Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Predsednik Vučić obratio se pripadnicima MUP-a.

- Dragi prijatelji,  radite jedan od najtežih poslova. Nije slučajno još od Atine to smatrano najtežim, robovskim poslom. Ostavljate svoje porodice i ne znate hoćete li se vratiti. Biti pripadnik MUP znači staviti svoj život na raspolaganje društvu. 

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Srbiji je jedno od najvažnijih pitanja kako vratiti i platiti policajcu sve ono što nam je dao. Nadam se da smo uspeli bar delimično da im vratimo. Postoji i druga strana uvek ćete biti krivi i kada pomažete, kad spasavate živote, u poplavama, otadžbinama, jer ste vi sprečili nekoga da uradite nezakonito delo. Vi ćete uvek biti krivi. U ovom poslu retko čujete reč "hvala"

Sećam se te 2014. godine, policija se suočavala sa najtežom situacijom koja je tada vladala. Trebalo je stvoriti modernu i normalnu državu, ni iz čega. Hvala svima koji su verovali da ćemo promeniti situaciju. Možete da očekujete još veći napredak, i u vašim platama.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Da li ste primetili jedan detalj? U Beogradu nije bilo mafijaškog ubistva već šest meseci. Usvakoj zemlji toga ima, a kod nas je takav tip zločina skoro iskorenjen. To je znak da vi obavljate dobro svoj posao.

Nosite sa ponosom svoju uniformu jer svakom građaninu znači kada vidi policajca, oseća se bezbednije i sigurnije. Hvala vam dragi prijatelji na vešem trudu i zalaganju - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Najzaslužniji pripadnici MUP-a dobili su medalje i odličja za posebne zasluge u svom radu.

Prethodno se okupljenima obratio ministar policije Nebojša Stefanović.

- Pokazali smo pravo lice srpske policije. Garantovali smo borbu sa korupcijom, niko neće moći da se sakrije. Danas sam ponosan, jer nismo izneverili ni građane ni pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Obnovili smo naš vozni kamp, nabavili smo 114 novi spasilačkih kamiona, pripadnici Žandarmerije 2 nova oklopna vozila "Lazar" i "Miloš". Kada je Aleksandar Vućić najavio reforme i obećao da će građani živeti bolje i bezbednije, to je i ostvareno. Država je pokrenula projekat izgradnje stanova za pripadnike MUP, bolji uslovi za rad, žešća borba sa kriminalom, policija je zaplenila više od 19t narkotika zakon je nadjačao kriminal u Srbiji, poštenje je savladalo korupciju. Danas je Srbija stabilna zemlja. Hvala svim policijskim službenicima na požrtvovanju i radu. Potpuno sam siguran da će država voditi računa o svom narodu - naglasio je Stefanović.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu I vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen - ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u nastavnom centru Makiš u Beogradu juče je održan turnir u malom fudbalu.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.