKA GRESKA JE STVARANJE KRALJEVINE SHS!

milan

28.06.2016 18:33

ti si jovanovicu simbol svega loseg sto smo preziveli i prezivljavamo ne pravi se pametan kad nisi