Aleksandar Vučić
V. Živojinović
Aleksandar Vučić

V. Živojinović

Aleksandar Vučić, Foto: V. Živojinović

Vučićevo izlaganje ekspozea od 260 strana trajalo je pet i po sati, bez pauze. Lider radikala često je prekidao mandatara i žalio se na dužinu izlaganja. Vučić je poslanicima dao kraću verziju ekspozea od 68 strana.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za sutra u 10 sati raspravu o programu vlade i izboru njenih članova.

Nakon završetka izlaganja mandatara, odbijen je predlog Demokratske stranke Srbije da se duplira vreme rasprave o izboru nove vlade, sa pet na deset sati.

Vučić je u ekspozeu naglasio da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima.

Predstavljajući detaljno plan rada nove vlade, Vučić je poručio i da je cilj da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplacivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Mandatar je na kraju izlaganja istakao da je ponosan na svoj novi tim i naglasio da ih čeka velika borba za bolju Srbiju.

Današnja sednica nije prošla bez trzavica. Na samom početku sednice poslanici opozicije su se bunili što je sednica zakazana u tako kratkom roku i na dužinu ekspozea. Poslanik DSS Milan Lapčević žalio se što je materijal od 130 strana u kome su program i ciljevi vlade dobio tek pred početak sednice. Bunio se i lider DS Bojan Pajtić.

- Tri i po meseca se čekalo na formiranje vlade, moglo je da se sačeka još malo da bi poslanici mogli da daju primedbe koje bi mogle unaprediti rad buduće vlade - rekao je Pajtić.

Gojkovićeva je poslanicima rekla da su dobili ekspoze mandatara i pre početka sednice.

- Nadam se da ćete ga i saslušati. Dužina ekspozea nije ničim ograničena - rekla je Gojkovićeva.

Nakon toga Vučić je izašao za govornicu da predstavi svoj ekspoze i dobio gromoglasan aplauz. Međutim, kada je krenuo da obrazlaže  ekspoze, poslanici Demokratske stranke, pokreta "Dosta je bilo" i SDS napustili su salu.

Vučić se na samom početku zahvalio gostima - patrijarhu Irineju, nekadašnjem austrijskom kancelaru Guzenbaueru, bivšem premijeru Rumunije Viktoru Ponti, Franku Fratiniju i brojnim stranim ambasadorima što su došli na sednicu Skupštine.

- Ovo je velika čast i hvala vam što ste tu - zahvalio se Vučić.

Cilj nove vlade podizanje standarda

Obrazlažuči ekspoze Vučić je rekao da Srbija danas postavlja limite do kojih može da ide.

- Danas postavljamo lestvicu koliko možemo da postignemo - rekao je Vučić i dodao da se više neće baviti ovim poslom kada ne

DJB: Nećemo da dotrčavamo navrat-nanos

Poslanici Pokreta Dosta je bilo rekli su da su napustili sednicu zbog, kako navode, degradiranja i nepoštovanja parlamenta, ali su dodali da će ekspoze pratiti iz poslaničkog kluba da bi mogli da učestvuju u raspravi koja sledi.

"Predsednica Skupštine ponizila je Skupštinu zakazujući hitnu sednicu bez suvislog obrazloženja, tačnije uz argument da je neophodno njeno hitno održavanje da bi vlada bila formirana u zakonskom roku. Posle dva meseca i šest dana odugovlačenja i zamajavanja poslanici se hitno pozivaju u roku kraćem od 24 sata, jer je tako mandataru zgodno", navodi se u saopštenju pokreta.

Poslanici DJB smatraju da nije bilo nikakvog razloga da se sednica ne zakaže po Poslovniku, sa rokom od sedam dana, uz dostavljanje ekspozea unapred.

"Ovako su hteli da pokažu da sve zavisi samo od jednog čoveka na čiji mig poslanici moraju navrat-nanos da dotrčavaju. Nećemo dozvoliti ovakvo degradiranje Skupštine i ponižavanje narodnih poslanika", dodaje se u saopštenju.

bude mogao da se popne za lestvicu više.

On je rekao da je građanima Srbije dosta bajki i da želi da živi bolje.

- Potreban nam je rad, veliki napor, jer ništa neće pasti sa neba. To je uradila prethodna Vlada, pokrenula je Srbiju, sada moramo da nastavimo dalje - rekao je Vučić. On je istakao da će buduća vlada nastaviti da radi na ekonomskom napretku i stabilnosti i da neće dozvoliti vraćanje Srbije unazad.

On je rekao da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje životnog standarda svih građana i dodao da će biti povećane plate u javnom sektoru.

- Govorili su mi da sam prošlog puta poslanicima govorio da ćemo imati dvostruko manje plate nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru - rekao je Vučić.

Slikovito je objasnio da Srbija danas nije ista kao što je bila pre dve godine.

- Zemlja je tada bila u recesiji. Spasili smo je iz ponora. Pogledajte druge zemlje u regionu. Mogu da kažem da se u Srbiji mnogo bezbednije živi. Postavili smo temelje, to je stabilnost, sada treba da gradimo kuću - poručio je Vučić.

On je predstavio ciljeve nove vlade:

- Predstaviću ih u tačkama, da biste shvatili gde se sada nalazimo - rekao je Vučić i dodao da poslanicima poručio da nisu dobili ceo

Vučić: Biću otvoreniji za kritike

Govoreći o kritikama kojima je izložen Vučić je rekao da mu je namera da u naredne četiri godine bude još otvoreniji za kritike i primedbe i da će pokušati da bude "još ljubazniji".

- To ne znači da neću biti dovoljno oštar da odgovorim na klevete i uvrede. Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije. Ponekad sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi - rekao je Vučić. On je istakao da će se boriti za Srbiju i vladu i svakog člana koji poštuje zakone i Ustav Srbije i radi u korist svih građana Srbije.

ekspoze.

- Ja sam spremio 250 strana. Ne znam da li ću uspeti da pročitam sve - poručio je Vučić i dodao da narod sada konačno ima priliku da vidi kakva je opozicija.

- Vidim da su napustili sednicu. Narod ih je izabrao, a oni ne žele ni da slušaju. Umesto toga izašli su da pojedu nešto i uzmu dnevnice - rekao je Vučić.

On je rekao i da će put ka članstvu ka EU biti pun izazova.

- Ovo što radimo jer razmišljamo o interesima naroda Srbije i svih naših građana i u skladu sa tim ćemo se ponašati i u budućnosti - istakao je mandatar i dodao da uspeh neće meriti otvorenim brojem poglavlja već brojem otvorenih radnih mesta i poboljšanjem života građana. On je rekao i da je cilj ove Vlade otvaranje svih poglavlja do 2020. godine.

- Spremni smo za otvaranje poglavlja pet o javnim nabavkama, a bićemo spremni i za poglavlja 25 o nauci, 26 o obrazovanju i kulturi, 13 o ribarstvu, 14 o transportnoj politici, kao i 21 o transevropskim mrežama. Radimo i na poglavljima jedan o slobodi kretanja robe, tri o pravu osnivanja preduzeća, poglavlju 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i poglavlju 15 o energetici - nabrajao je Vučić.

Rasprava sa Šešeljem oko pelena

Tokom izlaganja ekspozea, mandatar je u jednom trenutku napravio grešku, a rekao je da je to učinio zbog umora.

Imam više mana nego što su klempave uši

Mandatar je u jednom trenutku opomenuo poslanika Aleksandra Martinovića da gleda u telefon.

- Martinoviću, ne gledaj u telefon, vidim te na ekranu - rekao je Vučić na šta se Martinović nasmejao. Na to mu je Šešelj dobacio "klempo", što je izazvalo reakciju Vučića.

- Gospodine Šešelj, ja imam mnogo više mana nego što su klempave uši. Nemojte procenjivati čoveka na osnovu toga kako izgleda - rekao je Vučić.

On je rekao da je tek pročio osam odsto ekspozea i da će ovim tempom čitati do posle ponoći.

Nakon toga je Šešelj krenuo da dobacuje da će mandataru biti potrebne pelene, na šta je Vučić imao spreman odgovor.

- Tek sam počeo sa izlaganjem, ako su vama gospodine Šešelj potrebne pelene doneće vam, meni nisu - rekao je Vučić.

Nakon toga Vučić je pričao o zaštiti nacionalnih interesa Srbije. On je rekao da će nova vlada stvarati bolje uslove za odnose sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, ali napomenuo i da će znati da zaštiti i nacionalne interese.

- Reagovaćemo trezveno na svađalačke tonove. Stvaraćemo uslove za bolje odnose sa Hrvatskom i BiH, ali ćemo i te kako znati da zaštitimo naše nacionalne interese od onih koji ih budu ugrožavali - rekao je Vučić i dodao da će goniti Srbe koji su počinili zločine i istakao da je jedino što traže da svi zločinci bez obzira na nacionalnost jednako odgovaraju.

Penzioneri mogu da odahnu

Vučić je tokom izlaganja poručio i da penzioneri mogu da se nadaju boljem životu. Kako je rekao, Srbija se sada nalazi na putanji

Moguć rebalans budžeta

Vučić je poručio poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

ubrzanog ekonomskog oporavka i očekuje se dalji napredak privrede.

- Zalagaćemo se i za povećanje mimimalne cene rada, ali razgovaraćemo i sa poslodavcima, kako ni oni ne bi bili nezadovoljni - rekao je Vučić.

- U naredne četiri godine radićemo i na povećaju penzija. Penzioneri će živeti bolje, a sigurno je da će penzije biti redovne - rekao je Vučić.

Nakon više od dva sata čitanja mandatar je zatržio od predsednice skupštine Maje Gojković da se odštampa svih 260 strana ekspozea i podeli poslanicima, dodajući da će on prepričati sve.

- Ja bih sad malo prepričao ono što sam pripremio, jer ako budem čitao svih 260 strana neću završiti do jutra - rekao je Vučić na šta mu je Šešelj ponovo dobacio "pelene".

Burek za Šešelja

Posle određenog vremena, Šešelj je ponovo počeo da dobacuje iz poslaničke klupe, a Vučić mu je poručio da ne zloupotrebljava njegovu dobru volju.

- Obezbediću vam i kafu i burek, znam da vam je to potrebno - rekao je Vučić.

On je istakao i da je njegova obaveza da sasluša svoje protivnike, bar one koji su u sali i slušaju njegov ekspoze, za razliku od onih koji su, kaže, otišli da se brčkaju u bazenima.

U trenutku kad je mandatar govorio o lošim radnim navikama i o tome da u zemljama koje su uspešne retko ko sedi u kafićima u radno vreme i ispija kafe, čulo se dobacivanje iz poslaničkih klupa, što je Vučić prokomentarisao:

- Nemojte da mi cokćete vi koji ste uništili 80 odsto srpske industrije - nakon čega se čuo gromoglasan aplauz.

Lider radikala je kasnije Vučiću opet dobacio nešto za burek i kafu, a mandatar mu je uz osmeh odgovorio da ne bi bilo pristojno da to konzumira dok čita ekspoze.

Privatizacija banja, ponašanje PIO fonda nedopustivo

Vučić je poručio i da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja, kako bi se od njih napravila profitabilna preduzeća brzo i na najefikasniji način.

Ima zainteresovanih za Centar Sava

Govoreći o Centru Sava, Vučić je istakao da vlada traži rešenje da obnovi objekte koji su već zastareli i energetski su neefikasni.

- Zainteresovane su za sada dve privatne i jedna državna kompanija, a videćemo koja ima najbolju ponudu. Mi bi voleli da iz jednog oblika državnog vlasništva ne idemo u drugo, ali videćemo - rekao je mandatar.

Kako je objasnio, privatizacija Centra Sava radila bi se tako što bi 51 odsto udela pripadalo i dalje Gradu Beogradu, a investitoru 49 odsto, uz ulaganja od 20 miliona evra.

Vučić se, predstavljajući ekspoze, osvrnuo i na sudske sporove koje je PIO Fond pokrenuo protiv države, ističući da je takvo ponašanje Fonda nedopustivo.

PIO Fond, naglasio je, dobija veliki deo novca iz državnog budžeta kako bi isplatio penzije, što je mandatar nazvao poklonom države, sada, prema njegovim rečima, tuži državu nastojeći da dokaže da ima vlasnički udeo u banjama - što je nedopustivo.

Vučić je rekao da se neće čuvati banje za "13 članova sindikata", a da od njih ne mogu da se naprave profitabilna preduzeća - brzo i na najefikasniji način.

- Uzmite primer Kuršumlijske banje. Kad bi se ona aktivirala tu bi moglo da se zaposli 200 do 300 ljudi, i u Kuršumliji bi stopa nezaposlenosti pala za 10 odsto - ilustrovao je on dodajući da je cilj da se, kada je reč o banjama, ulazi u javno-privatna partnerstva.

- A tamo tamo gde je to razumno, država će izaći iz vlasništva i daće privatnom vlasniku - rekao je mandatar.

Vojislav Šešelj

Dušan Milenković

Šešelj prekida Vučića u čitanju ekspozea, Foto: Dušan Milenković

Ciljevi nove Vlade

Prema Vučićevim rečima, najznačajniji zadatak u predstojećem periodu biće koordinacija preko pedeset institucija koje su nadležne za sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23, kao najsloženijeg i najzahtevnijeg pregovaračkog poglavlja, koje obuhvata reformu

Kad treba da se čita ekspoze

Šešelj je u jednom trenutku opet prekinuo mandatara, a Vučić mu je rekao da su imali celu noć da čitaju ekspoze, na šta mu je lider radikala rekao da je "noć za spavanje", da bi se kasnije svi nasmejali opaski Vučića za Šešelja: "Spavali ste vi u mnogo gorim uslovima".

- Ovo je bila pohvala za Šešelja - naglasio je on uz osmeh i rekao poslanicima da neće biti pauze "iako čita već četiri sata".

- Bolje za vas, gospodine Šešelj, da bude pun mandat da vas ne bi pobeđivao još četiri puta - rekao mu je Vučić kasnije.

pravosuđa, borbu protiv korupcije i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Vučić je rekao da će u prvoj godini mandata biti usvojeni novi zakoni o veštacima, o suzbijanju nasilja u porodici, o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i da će biti uspostavljen održiv sistem besplatne pravne pomoći.

Mandatar je istakao da danas zarad bolje tržišne utakmice, ali i racionalnog raspolaganja državnim sredstvima planira da nastavi sa povlačenjem države iz delova privrede koji nisu strateški resurs.

Mandatar je najavio uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole.

On je naglasio i da je mnogo novca uloženo za naše sportiste koji su otišli na Olimpijske igre.

Vučić je kazao da će građani moći da idu autoputem od Horgoša i Šida do bugarske i makedonske granice na Koridoru 10, ali i autoputem od Beograda do Čačka i Požega na Koridoru 11.

Zdravlje takođe prioritet

Mandatar kaže da će prioritet nove Vlade biti prevencija rasprostranjenih bolesti poput dijabetesa i raka grlića materice.

- Povećaćemo broj skrining pregleda, kako bi zaštitili zdravlje naših pacijenata. Svu svoju energiju usmerićemo na to - rekao je Vučić i dodao da je u planu da se do kraja godine nabavi šest novih akceleratora za kliničke centre u Srbiji, kao i da će se raditi na promociji transparentnosti liste čekanja za pacijente.

Vučić se osvrnuo na najranjiviju grupu - Rome i Romkinje, naglasivši da se mora mnogo više raditi na njihovoj inkluziji.

Vučić je istakao da nivo rodne ravnopravnosti u Srbiji nije zadovoljavajući, i da su ciljevi do 2020. da postoji najmanje 40 odsto preduzetnica, kao i ravnopravno učešće žena u upravljačkim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje, sport i u medjunarodnim telima.

Vlada će, kako se ističe, raditi i na unapređenju adekvatnosti, kvaliteta i targetiranosti socijalne zaštite primenom dve mere - povećanjem adekvatnosti novčanih davanja i unapređenjem dostupnosti i kvaliteta usluga socijalne zaštite, izmenama u zakonodavstvu i informacionim povezivanjem različitih sektora.

- Kultura mora da se izmesti da ne bude samo u centru Beograda nego i u ostalim gradovima - Leskovcu, Nišu, Kraljevu, Smederevu... u svakom gradu - rekao je Vučić i dodao da će vlada pomoći kulturne manifestacije.

- Kulturu moraju da dožive svi građani Srbije, a ne samo oni koji imaju privilegiju da žive u glavnom gradu - poručio je Vučić.

Kraj ekspozea nakon pet i po sati

- Sve nas čeka borba, borba i borba. Hoću da se zahvalim ljudima u prethodnoj vladi. Od nazadovanja danas živimo u zemlji sa jasnim prosperitetom i napretkom. Biće to borba za bolju, lepšu i uspešniju Srbiju. Tim koji sam izabrao spreman je za tu borbu - rekao je Vučić na kraju svog ekspozea i ponovio imena novih ministara.

Vučić je rekao da je spreman da menja svakoga ko na tom putu posustane i ko ne ispuni očekivanja.

- Građani Srbije su na izborima pokazali da veruju u to, ovi ljudi pred vama veruju, ja verujem - poručio je Vučić i pozvao građane i poslanike da mu se pridruže u ostvarenju plana.

Vučić je rekao i da su građani na izborima pokazali da veruju u politiku ozbiljnosti, odgovornosti, samopregora, marljivosti i posvećenog rada.

- Verujem u ove ljude, verujem u bolju i pristojniju Srbiju - rekao je Vučić.

On je zahvalio svim poslanicima koji nisu deo vladajuće većine, a koji su u skupštinskoj sali sedeli šest sati i slušali ekspoze, navodeći da to govori da postoji međusobno poštovanje.

- Naš je posao da poštujemo razlike i drugačija mišljenja, ali nećemo odstupati od svojih stavova i ciljeva, za koje smo sigurni da Srbiju i građane vode u bolju budućnost. Živela bolja i pristojnija Srbija - poručio je Vučić.

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova, a predsednica parlamenta Maja Gojković je ranije izjavila da očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Komentari (132)

Danijela

09.08.2016 09:01

Nova vlada za nove pobede i bolji život svih nas!

saska1980

09.08.2016 09:05

Bas lepa vest za pocetak dana.

Isidora

09.08.2016 09:06

Nova vlada će da bude ujedinjena.

zabava78

09.08.2016 09:06

Pre svega mogu reci da je ovaj iybor Vlade Srbije jedan od boljih.

moma

09.08.2016 09:08

Ekspoze ce biti temeljno odradjen

Marko

09.08.2016 09:10

Vucic je izabrao prave ljude za novu vladu.

Janko

09.08.2016 09:12

Nova vlada i njeni prioriteti će danas biti objavljeni.

bojana

09.08.2016 09:12

Verovatno ce dezurni kriticari i ovog puta imati zamerku na stabilnu Vladu, proveren ljude, siguran i opsiran ekspoze.

Sladjana86

09.08.2016 09:12

Ekspoze,pa Vlada,bice lepo da gradjani napokon dobiju novu Vladu.

Sava

09.08.2016 09:14

Nadamo se da će biti uspešna vlada i dati dobre rezultate .

Mire

09.08.2016 09:14

Nema sta puno da se raspravlja, vlada se nije puno promenila, i ove minimalne promene su samo promene na bolje, dokazali su da rade u interesu Srbije i treba ih pustiti da nastave sa svojim poslom.

Bajo

09.08.2016 09:15

Badava bila nervoza kod pojedinaca. Na kraju ispade sve po planu i u zakonskom roku.

Natasa

09.08.2016 09:15

Predlozen je novi sastav Vlade sa nekoliko novih i mljadjih clanova, koji ce dati dodatnu energu Vladi u ostvarivanju zacrtanih rezultata !

Gaga

09.08.2016 09:15

Verujem da će raditi u interesu gradjana.

pesic

09.08.2016 09:15

Ekspoze ce imati mnogo toga da pokaze, bice to sjajan plan rada buduce Vlade i rezultata koji nas ocekuju.

Romanija

09.08.2016 09:16

Verujem da će ova nova vlada nastaviti sa započetim reformama i merama štednje.

Lala

09.08.2016 09:16

Sigurno je da je pred novim ministrima mnogo posla,ali sve su to ljudi puni energije i znanja,i ljudi koji su spremni da daju svoj maksimum za interese Srbije.

hbfgjgf

09.08.2016 09:17

rasprave ce trajati u nedogled

corli

09.08.2016 09:19

Naravno pa tako i treba

Milan

09.08.2016 09:22

Siguran sam da ce nova vlada doprineti napretku drzave i obezbediti bolju buducnost narodu u Srbiji.

elena

09.08.2016 09:24

Neka ekspoze traje koliko kod da je potrebno,samo da se sve stavke detaljno preispitaju.

Vasa

09.08.2016 09:25

Bravo,Vlada Srbije će biti sastavljena u zakonski predviđenom roku.

Vasa

09.08.2016 09:25

Bravo,Vlada Srbije će biti sastavljena u zakonski predviđenom roku.

miljana83

09.08.2016 09:26

Dobar izbor..verujemo..sada čekamo rezultate..

diks

09.08.2016 09:26

Sigurno je da ce nova vlada nastaviti koracima prethodne. Reforme se moraju nastaviti.

Nenad

09.08.2016 09:26

Prvo ciljeve onda sastav vlade

Vesko

09.08.2016 09:26

Bilo bi pametno da poslanici saslusaju ekspoze ma koliko detaljan bio. U krajnjem slucaju, to je plan za razvoj Srbije sledece cetiri godine.

dare

09.08.2016 09:27

Nova vlada je odabrana od odgovornih ljudi.

Jovan

09.08.2016 09:29

Neka oni zavrse ove formalnosti i neka se bace na posao

brane k

09.08.2016 09:33

Znam da će ovo opozicija razvući nekoliko dana ,ali čestitke unapred za novu vladu.

ZNastasic1

09.08.2016 09:40

Novi kabinet je predstavljen sledi nam premijerov ekspoze pa rasprava u parlamentu o ministrima i onda izbor i zakletva vlade.

Iznogud

09.08.2016 17:18

@ZNastasic1 - Uh, kakav inteligentan zaključak! Da vam nisu uz sendviče dali i neke vitamine? :D

TVRDJAVA NBS

09.08.2016 09:42

Sigurno da treba prvo da objasni i dokaze pojedincima koliko su bili u krivu i koliko je premijer licno i sa saradnicima doprineo da se Srbija pokrene i da izadje iz blata u kojem su je zuti ostavili.

vlada91

09.08.2016 09:44

Bice to dug ekspoze...

Athelstan1

09.08.2016 09:46

Nova Vlada Srbije je spoj iskustva i mladosti. Uglavnom, mislim da je odlicno sastavljena i da ce biti spremna da odgovori na sve izazove koji ce biti pred njom!

Sava

09.08.2016 09:48

Jesmo je malo pricekali ali sastav Vlade me je prijatno iznenadio

Milan

09.08.2016 09:52

Nova Vlada ce ubrzo nastaviti zapoceto.

ceca

09.08.2016 09:55

Imacemo najefikasniju vladu ikada izabranu.

misko

09.08.2016 10:02

Bice ovo dan , gde ce se mnogo toga saznati, o vladi pre svega a onda planove koji ce omoguciti nasoj drzavi dalji razvoj!

Simonida

09.08.2016 10:04

Srbija treba da bude ponosna na to kakvog premijera ima, jer kad je napisao toliko stvari u ekspozeu i kada će ga čitati, to samo jedno znači, a to da mu je narod na prvom mestu.

Vladimir

09.08.2016 10:05

Mozemo ocekivati dugu i tesku raspravu jer sam siguran da opozicija nece propustiti priliku da iskoristi svo vreme koje poslovnik predvidja za raspravu uz brojne reklamacije povrede poslovnika.

Rasa

09.08.2016 10:06

Ako izdrze gospoda poslanici iz opozicije, bice dobro.

Senka

09.08.2016 10:07

Velike su promene u sastavu nove vlade u odnosu na prethodnu, sto ukazuje na veliku ambiciju da nova vlada bude jos bolja i efikasnija.

Dunja

09.08.2016 10:08

Nova Vlada Srbije bice jak tim koji ce raditi u interesu svoje zemlje!

ogac

09.08.2016 10:13

Veoma kvalitetna ekipa strucnjaka !

simbad moreplovac

09.08.2016 10:15

Veoma pametan izbor premijera. Ima tu dosta velikih strucnjaka !

Lejla

09.08.2016 13:58

@simbad moreplovac - Narocito ovaj direktor privatne gimnazije, novi ministar obrazovanja!

nema

09.08.2016 10:16

Posle ekspozea ocekujemo bas raspravu jer to je kod nas bas obicno i normalno.

jana

09.08.2016 10:22

Najbitnije je da se na kraju formira vlada od najboljih i najvrednijih kako bi u narednom periodu moglo da se ostvari sto je planirano!

Vanja

09.08.2016 10:24

Vlada koja ce obezbediti bolji zivot svima nama.

Iznogud

09.08.2016 17:16

@Vanja - Misliš, svima VAMA? :)

Rale

09.08.2016 10:24

Neka im Vucic cita ekspoze i vise od 15 sata. Neka sede u skupstini i slusaju jer ce ogromne plate i dnevnice da ubiraju naredne 4 godine i moraju bar malo da se oduze gradjanima sto su im dali glasove.

CECEZ

09.08.2016 10:27

Nikada bolji tim. EKIPA JE JAKA, SAMO JOS DA DOBIJEMO UTAKMICU, I DA NAS DECA ZIVE BOLJE.

riki

09.08.2016 10:30

Konacno i to docekasmo

Jana

09.08.2016 10:32

Bez sve sumnje da ce raspravu da oteze takozvana opozicija..

Dejan

09.08.2016 10:36

Nadam se da ce predstavljanje ekspozea biti sto duze i sto detaljnije. Vucic je posvetio dosta paznje tom dokumentu i svako treba da ga ispostuje i saslusa.

Iznogud

09.08.2016 17:15

@Dejan - "Nadam se da ce predstavljanje ekspozea biti sto duze i sto detaljnije". Kapa dole za mazohizam! :)

Mira

09.08.2016 10:36

Odlicno. Najzad, cekali smo 3 meseca.

branka86

09.08.2016 10:38

ŠAROLIK SASTAV VLADE, TAKO I TREBA.

VIKI MILIDRAG

09.08.2016 10:39

Nema tu nekih nepoznanica, aposolutna večina garantuje izbor vklade a verujem da ni diskusije neće biti duge i da će do nedelje ministrio biti na radnim zadacima.

Savo

09.08.2016 10:41

Nadam se da su svi svesni vaznosti formiranja vlade i da ce rasprava biti konstruktivna i kratka.

DEmi

09.08.2016 10:51

Nema puno promena u vladi. Nadajmo se da neće biti promena ni u kursu koji je vlada zauzela.

Iznogud

09.08.2016 17:14

@DEmi - Priznavanje nezavisnosti Kosova? Rasprodaja zemlje strancima? Uništavanje opocizije i medija? Bogaćenje ljudi iz vlasti i njima bliskih? Ako misliš na taj kurs, neće biti promena.

iva

09.08.2016 10:52

Pred nama je dan o kojem se mnogo pricalo poslednja 3 meseca.

Iznogud

09.08.2016 17:13

@iva - Vau! Kakav predivan zaključak! Mora da su u sendviče dodali malo više margarina! :D

SIMON

09.08.2016 10:59

Kao gradjanin R.Srbije jedva cekam da cujem premijerov ekspoze i onog sto nas ocekuje u narednih 4 godina.

Stevan

09.08.2016 11:03

Nadam se da ta rasprava ne podrazumeva prazne priče predstavnika opozicije i gubljenje vremena u nedogled.

dare

09.08.2016 11:07

Polako sve će se srediti.

Vlada

09.08.2016 11:09

Ova Vlada ce biti jos bolja.

mila

09.08.2016 11:09

Bice to dobra vlada sa kvalitetnim i odgovornim ljudima.

Gojko

09.08.2016 12:23

@mila - Vlada koja ce jos vise ekonomski osnaziti Srbiju i od Srbije napraviti jaku evropsku drzavu!

Jana

09.08.2016 11:10

Kvalitetan izbor ministara...

Aca

09.08.2016 11:28

Nije bitno koliko ce rasprava da traje, vec koliko ce vlada biti kvalitetno sastavljena.. A za sve dobre i prave stvari treba vremena!!

maki

09.08.2016 11:30

Napokon cemo imati kvalitetnu vladu sa odgovronim i vrednim ljudima.

Mikica

09.08.2016 11:46

Jedva cekam da cujem premijerov ekspoze o radu vlade u naredne cetiri godine.

mima

09.08.2016 11:52

Veoma je bitno što su izabrani kvalitetni i obrazovani ljudi puni energije i volje.

Mile

09.08.2016 11:58

Sa novom vladom u nove pobede!

Kapitali

09.08.2016 12:09

Danas mandatar Vučić predstavlja plan rada nove Vlade Srbije i predlažeministre.

Iznogud

09.08.2016 17:11

@Kapitali - Očekivao sam da za onaj sendvič botovi budu malo kreativniji u komentarima. :D

Sanja

09.08.2016 12:28

Odlican izbor ministara...dugo birani ali ce sastav Vlade biti najbolji do sada.

Beka

09.08.2016 12:29

Vucic je napravio dobar izbor.

Orao

09.08.2016 12:36

Pojacanja adekvatna, oni koji ostaju narocito ministar zdravlja perfektno, tim za pobede i novi napredak.

ale

09.08.2016 12:43

Danas mandatar Vučić, predstavlja plan rada nove Vlade.

Iznogud

09.08.2016 17:10

@ale - Nisi mogao da budeš kreativniji? Nije valjda da za takve koještarije daju sendviče? :D

Stamenko

09.08.2016 12:51

Jedva cekam da cujem izlaganje ekspozea.

Мићко

09.08.2016 15:11

@Stamenko - Ма, није ваљда да ћеш да слушаш будалаштине цео дан... ништа паметније немаш да радиш... толико посла има у овој земљи, а ти ћеш слушати експозе. Ајде, стави пелене па у нове радне задатке код многобројних субвенционисаних страних послодаваца. Има посла за 150€ колико хоћеш...

Tilka

09.08.2016 12:55

Srbija će do kraja godine imati vladu od 19 ministra...

Indi

09.08.2016 13:07

Sjajno je sto se privodi kraju. Bice zanimljivo cuti raspravu

Kaca

09.08.2016 13:10

Srbija konacno dobija novu Vladu.

Aco

09.08.2016 13:16

Vlada koja uliva poverenje!

Lola

09.08.2016 13:30

Odluka nove vlade ce biti uskoro potkrepljena jos vecim rezultatima! Bravo i srecno za nove clanove!

Lola

09.08.2016 13:33

Pozelecemo im puno srece i uspeha u radu

Милебг

09.08.2016 17:36

@Lola - Још само да Лаки укључи прекидач и крематоријум може да почне са радом. Да знате да је укусан...

NIKOLINA

09.08.2016 13:33

Sve dileme i nagadjanja se konacno razotkrile Srbija ce dobiti vladu po meri. Sjajno je sto se privodi kraju. Bice zanimljivo cuti raspravu, u kojoj ce opozicija samo napadati bez argumenata.

Milunka

09.08.2016 13:41

Premijer je napravio sjajan izbor ministara.

stana

09.08.2016 13:48

Srbija dobija kvalitetnu vladu, prave ljude

verica

09.08.2016 13:50

Hajde da završimo i taj posao. Odlučeno je, sve ostalo su formalnosti.

Pjer

09.08.2016 14:11

Ekspoze će biti naporan za Vučića ,a sumnjam da će ga opozicija slušati,jer njima i nije bitno šta su planovi Vlade !

Gaga

09.08.2016 14:23

Vucic je ovo i zasluzio, svojim radom i zalaganjem za nasu zemlju Srbiju! Eto ovakav docek dovoljno govori o kakvom se coveku radi.

Dimitrije

09.08.2016 14:28

Trla baba lan:ekspoze Ace velikoga.

Milica

09.08.2016 14:33

Vreme je da zavrsimo ono sta smo poceli i krenemo u EU.

Aleksandar

09.08.2016 14:53

Čitao bih ceo ekspoze, a opozicija ne verujem da će slušati jer njih zanima samo da pljuju.

paja

09.08.2016 14:59

Evo vlade za one koji su samo znali da kritikuju da nece biti pitam se sada sta im je sledece posto je ovo reseno.

Bole

09.08.2016 15:08

Do sada nam je baš bilo kao u bajci, samo niko da gurne baba vešticu u peć, pa da živimo srećno do kraja života...

Nikola

09.08.2016 15:24

Nova vlada je formirana,ekpoze je u toku,nestručna i polu pismena opozicija je napolju.

Iznogud

09.08.2016 17:07

@Nikola - Napisa bot koji "polupismena" piše odvojeno. :D

Ђолебгд

09.08.2016 17:33

@Nikola - А, ти сав пуцаш од писмености ( пише се полуписмен, а не полу писмен ). Какви ботови, таква и влада. Влада испод медиокритета.

jovanpop

09.08.2016 15:39

Nova vlada i punom parom napred.Ovi koji samo kukaju i osporavaju sve sto se uradi nek tako nastave jer na njih ionako niko vise ne obraca paznju.

Dale

09.08.2016 15:40

Botine su u akciji pisanjem besmislenih kratkih hvalospeva premudrog im Ace Velikog...eeee muko narodna od kratkovidih neznalica...

MILE

09.08.2016 15:41

VIDEVSI PALMU I DACICA PAMETNOM JE SVE JASNO KRIMINAL SE NASTAVLJA I NE TREBA UOPSTE POSTOVATI NITI OBRACATI PAZNJU NA VUCICA ,COVEK JE U STRATOSFERI A OVI KRIMINALCI TO KORISTA

Anica

09.08.2016 16:01

Danas je veliki dan za Srbiju

Iznogud

09.08.2016 17:49

@Anica - A ja mislio da je prošao Sveti Ilija... :) Alo, botino, žvaći taj sendvič dok kucaš. Mora do mozga da dođe dovoljno kiseonika da bi napisala nešto smisleno. :D

Marina

09.08.2016 19:22

@Anica - A sto bas danas? Koliko znam, ovo mu je treci mandat. Proslo je mnooogo "velikih" dana.

Boka

09.08.2016 16:03

Šešelj sa svojom intelegencijom ne bi trebao da dobacuje ovakve gluposti,takvim ponašanjem nikad neće biti u poziciji da obrazlaže ekspoze u narodnoj skupštini

ivan1986

09.08.2016 16:12

Toliko o ozbiljnosti nase opozicije,zato i jesu cenzus koalicija!

sne

09.08.2016 16:15

Opet laz bla bla i ispiranje mozga.smeh bolesnog coveka.Patetika koliko sati je radio.Uzas samo laz i nista drugo.

Taca

09.08.2016 16:41

Premijer je do sada pokazao kako se ostvaruju ciljevi i kako se dovode investitori i takav put će nastaviti Srbija, o tome i govori ekspoze.

Marija

09.08.2016 19:17

@Taca - Znaci, autobiogfafija. Alo, bre, kupite kompas. Koga briga sta je pisao. Vucicu, narod ti je jadan i gladan.

!!!

09.08.2016 17:10

Svi pacici dosli, verujte, bez sale...

???

09.08.2016 23:45

@!!! - Nista vise ne nauci pacurlija ta, nego sto je i pre znala: ga, ga,ga...

TUGA

09.08.2016 17:16

Tiranin koji u zelji da izgleda prihvatljivo i simpaticno sa Seseljem pravi idiotske skeceve.

Mara

09.08.2016 17:24

Citam komentare i umirem od smeha. Obratite paznju, radno vreme botova pocelo je u 9 (dok su popili kafu). Do 11.30 bili su bas aktivni. Onda je doslo vreme za pauzu pa su razredili sa komentarima. Oko 13.00 opet malo jace komentarisanje. Mnogi se nisu ni vratili na posao. Samo jedan mucenik ostao na poslu 9 minuta duze, ko zna sto. I, sad je red na nas koji nismo citali novine na poslu jer smo radili... Meni je bio bas lud dan, a bice i narednih dana. Ali se ipak ne bih menjala sa njima.

Nego

09.08.2016 18:27

Zašto Srbija nema m.da da reaguje na to šta su hrvati dali ime svojem timu po Oluji 95g a idu po celom svetu i kažu da su najbolji na svetu???????? KRILA OLUJE / WINGS OF STORM display team - official video-Youtube

MILE

09.08.2016 20:07

BORBA MOZE DA POCNE ZA OTIMANJEM JOS PENZIJA

LOOOO

09.08.2016 20:13

NEMA TOME DIPLOME COVEK NA LETOVANJU U RIU TROSI NASE PARE I ZNA ZASTO ZIVI .COVEK PIJE TOMOVACU ,GLEDA BRAZILKE I RAZMISLJA KOJI SU SRBI GLUP NAROD

XXL

09.08.2016 20:36

Interesantno al' za oko mi je zapalo kada je g-din Premijer iznosio učinak rada - izvršitelja. Tada je izvadio maramicu iz džepa i počeo da briše znoj sa lica. Koliko je "znoja" oduzeto od građana kroz postupke izvršitelja, a dece ostalo bez imovine očeva i majki? Bio je jedan slučaj čini mi se '99.g kada je iz stana izbačena jedna porodica sa bebom ili malim detetom ... al' davno je to bilo ... u Beogradu ...

VRAČARAC

09.08.2016 21:31

DA LI MALA NEVESTA KAD SILAZI NIZ STEPENICE ILI EKSPOZE DUŽE TRAJE...DA NIJE NEKO SLUČAJNO MERIO VREME....

KUM

09.08.2016 21:36

JURIS BORBA ZA KOFERE ,JOS MALO PA NESTALO

NJV

09.08.2016 21:39

SVE ISTI OLOSI I RASPIKUCE IZ 90 TIH

VRAČARAC

09.08.2016 23:07

@NJV - A I OLOŠ IZ 2000te JE TU..

Goran

10.08.2016 01:35

Ko ce ziveti bolje, i ko ce imati koristi pljackasi naroda.

Zeljko

10.08.2016 07:36

Onom ekspozeu i ponasanju je samo falilo da dodje Zmaj i skone gace. Kao i uvek bez kompas za mesto na kome se nalazi, uz obracanje namenjeno rulji koja sada nazalost dominira nasim narodom,. Pijacu da su otvarali,vise bi imali osecaja za mesto i trenutak.Sto dana se koziti,sastaviti ovakvu ekipu i napraviti ovakvu armosferu juce,moze samo neko ko se previse osilio.