Ratko Mladić
AP Photo/Peter Dejong
Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

 

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Karmel Ađijus najavio je da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.

Karmel Ađijus je predstavljajući šestomesečni izveštaj u Savetu bezbednosti UN rekao da očekuje da će, pored presude Ratku Mladiću, do kraja naredne godine biti izrečene i presude u ponovoljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Na istoj sednici, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na članove SB UN da se aktivno angažuju na rešavanju otvorenih pitanja u radu Mehanizma za krivične sudove u Hagu, čiji je mandat na isteku.

Backović je rekao da su mnoga pitanja i sugestije Srbije do sada ostale bez odgovora i posebno ukazao na bojazan Srbije zbog tendencija da se izmeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prevremenog puštanja na slobodu.

Istovremeno je negodovao što već deceniju izostaje odgovar na inicijativu Srbije da njeni osuđeni državljani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.