Milorad Dodik
Alo!/Masanori Jošida
Milorad Dodik

Alo!/Masanori Jošida

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ovo je, između ostalog, u intervjuu za „Alo!“ poručio Milorad Dodik, predsedavajući predsedništva BiH, komentarišući nestanak Davora Dragičevića, oca tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića, i još nekolicine članova pomenute grupe, kao i njihov poslednji skup održan pretposlednjeg dana prošle godine.

 Recite nam prvo kakva je trenutno situacija u Banjaluci?

- Situacija u Banjaluci je mirna i, što je najbitnije, stabilna. Ono što su oni mogli da urade, uradili su dan pre Nove godine - proteste koje su im odobrili državni organi zloupotrebili su, činili su nerede po gradu i sada, kad moraju snositi određene posledice, oni su nestali.

Pročitajte još:

 

 Jedan od učesnika skupa „Pravda za Davida“ otvoreno je rekao da se tog 30. decembra spremao državni udar?

- Neki od njih su organizovali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije Republike Srpske i da, po njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast. Oni su nakon tog 30. suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobegli, kao što je i Davor Dragičević. To nam pokazuje da on beži od saznanja da je prekršio zakon. I neki drugi se skrivaju i kriju druge, ali se oglašavaju preko društvenih mreža, tako smo i saznali za priču o državnom udaru.

Davor Dragičević

AP/ Darko Vojinović

Davor Dragičević, Foto: AP/ Darko Vojinović

 Kako su sva ova dešavanja na ulici uticala na prazničnu atmosferu koja je trebalo da vlada u Banjaluci? Videli smo da su neki koncerti otkazani...

- Grad je pretrpeo ogromnu štetu, mnogo pojedinaca takođe, ugostitelji, taksisti, udruženja koja su se pripremala za Novu godinu, u šta je uloženo i mnogo napora. Banjaluka je regionalno prepoznato mesto za dobru zabavu u vreme praznika, ali sve je to srušeno, onemogućeni su koncerti velikih pevača s naše muzičke scene, upropašćena je dečja Nova godina. Zbog svega su sada na sebe navukli gnev građana Banjaluke. Jedno je istina i pravda i nema ko to ne podržava, ali slučaj Davida Dragičevića jedino mogu da reše organi Tužilaštva i suda i niko drugi. Ne može ulica da uzima pravdu u svoje ruke, na šta bi to ličilo?

Jeste li vi ostali pri stavu da ćete sami pozvati ljude na proteste ukoliko se Tužilaštvo ne oglasi o slučaju Davida Dragičevića za mesec do dva dana?

- Kao građanin, ako samo to uopšte mogu da budem, smatram da je Tužilaštvo glavni krivac nečinjenja i stvaranja lažne predstave. Mislim da se Tužilaštvo samo zaplelo u svoje procedure, podiglo nalog za istragu povodom navodnog ubistva. Međutim, nisu mogli to da dokažu, a sada se ne mogu ni povući ni ići dalje, jer nema dokaza za dalje. Kada bi se povukli, bilo bi da je prethodna odluka bila motivisana pod pritiskom ulice. Tužilaštvo na sve treba da da odgovore, a ne neko od nas iz politike.