Vučić: Novi tim je spreman za borbu!

alo.rs | vesti 2016-08-09 07:36:48 2016-08-09 07:36:48

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić je nakon više od pet sati završio izlaganje programa nove vlade. Rasprava o izboru vlade biće otvorena sutra u 10 sati. Kada je Vučić počeo sa izlaganjem ekspozea, sednicu napustio deo poslanika opozicije. Mandatar rekao da je Srbiji dosta bajki, da Srbija danas postavlja nove limite i dodao da je cilj nove vlade bolji životni standard građana.

V. Živojinović

Vučićevo izlaganje ekspozea od 260 strana trajalo je pet i po sati, bez pauze. Lider radikala često je prekidao mandatara i žalio se na dužinu izlaganja. Vučić je poslanicima dao kraću verziju ekspozea od 68 strana.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za sutra u 10 sati raspravu o programu vlade i izboru njenih članova.

Nakon završetka izlaganja mandatara, odbijen je predlog Demokratske stranke Srbije da se duplira vreme rasprave o izboru nove vlade, sa pet na deset sati.

Vučić je u ekspozeu naglasio da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima.

Predstavljajući detaljno plan rada nove vlade, Vučić je poručio i da je cilj da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplacivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Mandatar je na kraju izlaganja istakao da je ponosan na svoj novi tim i naglasio da ih čeka velika borba za bolju Srbiju.

Današnja sednica nije prošla bez trzavica. Na samom početku sednice poslanici opozicije su se bunili što je sednica zakazana u tako kratkom roku i na dužinu ekspozea. Poslanik DSS Milan Lapčević žalio se što je materijal od 130 strana u kome su program i ciljevi vlade dobio tek pred početak sednice. Bunio se i lider DS Bojan Pajtić.

- Tri i po meseca se čekalo na formiranje vlade, moglo je da se sačeka još malo da bi poslanici mogli da daju primedbe koje bi mogle unaprediti rad buduće vlade - rekao je Pajtić.

Gojkovićeva je poslanicima rekla da su dobili ekspoze mandatara i pre početka sednice.

- Nadam se da ćete ga i saslušati. Dužina ekspozea nije ničim ograničena - rekla je Gojkovićeva.

Nakon toga Vučić je izašao za govornicu da predstavi svoj ekspoze i dobio gromoglasan aplauz. Međutim, kada je krenuo da obrazlaže  ekspoze, poslanici Demokratske stranke, pokreta "Dosta je bilo" i SDS napustili su salu.

Vučić se na samom početku zahvalio gostima - patrijarhu Irineju, nekadašnjem austrijskom kancelaru Guzenbaueru, bivšem premijeru Rumunije Viktoru Ponti, Franku Fratiniju i brojnim stranim ambasadorima što su došli na sednicu Skupštine.

- Ovo je velika čast i hvala vam što ste tu - zahvalio se Vučić.

Cilj nove vlade podizanje standarda

Obrazlažuči ekspoze Vučić je rekao da Srbija danas postavlja limite do kojih može da ide.

- Danas postavljamo lestvicu koliko možemo da postignemo - rekao je Vučić i dodao da se više neće baviti ovim poslom kada ne

DJB: Nećemo da dotrčavamo navrat-nanos

Poslanici Pokreta Dosta je bilo rekli su da su napustili sednicu zbog, kako navode, degradiranja i nepoštovanja parlamenta, ali su dodali da će ekspoze pratiti iz poslaničkog kluba da bi mogli da učestvuju u raspravi koja sledi.

"Predsednica Skupštine ponizila je Skupštinu zakazujući hitnu sednicu bez suvislog obrazloženja, tačnije uz argument da je neophodno njeno hitno održavanje da bi vlada bila formirana u zakonskom roku. Posle dva meseca i šest dana odugovlačenja i zamajavanja poslanici se hitno pozivaju u roku kraćem od 24 sata, jer je tako mandataru zgodno", navodi se u saopštenju pokreta.

Poslanici DJB smatraju da nije bilo nikakvog razloga da se sednica ne zakaže po Poslovniku, sa rokom od sedam dana, uz dostavljanje ekspozea unapred.

"Ovako su hteli da pokažu da sve zavisi samo od jednog čoveka na čiji mig poslanici moraju navrat-nanos da dotrčavaju. Nećemo dozvoliti ovakvo degradiranje Skupštine i ponižavanje narodnih poslanika", dodaje se u saopštenju.

bude mogao da se popne za lestvicu više.

On je rekao da je građanima Srbije dosta bajki i da želi da živi bolje.

- Potreban nam je rad, veliki napor, jer ništa neće pasti sa neba. To je uradila prethodna Vlada, pokrenula je Srbiju, sada moramo da nastavimo dalje - rekao je Vučić. On je istakao da će buduća vlada nastaviti da radi na ekonomskom napretku i stabilnosti i da neće dozvoliti vraćanje Srbije unazad.

On je rekao da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje životnog standarda svih građana i dodao da će biti povećane plate u javnom sektoru.

- Govorili su mi da sam prošlog puta poslanicima govorio da ćemo imati dvostruko manje plate nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru - rekao je Vučić.

Slikovito je objasnio da Srbija danas nije ista kao što je bila pre dve godine.

- Zemlja je tada bila u recesiji. Spasili smo je iz ponora. Pogledajte druge zemlje u regionu. Mogu da kažem da se u Srbiji mnogo bezbednije živi. Postavili smo temelje, to je stabilnost, sada treba da gradimo kuću - poručio je Vučić.

On je predstavio ciljeve nove vlade:

- Predstaviću ih u tačkama, da biste shvatili gde se sada nalazimo - rekao je Vučić i dodao da poslanicima poručio da nisu dobili ceo

Vučić: Biću otvoreniji za kritike

Govoreći o kritikama kojima je izložen Vučić je rekao da mu je namera da u naredne četiri godine bude još otvoreniji za kritike i primedbe i da će pokušati da bude "još ljubazniji".

- To ne znači da neću biti dovoljno oštar da odgovorim na klevete i uvrede. Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije. Ponekad sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi - rekao je Vučić. On je istakao da će se boriti za Srbiju i vladu i svakog člana koji poštuje zakone i Ustav Srbije i radi u korist svih građana Srbije.

ekspoze.

- Ja sam spremio 250 strana. Ne znam da li ću uspeti da pročitam sve - poručio je Vučić i dodao da narod sada konačno ima priliku da vidi kakva je opozicija.

- Vidim da su napustili sednicu. Narod ih je izabrao, a oni ne žele ni da slušaju. Umesto toga izašli su da pojedu nešto i uzmu dnevnice - rekao je Vučić.

On je rekao i da će put ka članstvu ka EU biti pun izazova.

- Ovo što radimo jer razmišljamo o interesima naroda Srbije i svih naših građana i u skladu sa tim ćemo se ponašati i u budućnosti - istakao je mandatar i dodao da uspeh neće meriti otvorenim brojem poglavlja već brojem otvorenih radnih mesta i poboljšanjem života građana. On je rekao i da je cilj ove Vlade otvaranje svih poglavlja do 2020. godine.

- Spremni smo za otvaranje poglavlja pet o javnim nabavkama, a bićemo spremni i za poglavlja 25 o nauci, 26 o obrazovanju i kulturi, 13 o ribarstvu, 14 o transportnoj politici, kao i 21 o transevropskim mrežama. Radimo i na poglavljima jedan o slobodi kretanja robe, tri o pravu osnivanja preduzeća, poglavlju 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i poglavlju 15 o energetici - nabrajao je Vučić.

Rasprava sa Šešeljem oko pelena

Tokom izlaganja ekspozea, mandatar je u jednom trenutku napravio grešku, a rekao je da je to učinio zbog umora.

Imam više mana nego što su klempave uši

Mandatar je u jednom trenutku opomenuo poslanika Aleksandra Martinovića da gleda u telefon.

- Martinoviću, ne gledaj u telefon, vidim te na ekranu - rekao je Vučić na šta se Martinović nasmejao. Na to mu je Šešelj dobacio "klempo", što je izazvalo reakciju Vučića.

- Gospodine Šešelj, ja imam mnogo više mana nego što su klempave uši. Nemojte procenjivati čoveka na osnovu toga kako izgleda - rekao je Vučić.

On je rekao da je tek pročio osam odsto ekspozea i da će ovim tempom čitati do posle ponoći.

Nakon toga je Šešelj krenuo da dobacuje da će mandataru biti potrebne pelene, na šta je Vučić imao spreman odgovor.

- Tek sam počeo sa izlaganjem, ako su vama gospodine Šešelj potrebne pelene doneće vam, meni nisu - rekao je Vučić.

Nakon toga Vučić je pričao o zaštiti nacionalnih interesa Srbije. On je rekao da će nova vlada stvarati bolje uslove za odnose sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, ali napomenuo i da će znati da zaštiti i nacionalne interese.

- Reagovaćemo trezveno na svađalačke tonove. Stvaraćemo uslove za bolje odnose sa Hrvatskom i BiH, ali ćemo i te kako znati da zaštitimo naše nacionalne interese od onih koji ih budu ugrožavali - rekao je Vučić i dodao da će goniti Srbe koji su počinili zločine i istakao da je jedino što traže da svi zločinci bez obzira na nacionalnost jednako odgovaraju.

Penzioneri mogu da odahnu

Vučić je tokom izlaganja poručio i da penzioneri mogu da se nadaju boljem životu. Kako je rekao, Srbija se sada nalazi na putanji

Moguć rebalans budžeta

Vučić je poručio poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

ubrzanog ekonomskog oporavka i očekuje se dalji napredak privrede.

- Zalagaćemo se i za povećanje mimimalne cene rada, ali razgovaraćemo i sa poslodavcima, kako ni oni ne bi bili nezadovoljni - rekao je Vučić.

- U naredne četiri godine radićemo i na povećaju penzija. Penzioneri će živeti bolje, a sigurno je da će penzije biti redovne - rekao je Vučić.

Nakon više od dva sata čitanja mandatar je zatržio od predsednice skupštine Maje Gojković da se odštampa svih 260 strana ekspozea i podeli poslanicima, dodajući da će on prepričati sve.

- Ja bih sad malo prepričao ono što sam pripremio, jer ako budem čitao svih 260 strana neću završiti do jutra - rekao je Vučić na šta mu je Šešelj ponovo dobacio "pelene".

Burek za Šešelja

Posle određenog vremena, Šešelj je ponovo počeo da dobacuje iz poslaničke klupe, a Vučić mu je poručio da ne zloupotrebljava njegovu dobru volju.

- Obezbediću vam i kafu i burek, znam da vam je to potrebno - rekao je Vučić.

On je istakao i da je njegova obaveza da sasluša svoje protivnike, bar one koji su u sali i slušaju njegov ekspoze, za razliku od onih koji su, kaže, otišli da se brčkaju u bazenima.

U trenutku kad je mandatar govorio o lošim radnim navikama i o tome da u zemljama koje su uspešne retko ko sedi u kafićima u radno vreme i ispija kafe, čulo se dobacivanje iz poslaničkih klupa, što je Vučić prokomentarisao:

- Nemojte da mi cokćete vi koji ste uništili 80 odsto srpske industrije - nakon čega se čuo gromoglasan aplauz.

Lider radikala je kasnije Vučiću opet dobacio nešto za burek i kafu, a mandatar mu je uz osmeh odgovorio da ne bi bilo pristojno da to konzumira dok čita ekspoze.

Privatizacija banja, ponašanje PIO fonda nedopustivo

Vučić je poručio i da je jedan od prioriteta nove vlade i privatizacija banja, kako bi se od njih napravila profitabilna preduzeća brzo i na najefikasniji način.

Ima zainteresovanih za Centar Sava

Govoreći o Centru Sava, Vučić je istakao da vlada traži rešenje da obnovi objekte koji su već zastareli i energetski su neefikasni.

- Zainteresovane su za sada dve privatne i jedna državna kompanija, a videćemo koja ima najbolju ponudu. Mi bi voleli da iz jednog oblika državnog vlasništva ne idemo u drugo, ali videćemo - rekao je mandatar.

Kako je objasnio, privatizacija Centra Sava radila bi se tako što bi 51 odsto udela pripadalo i dalje Gradu Beogradu, a investitoru 49 odsto, uz ulaganja od 20 miliona evra.

Vučić se, predstavljajući ekspoze, osvrnuo i na sudske sporove koje je PIO Fond pokrenuo protiv države, ističući da je takvo ponašanje Fonda nedopustivo.

PIO Fond, naglasio je, dobija veliki deo novca iz državnog budžeta kako bi isplatio penzije, što je mandatar nazvao poklonom države, sada, prema njegovim rečima, tuži državu nastojeći da dokaže da ima vlasnički udeo u banjama - što je nedopustivo.

Vučić je rekao da se neće čuvati banje za "13 članova sindikata", a da od njih ne mogu da se naprave profitabilna preduzeća - brzo i na najefikasniji način.

- Uzmite primer Kuršumlijske banje. Kad bi se ona aktivirala tu bi moglo da se zaposli 200 do 300 ljudi, i u Kuršumliji bi stopa nezaposlenosti pala za 10 odsto - ilustrovao je on dodajući da je cilj da se, kada je reč o banjama, ulazi u javno-privatna partnerstva.

- A tamo tamo gde je to razumno, država će izaći iz vlasništva i daće privatnom vlasniku - rekao je mandatar.

Ciljevi nove Vlade

Prema Vučićevim rečima, najznačajniji zadatak u predstojećem periodu biće koordinacija preko pedeset institucija koje su nadležne za sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23, kao najsloženijeg i najzahtevnijeg pregovaračkog poglavlja, koje obuhvata reformu

Kad treba da se čita ekspoze

Šešelj je u jednom trenutku opet prekinuo mandatara, a Vučić mu je rekao da su imali celu noć da čitaju ekspoze, na šta mu je lider radikala rekao da je "noć za spavanje", da bi se kasnije svi nasmejali opaski Vučića za Šešelja: "Spavali ste vi u mnogo gorim uslovima".

- Ovo je bila pohvala za Šešelja - naglasio je on uz osmeh i rekao poslanicima da neće biti pauze "iako čita već četiri sata".

- Bolje za vas, gospodine Šešelj, da bude pun mandat da vas ne bi pobeđivao još četiri puta - rekao mu je Vučić kasnije.

pravosuđa, borbu protiv korupcije i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Vučić je rekao da će u prvoj godini mandata biti usvojeni novi zakoni o veštacima, o suzbijanju nasilja u porodici, o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i da će biti uspostavljen održiv sistem besplatne pravne pomoći.

Mandatar je istakao da danas zarad bolje tržišne utakmice, ali i racionalnog raspolaganja državnim sredstvima planira da nastavi sa povlačenjem države iz delova privrede koji nisu strateški resurs.

Mandatar je najavio uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole.

On je naglasio i da je mnogo novca uloženo za naše sportiste koji su otišli na Olimpijske igre.

Vučić je kazao da će građani moći da idu autoputem od Horgoša i Šida do bugarske i makedonske granice na Koridoru 10, ali i autoputem od Beograda do Čačka i Požega na Koridoru 11.

Zdravlje takođe prioritet

Mandatar kaže da će prioritet nove Vlade biti prevencija rasprostranjenih bolesti poput dijabetesa i raka grlića materice.

- Povećaćemo broj skrining pregleda, kako bi zaštitili zdravlje naših pacijenata. Svu svoju energiju usmerićemo na to - rekao je Vučić i dodao da je u planu da se do kraja godine nabavi šest novih akceleratora za kliničke centre u Srbiji, kao i da će se raditi na promociji transparentnosti liste čekanja za pacijente.

Vučić se osvrnuo na najranjiviju grupu - Rome i Romkinje, naglasivši da se mora mnogo više raditi na njihovoj inkluziji.

Vučić je istakao da nivo rodne ravnopravnosti u Srbiji nije zadovoljavajući, i da su ciljevi do 2020. da postoji najmanje 40 odsto preduzetnica, kao i ravnopravno učešće žena u upravljačkim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje, sport i u medjunarodnim telima.

Vlada će, kako se ističe, raditi i na unapređenju adekvatnosti, kvaliteta i targetiranosti socijalne zaštite primenom dve mere - povećanjem adekvatnosti novčanih davanja i unapređenjem dostupnosti i kvaliteta usluga socijalne zaštite, izmenama u zakonodavstvu i informacionim povezivanjem različitih sektora.

- Kultura mora da se izmesti da ne bude samo u centru Beograda nego i u ostalim gradovima - Leskovcu, Nišu, Kraljevu, Smederevu... u svakom gradu - rekao je Vučić i dodao da će vlada pomoći kulturne manifestacije.

- Kulturu moraju da dožive svi građani Srbije, a ne samo oni koji imaju privilegiju da žive u glavnom gradu - poručio je Vučić.

Kraj ekspozea nakon pet i po sati

- Sve nas čeka borba, borba i borba. Hoću da se zahvalim ljudima u prethodnoj vladi. Od nazadovanja danas živimo u zemlji sa jasnim prosperitetom i napretkom. Biće to borba za bolju, lepšu i uspešniju Srbiju. Tim koji sam izabrao spreman je za tu borbu - rekao je Vučić na kraju svog ekspozea i ponovio imena novih ministara.

Vučić je rekao da je spreman da menja svakoga ko na tom putu posustane i ko ne ispuni očekivanja.

- Građani Srbije su na izborima pokazali da veruju u to, ovi ljudi pred vama veruju, ja verujem - poručio je Vučić i pozvao građane i poslanike da mu se pridruže u ostvarenju plana.

Vučić je rekao i da su građani na izborima pokazali da veruju u politiku ozbiljnosti, odgovornosti, samopregora, marljivosti i posvećenog rada.

- Verujem u ove ljude, verujem u bolju i pristojniju Srbiju - rekao je Vučić.

On je zahvalio svim poslanicima koji nisu deo vladajuće većine, a koji su u skupštinskoj sali sedeli šest sati i slušali ekspoze, navodeći da to govori da postoji međusobno poštovanje.

- Naš je posao da poštujemo razlike i drugačija mišljenja, ali nećemo odstupati od svojih stavova i ciljeva, za koje smo sigurni da Srbiju i građane vode u bolju budućnost. Živela bolja i pristojnija Srbija - poručio je Vučić.

 

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova, a predsednica parlamenta Maja Gojković je ranije izjavila da očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Expand player
Pogledajte više