Prete hapšenjem premijerki Brnabić, Stefanoviću, Dačiću, Vulinu...

Novosti/M.Ž. | vesti 2018-11-25 00:36:36 2018-11-25 00:36:36

Ukoliko se usude da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, Albanci tvrde da će pola vlade Srbije uhapsiti kao Marka Đurića

Alo!/Marko Đoković

Prema saznanjima lista, spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza.

Pročitajte još:

 

Na spisku su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

 

Na ovoj "crnoj listi" su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim Ljajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prema navodima nepoželnji predstavnici iz Skupštine su predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Ðorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara, itd.

Kako list napominje, ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine.

Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu. Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

Ovaj list navodi i da je serija nesuvislih mera Prištine kao i "mlake" i "pro forma" osude iz Evropske unije dovele dijalog sa Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke.

List piše i da će dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisati sa Rusijom i Kinom.

 

"S obzirom na to da je spisak nepoželjnih "posetilaca" KiM sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima", navodi se u tekstu.

Expand player
Pogledajte više