"Promene veće u poslednjih šest meseci nego za 20, 30 godina!"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su pred svetom, zbog pandemije korona virusa, izazovi kakve čovečanstvo do sada nije videlo, što ne znači da bi naš odgovor trebalo da bude traženje izgovora za nedostatke i loše poteze u budućnosti.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Vučić je na otvaranju međunarodne konferencije "Svet posle korona virusa" u Beogradu rekao da se više stvari u svetu promenilo u prethodnih šest meseci, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

"Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti", rekao je Vučić.

Kada se, kako je rekao, sagleda uticaj koji je kovid-19 imao na ekonomije najmoćnijih zemalja i regiona, vidi se velika snaga sa kojom iz pandemije izlaze dve sile - Nemačka i Kina, iz različitih razloga i uglova.

konferencija
konferencija, Foto: Alo.rs

- Ne tražimo izgovore za nedostatke. Kako izgleda svet, da li se nešto promenilo? Da, više stvari, u poslednjih šest meseci nego u poslednjih 20 ili 30 godina. Drastične, dramatične promene u svetu, geopolitike u ekonomskoj snazi i u tome kakav će uticaj imati pojedine zemlje imati u budućnosti. Šta se i kako dogodilo? Pre svega, uticaj koji je kovid-19 imao na ekonomije najmoćnijih zemalja, uvidećete veliku snagu sa kojom iz pandemije u ekonomskom smislu izlaze dve sile - Nemačka i Kina. Nemačka apsolutna dominacija u Evropi je toliko naglašena posle izlaska iz krize, zahvaljujući dobroj pripremi, ekonomskoj moći, sve što je ubrizgano u njihovu privredu. Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, pokazala da nastavlja politiku - globalizacija, preuzimanje pozicije ključnog ili jednog od igrača u svetu globalizacije, prihvatanje igre na nivou celog sveta, a ne jednostrana suverenistička politika. Uspela je da pokaže solidarnost koji neki nisu mogli. Amerika je teško pogođena, izgubili su već više od 100.000 ljudi, bliže se broju poginulih iz Drugog svetskog rata, ali će uspeti i početi da raste u ekonomskom smislu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi