Priština izaziva humanitarnu krizu, zalihe hrane i lekova na izmaku, nestašica mleka, hleb sve skuplji!

Novosti; D.K. | vesti 2018-11-24 10:12:15 2018-11-24 10:12:15

Strahovi da će na severu Kosova rafovi sa osnovnim namirnicama uskoro ostati prazni, posle odluke Prištine da uvede carinske barijere, nisu bili bezrazložni.

Tanjug/Profimedia

Već se osećaju nestašice mleka, jogurta i pavlake. S druge strane, cene rastu iz dana u dan. U sredinama južno od Ibra, srpske prodavnice su zatvorene, jer vlasnici svoju robu sklanjaju od prištinskih inspektora.

PROČITAJTE JOŠ:

Na rafovima svih prodavnica širom Kosova, srpski proizvodi čine i do 80 odsto asortimana. Otkako je na administrativnim prelazima spuštena rampa za robu iz centralne Srbije, mleko je poskupelo 15 dinara za litar, a zejtin 25 do 30 dinara.

Kako kosovskim pekarima čak 90 odsto pšenice stiže iz Vojvodine, poskupeo je hleb širom Kosova. Za veknu se sada traži barem 50 centi. U sredinama na jugu KiM, situacija sa snabdevanjem je još alarmnatnija, jer srpske prodavnice ne rade.

Tako su u Klokotu, na primer, zatvorene sve srpske trgovine, jer vlasnici ne žele da čekaju da im inspektori oduzmu robu. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je isporuka robe na Kosovo praktično zaustavljena:

- Izuzetak su sporadične isporuke robe koja nije pod prištinskim "sankcijama". To su međunarodni brendovi koji se proizvode u Srbiji. Međutim, i plasman njihove robe je doveden u pitanje jer Priština traži da im na deklaracijama piše "distributer za Republiku Kosovo". U južnom delu Kosova, inspekcija kontroliše deklaracije na proizvodima, a ako na njima nema oznake "Republika Kosovo", roba se skida sa rafova. Kampanja koja se vodi na Kosovu, protiv proizvoda iz Srbije, ostaviće dugoročne posledice na trgovinu između centralne Srbije i Kosova, čak i kada se ove besmislene takse ukinu.

I prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež smatra da ovo šteti ne samo našoj ekonomiji, već i ekonomiji Kosova i čitavog regiona:

Iz PKS su u petak upozorili i da su mere Prištine stvorile pogodno tle za manipulacije:

- Otvara se prostor za sivu ekonomiju, krijumčarenje i šverc.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) saglasna je sa stavom visoke predstavnice EU Federike Mogerini i osuđuje očigledno kršenje CEFTA sporazuma, izazvano odlukom privremene vlade Kosova o povećanju takse.

Situacija u južnoj srpskoj pokrajini postaje teža iz sata u sat. Situacija se može uporediti i sa početkom humanitarne krize u Jemenu, gde su takođe nestašice lekova i hrane nastupile nakon sankcija koje je uvela koalicija Saudijske Arabije.

Expand player
Pogledajte više