ŠIPTARI SPREMAJU NOVI UDAR NA SRBIJU Posle taksi smislili najpodmukliji plan ikad, uvode sankcije na OVO!

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Izmi Zeka iz PDK rekao je da će pored mere od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, Kosovo uvesti sankcione mere i protiv vozila iz Srbije, prenosi Koha.

Albanci sa Kosova
Albanci sa Kosova, Foto: EPA

Iz Prištine je poslednjih nedelja bilo glasova koji su pozivali ili se obavezivali na ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koja je paralisala proces dijaloga između Beograda i Prištine, piše Kossev.

Prvi se oglasio savetnik kosovskog predsednika, Bekim Čolaku koji je rekao da je međunarodna zajednica „pritegla Kosovo" i da ukoliko SAD i EU traže od Kosova ukidanje takse, onda, „zašto ne bi razmislili o privremenom ukidanju".

Potom je i sam kosovski predsednik, Hašim Tači, u razgovoru za Vašington post rekao da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Juče su i prvi glasovi iz opozicije počeli da dovode u pitanje odluku Vlade Kosova — da ne poštuje savete Vašingtona, a lider LDK, Isa Mustafa je izjavio da je za ovu političku opciju „besmisleno da u vreme kada je Kosovo dobilo pismo da se uzdrži od akcija, Vlada Kosova uvodi mere od 100 odsto, umesto da razmotri pismo koje dolazi iz jedne zemlje od koje zavisi budućnost Kosova".

Međutim, danas, od zvaničnika kosovske vlade i to zvaničnika koji upravo pripada predsednikovoj PDK, stiže vest da je Vlada Kosova pripremila dokumentaciju za uvođenje nove mere protiv Srbije.

„Kategorički smatram, da, u ovom trenutku, treba uvesti mere i za vozila. Već smo pripremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu cirkulacije vozila iz Srbije. Ovo je recipročna mera ponašanju Srbije prema kosovskim građanima," rekao je za „Ekonomija onlajn" drugi čovek kosovskog MUP-a, a prenosi Koha.

„Ne samo po ovom pitanu, već u svim segmentima života, želim da pokažem Srbiji da je Kosovo država koja sama odlučuje o svojim potezima. Mada ja nisam od onih koji kažu ‘nikada', jer u politici se stvari stalno menjaju. I pored toga što se naši interesi menjaju, oni ostaju u liniji sa američkom državom i naravno, ja zagovaram američki senzibilitet i sa njima ćemo i odlučiti o narednim koracima," poručuje Zeka.

O novim merama kosovske vlade govorilo se još krajem prošle godine, prve informacije u vezi sa novim merama dao je predsednik Vučić objasnivši da postoje tri moguće mere i da se „ne zna koja je gora po nas". U isto vreme, kosovski premijer takođe nije želeo da govori o detaljima mera poručivši „videćete kad se dese".

Kosovo, Kosovska Mitrovica
Kosovo, Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vlada Srbije, s druge strane, imala je nešto drugačije informacije o novim merama kosovske vlade, te je predsednik više puta upozoravao da bi Kosovo moglo da odluči da ukine platni promet iz Srbije.

„Ludilu" Prištine „kraja nema" i to „ludilo je neizlečivo", komentarisao je predsednik poslednju odluku vlade u Prištini da proširi meru o taksama i dodao da ne isključuje druge mere Prištine kakve su ukidanje platnog prometa. Međutim, Srbija već priprema reakciju i na takav scenario, rekao je tada i uverio Srbe na KiM da će naći načina da isplati plate.

Inače, Vlada Kosova je juče odložila glasanje o predlogu da se roba iz Srbije i BiH koja je na teritoriju Kosova ušla pre ili tačno 21. novembra, kada je i doneta odluka o uvođenju takse od 100 odsto od ukupne vrednosti robe za uvoz, oslobodi ove mere, javila je prištinska Koha, a preneo RTV Kim.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: mimi
  13/01/2019 - 05:25
  e oni srbji uvode sankcije,pa ljudi nisu normalni,pa oni mislle da ce da zaboravimo sve ovo sto rade
 • Korisnik: cile
  12/01/2019 - 14:55
  Ako to uvedu sve Šiptare koji su kod nas doterati u red a kola zabraniti sa njihovim tablicama kretanje kod nas
 • Korisnik: XXL
  12/01/2019 - 13:58
  Da je sve lakrdija dovoljno je postaviti pitanje: zašto se Prištini ne zapreti povlačenjem priznanja od strane EU i Amerike? Logično zar ne? Ovako kao šatro šiptari ne slušaju, a Oni im ne mogu ništa. Onda ko im daje instrukcije da se tako ponašaju?
 • Korisnik: slađa
  12/01/2019 - 13:54
  Prištinske vlasti sve više pokazuju da su odmetnička banda usred Evrope, a senzibilitet im nije američki, već klintonovski. Vraćaju ceo region u srednji vek.
 • Korisnik: veso
  12/01/2019 - 13:52
  koja smo mi stoka od naroda i drzave? sta nam rade? pa sto mi tom olosu nezabranimo prolaz preko nase teritorije? muka mije vise od ovoga svega, mismo geeralni jedna adna i bedna drzava koju moze svako da nekazem sta, fuj
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi