INCIDENT NA JAHORINI! Predsednik Albanije krenuo da poziva zemlje da priznaju Kosovo! Ana ćutala i slušala, a onda s njim OBRISALA PATOS!

Dvodnevnim samitom Procesa saradnje u jugoistočnoj evropi (SEECP), koji se održava na Jahorini i u Sarajevu, BiH završava jednogodišnje predsedavanje.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 * Iako je najavio da neće doći, predsednik Albanije Iljir Meta ipak je stigao sinoć na Jahorinu, gde učestvuje na plenarnoj sednici Samita procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP)

* Pre dva dana objavljena je vest da je Albanija u poslednjem trenutku otkazala učešće na samitu u znak solidarnosti s tzv. Kosovom, koje je otkazalo učešće zbog, kako su naveli, načina na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti

* Meta je danas imao svoje izlaganje, a premijerka Srbije žestoko ga je "spustila" pred svima

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na izlaganje albanskog predsednika Iljira Mete na Jahorini, i poručila mu da Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE) ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo i da nema mesta provokacijama.

MILOVAN JOVANOVIĆ NOVINAR I POLITIČKI ANALITIČAR Vučić nema alternativu na političkoj sceni Srbije, a od Sjedinjenih Država isključivo zavisi rešavanje kosovskog pitanja

Meta, koji se obratio na planarnoj sednici pre srpske premijerke, pozvao je BiH da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja". On je rekao da su predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, zato "bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu".

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo!/Ana Paunković

"Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa", kritikovao je Meta.

Na to je Brnabić uzvratila da okvir PSJIE ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni domaćini, Bosna i Hercegovina, te da je diplomatski pristojno i u redu da se to poštuje. I ne samo to, već na Samitu, pored domaćina formata sastanka, učestvuju zemlje koje ne prepoznaju Kosovo - Rumunija, Grčka, Moldavija, istakla je Brnabić.

 

- Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u okrivru Procesa saradnje i zarad regionalne stabilnosti i saradnje, kao i poštovanja jednih prema drugima i da ne koristimo provokacije kakve je koristio Meta - apelovala je Brnabić.

Kako je rekla, i njoj je žao što predstavnici Prišitne danas nisu na skupu, ali da to pokazuje kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju.

- Ovo je samo poslednji korak u nizu koje Priština povlači najmanje od novembra prošle godine, a kojim svima daju do znanja koliko joj je stalo do regionalnog povezivanja i saradnje - zaključila je Brnabić.

ORUŽANI INCIDENT U SARAJEVU Otvoreni sukob policije i Erdoganovog obezbeđenja!

TRPI UDARAC ZA UDARCEM! Oliverova udovica sinoć je rasplakala sve gledaoce. To što ova žena prolazi niko ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju!

NEZAPAMĆEN SKANDAL Đilas upao u hotel kod košarkašica Srbije!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi