Dragan Đilas
Alo! Vladimir Marković

Profesor kriminalistike na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Branislav Simonović podržao je proteste za koje se veruje da ih organizuje Savez za Srbiju čiji su članovi u poslednje vreme izlazili sa najbrutalnijim uvredama na račun žena, a poznati su i po tome što su neki od njih pozivali na silovanje.

Pročitajte još:

Simonović je izjavio da podržava "građanske" proteste u Srbiji, jer se zalaže za pravnu državu. Istakao je da "sadašnja situacija u Srbiji više odgovara 17. i 18. a ne 21. veku".

Naime, Simonović je dospeo u žižu javnosti kada su mediji objavili stranice njegovog udžbenika "Kriminalistika" u kojem on žrtvu prepoznaje kao krivca i to u slučaju silovanja.

Preporučujemo i ovo:

Javnost je bila zgrožena i osudila je to što ovaj udžbenik žrtvu predstavlja kao krivca za silovanje, a intervenisala je i poverenica za ravnopravnost. Uprkos svemu autor, prof. Simonović, nije izbacio ovaj diskriminatorski sadržaj i studenti su nastavili da uče da je silovana osoba nekada krivac!

- To nisu moji stavovi, to su citati iz istraživanja jedne ruske profesorke. Moja namera je bila, i smatram je veoma važnom i odgovornom, da studentima objasnim psihodinamiku odnosa između žrtve i počinioca, kako bi budući policajci, sudije, advokati i pravnici mogli preventivno da deluju - govorio je tada prof. Simonović za medije.

U najkraćem, ovaj redovni profesor naveo je da žrtva silovanja najčešće "sama daje doprinos krivičnom delu", i to svojim "nepromišljenim ponašanjem". Pod nepromišljenim ponašanjem naveo je, između ostalog, sledeće primere, koje ćemo citirati:

Dragan Đilas

Alo!/Marko Marković

Dragan Đilas, Foto: Alo!/Marko Marković

- Tada se njen doprinos nastanku krivičnog dela najčešće ogleda u nepromišljenom ponašanju (usamljenom kretanju mračnim ulicama, predgrađima, livadama u kasnim večernjim časovima, putovanju autostopom), čime je sebe objektivno dovela u situaciju da postane žrtva krivičnog dela, npr. silovanja, razbojništva - piše autor na 572. strani udžbenika.

Podsetimo da su predstavnici i simpatizeri ovog saveza pozivali na silovanje premijerke, linč predsednika, da su tukli novinarke, nazivali ih najpogrdnijim imenima i da su se na meti njihovih udara našli svi oni koji ne dele njihov stav.

 

Komentari (3)

Suza

25.01.2019 17:46

Da nije ovih protesta, nikada ne bih saznala koliko ženomrzaca ima u ovoj zemlji... Znači plan i program opozicije je vredjanje, šamaranje i silovanje žena, jer je sada i napismeno da su same krive što su žrtve muškaraca... srećom, žene sada mogu da vide i lica onih koji su spremni za tako nešto. Žalim sve one jadnice koje su rodile ili su u okruženju ovih buda.a.

mdj_zucko

25.01.2019 17:48

Jak mi je on profesor...

slavisa

25.01.2019 19:16

Ovaj profesor je javno uvredio moju majku,moju suprugu,moju cetku i unuku.Uvredio je sve moje prijateljice i sav ženski rod.Ovo je najveća sramota,koja je zadesila moju državu.Sramno je to sto uvrede nanosi tzv profesor univerziteta.Sramno će biti,ako sve nadležne institucije ove države odmah ne reaguju i postupe u skladu sa Ustavom i Zakonima u zaštiti prava čitavog ženskog roda moje domovine.