Predsedniku Vučiću dodeljen Orden za zasluge grada Atine: Kada smo ovako složni, naša snaga je nepobediva

Alo.rs/D.S. | vesti 2019-12-10 10:18:11 2019-12-10 10:18:11

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Grčkoj

Printscreen

 

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom zvanične posete Grčkoj biće uručena Zlatna medalja zasluge grada Atine.

Dodela ovog vrlo značajnog priznanja pokazuje koliko je velika čast ukazana Srbiji i njenom predsedniku tokom ove posete. Poseta Aleksandra Vučića Grčkoj bila je i prilika da se unaprede bilateralni odnosi i učvrsti ekonomska saradnja dve zemlje.

- Kod mene je učestalo dobijanje ovih ordena, kažu da kada se to dogodi, sledi mu odlazak u penziju. Ja sam posebno srećan i počašćen ovim ordenom, i posebno sam počastvovan što sam je dobio iz vaših ruku i što je to oreden grada Atine. Naši narodi su bliski još od srednjeg veka, rekao bih da, ono što Nebojšina kula znači za grčki narod, govori o bliskosti naših zemalja. Srpski kralja Aleksandar Obrenović je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara Atini. U oba balkanska rata bili smo najbliži saveznici. Prvi svetski rat, da nije bilo Grčke, nestalo bi srpskog naroda.

- Srbija i Grčka će biti i u dobru i zlu zajedno, i na svaki mogući način ćemo unaprediti naše odnose. Još jednom da vam se zahvalim, ovo je velika čast za srpski narod i našu zemlju, kada smo ovako složni, naša snaga je nepobediva, živela Srbija i Grčka, rekao je Vučić.

Tokom razgovora predsednika Srbije i Grčke istaknuto je vekovno prijateljstvo dva naroda i međusobna podrška u međunarodnim institiucijama.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Grčke, Prokopisom Pavlopulosom. Oni se zajedno obraćaju građanima:

- Srba je sve više u Grčkoj, čini mi se da na političkom planu održavamo odlične odnose. Mi se zahvaljujemo na podršci Grčke koju daju našem teritorijalnom integritetu. Isto naši prijatelji mogu da očekuju i od nas. Znamo da imamo drugačije uslove ka evropskom putu, a to je pitanje Kosova i Metohije, mi sprovodimo reforme, da bismo bolje živeli. Vama predsedniče, želim posebne da se zahvalim, jer ste vodili računa o Srbiji, ova poseta će dati novi impuls, sastaću se i sa privrednicima, što će dovesti još više investitora u Srbiju, a isto tako i srpskih u Grčku. Još jednom hvala na podršci, na polju evropskih integracija, kao i na železničkom koridoru od Budimpešte do Pireja. Hvala vam što ste mi objasnili kakva je vaša pozicija kada je u pitanju Libija, hvala još jednom na podršci i gostoprimstvu, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji boravi u Atini.

- Mi Grci i Grčka, imamo viziju, da zajedno izgradimo jugositočni stub Evropske unije, bez konflikata i razlika. Ovo je istorijski period koji nas je naučio da treba zajednički da gradimo budućnost. Ko želi da postane član Unije, treba bez ikakvih smanjenja da ispuni sve evropske standarde i da budu rešena sva neslaganja koja su na putu učlanjenja, u tom pravcu želim da kažem da mi Grci ne činimo diskriminaciju. Srbija je otvorila nova poglavlja, nastavljamo dalje, vi ste na visini zadatka, a mi smo tu da vam pomognemo na tom putu. Grčka je posvećena evropskom pravu, čak i naša nacionalna pitanja sprovodimo u tom pravcu, to je stvarnost. Vaša zemlja je zainteresovana i za te dobre odnose, mi smo za evropsku perspektivu. Nažalost, Turska ne poštuje osnovne principe na kojim se zasniva prespektiva regiona, navešću primer, intervencija u Siriji. Turska krši osnovna prava humanizma, izjavio je grčki predsednik Prokopis Pavlopulos.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 9, 2019 at 7:41am PST

 

Expand player
Pogledajte više