Radovan Karadžić
Associated Press
Radovan Karadžić

Associated Press

Radovan Karadžić, Foto: Associated Press

Teodor Meron, predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), izjavio je da se konačna presuda po žalbi Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske, na prvostepenu presudu, kojom je zbog ratnih zločina osuđen na 40 godina zatvora, može očekivati u prvom tromesečju sledeće godine. Kako saznajemo, Karadžić je ubeđen da će tada biti potpuno oslobođen svih optužbi i da će izaći na slobodu.

Pročitajte još:

 

Nekadašnji predsednik RS uveliko je počeo da pravi planove šta će raditi kada napusti Hag, a to nam potvrđuje i njegov rođeni brat Luka Karadžić. Luka za „Alo!“ navodi da je Radovan siguran da će njegova žalba, koju je temeljno spremao, biti usvojena, a on na proleće slobodan čovek.

Luka  Karadžić

Emil Čonkić

Luka Karadžić, Foto: Emil Čonkić

- Velika je šansa da se desi da ga potpuno oslobode i mi se tome iskreno nadamo. Uvereni smo da će ovo veće sagledati sve argumente koje je odbrana u žalbi iznela. Ako ovaj put bude suđeno po zakonu i po međunarodnom ratnom pravu, onda nema dileme da će sve biti u redu. Mi smo potpuni optimisti i nadamo se da će Radovan na proleće biti kod kuće - kaže Karadžić.

Aranđelovdan slavio sa Mladićem

Luka navodi i da se sa bratom čuo nekoliko puta na Aranđelovdan, njihovu krsnu slavu, kao i da je Radovan i ove godine obeležio slavu u Hagu.

- On je to radio i prethodnih godina, slavio je i ovog puta sa Srbima u Hagu, sa Ratkom Mladiće i ostalima, imali su malu gozbu. Ali nadam se da ćemo sledeću slavu slaviti zajedno - kaže naš sagovornik. Podsećanja radi, Radovan Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH od 1992. do 1995. godine.

On navodi da je u pozitivan ishod ipak najsigurniji sam Radovan, koji je, kako kaže, lično pisao žalbu i na njoj mesecima danonoćno radio.

- On je od prvog dana stvarno veoma pozitivan, nikada nije klonuo duhom, niti izgubio nadu. Radovan je zaista mislio da će njegova prvostepena presuda biti oslobađajuća, ali ni nakon kazne koja mu je tada određena nije odustao, samo je nastavio da se bori i da veruje. Sada se iskreno nada da će ova presuda biti oslobađajuća u drugom stepenu. On je izneo sa odbranom sve činjenice, neoborive dokaze, sve ono što je zanemareno u prvostepenom postupku, i samo neko treba to da uzme u obzir - kaže naš sagovornik.

- Najbitnije nam je da je on dobro, da je zdrav, što je retkost u Hagu kada je o Srbima reč, i daće bog da stvarno izađe sledeće godine - završava Luka.

Portugalac umesto Amerikanca

Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom veću u procesu protiv Radovana Karadžića zameniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je nedavno sud u Hagu. Tom odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor sudija Merona i Žan-Kloda Antonetija, drugog sudije po starešinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju. Spor je nastao kada se Meron, poslije zahteva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog pristrasnosti, povukao iz Apelacionog veća i na svoje mesto imenovao sudiju Rosu.