Ana Brnabić; Babušnica
Alo/Nenad Vujanović
Ana Brnabić; Babušnica

Alo/Nenad Vujanović

Ana Brnabić; Babušnica, Foto: Alo/Nenad Vujanović

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, kazala da je u ime Vlade Srbije pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o formiranju nove Vlade privremenih institucija u Prištini i njihovim daljim koracima koji se mogu očekivati, odnosno kojima se Beograd može nadati kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

- Ono što je najvažnije jesu pripreme za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 21. juna - kazala je Brnabić dodajući da je treća tema o kojoj su razgovarali evrointegracije Srbije.

Kako je podsetila, Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih poglavlja, dva privremeno zatvorena, a spremna još pet novih poglavlja spremno je za otvaranje, zahvaljujući, kako naglašava Brnabić, naporu ministarke Joksimović i njenog tima.

- Nadamo se otvaranju novih poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo i proteklih meseci dosta uradili - dodala je Brnabić.

Ona je rekla i da joj je drago da danas, na dan kada se obeleževa Svetski dan životne sredine, može da kaže da je Srbija krajem prošle godine predala poziciju za pregovaračko poglavlje 27 koje se upravo tiče zaštite životne sredine.

Vlada Srbije je usvojila nekoliko strategija koje su važne za evrointegracije, kaže Brnabić i dodaje da su te strategije isto tako važne i za građane i privredu i u tom smislu je navela Strategiju za borbu protiv nasilja nad decom, ali i Strategiju industrijskog razvoja Srbije, Strategiju pametne specijalizacije, medijsku strategiju...

- Sve te stvari pokazuju da smo uprkos drugim izazovima, kao što je virus korona, nastavili da radimo na našim evrointegracijama i da nastavljamo da idemo dalje ka Evropi -navela je Brnabić.

Premijerka je navela i da su na današnjem sastanku razgovarali i o kvotama na čelik koje su Srbiji izuzetno važne i to, kako kaže, ne samo za ekonomski oporavak nakon Covid 19 epidemije, već i za nesmetano funkcionisanje Železare Smederevo.

- To je za nas 5.000 radnih mesta direktno i preko 15.000 radnih mesta indirektno. Pored toga, oko jedan odsto našeg BDP-a. Mi u potpunosti razumemo zašto je EU uvela kvote na čelik za treće zemlje, zašto je to bilo neophodno kako bi zaštitili svoje tržište, ali nama je izuzetno važno da još jednom predstavimo naš slučaj i šta je to što nam je potrebno da Železara Smederevo dobro funkcioniše - rekla je Brnabić.