Zoran Đorđević
Printscreen
Zoran Đorđević

Printscreen

Zoran Đorđević, Foto: Printscreen

* Đorđević se sastao sa ministrom finansija

* Potvrdio navode predsednika Srbije

* Ekonomske mere dale su odgovarajuće rezultate

Ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da očekuje značajno povećanje minimalne cene rada u emisiji "Dobro jutro Srbijo", i da će Srbija u tom domenu beležiti samo boljitak.

Naime, on se nedavno sastao sa ministrom finansija Sinišom Malim, te su njih dvojica održali konsultativni sastanak uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

Inače, minimalna cena rada se utvrđuje po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine. Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika danas iznosi nešto više od 27.000 dinara.

Pročitajte još:

 

- Ministar Mali me je upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji. Naš predsednik Aleksandar Vučić dao nam je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada. Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika - istakao je Đorđević, pa dodao.

- Minimalna cena rada sada iznosi 27.022 dinara, ali biće bolje - smatra on.

- Izvesno je da svakako naši građani treba da očekuju da bude bolje, očekujemo veću minimalnu cenu rada, veće penzije, plate. Stvorili smo uslove da ove godine idemo na povećanje, budući da beležimo suficit - kaže ministar.

Đorđević je kazao da će u narednih deset dana održati sastanke sa poslodavcima i predstavnicima kako bi čuo njihove stavove nakon čega će početi formalni pregovori o novoj minimalnoj ceni rada.

- Od razumevanja i dogovora zavisi naša budućnost - smatra on. Ministar je istakao da je u poslednje dve godine statistika odlična, pa je minimalna cena rada kumulativno povećana 18, 6 odsto.

On je pomenuo i smanjenje penzija iz 2014. godine, i rekao da se one nisu pokazale kao loša politika, budući da su dovele do ove situacije danas, a rezultati su i te kako vidljivi.

- Stanje 2014. godine je bilo alarmantno. Bila su dva scenarija. Ili bankrot, ili da se izvučemo iz svega toga. Malo ljudi bi imalo hrabrosti da uradi ono što je uradio Vučić, kao predsednik vlade. Jeste to tada bilo politički neshvatljivo. Njegova posvećenost svemu tome bila je ispravna i dala je prave rezultate, što se danas i te kako vidi - kazao je on.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (1)

Bane

08.08.2019 15:28

Minimalna cena rada povećana 18,6 posto? Koliko su porasle cene za to vreme?