Poslanici u Skupštini Srbije
Marko Metlaš
Poslanici u Skupštini Srbije

Marko Metlaš

Poslanici u Skupštini Srbije, Foto: Marko Metlaš

Budući narodni poslanici zakletvu će, prema našim saznanjima, polagati u utorak, 28. jula, ali se to, zbog epidemije koronavirusa, koja se ne smiruje, neće dogoditi u zgradi Skupštine Srbije, već u velikoj sali Centra „Sava“, u kojoj se uglavnom održavaju koncerti.

Konstitutivna sednica će tamo biti održana iz praktičnih razloga, budući da je neophodnu distancu od najmanje metar i po između dve osobe mnogo lakše ostvariti u sali koja je znatno veća od one u zgradi Skupštine Srbije u kojoj inače borave poslanici.

- Ne radi se samo o 250 narodnih tribuna, već će toj prvoj sednici prisustvovati i drugi ljudi i iz skupštinske administracije i stranaka koje su prešle cenzus, pa to ukupno izađe na najmanje 500 osoba. Svi će, naravno, biti pod punom zaštitnom opremom, spremne su maske, rukavice, viziri, sredstva za dezinfekciju, ali distanca je nešto što je najbitnije. Razmatrana je varijanta da se sve ipak održi u zgradi parlamenta, pa da se narodni tribuni raspoređuju i po parteru i po galeriji, ali je procenjeno da je ipak jednostavnije i bezbednije sednicu održati u centru „Sava“ - navodi izvor „Alo!“ iz Skupštine.

Sava Centar

Alo!/ Masanori Jošida

Sava Centar, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

On dodaje da je još neizvesno da li će zbog epidemiološke situacije za poslanike biti postavljen crveni tepih na kojem će ih čekati Garda, kao i da li će na početku zasedanja biti intonirana himna.

- Situacija je složena, cilj je i da se sve odradi kako pravila nalažu, po poslovniku, ali sa druge strane i da svako bude maksimalno zaštićen i bezbedan - navodi naš izvor.

On podseća da ovo neće biti prvi put da poslanici zasedaju u sali Centra „Sava“...

- Stariji se verovatno sećaju da su tamo narodni poslanici boravili neko vreme nakon 5. oktobra kada je zgrada Skupštine bila neupotrebljiva - podseća sagovornik „Alo!“.

SNS - 188, SPS - 32 poslanika, Šapić - 11 poslanika

Republička izborna komisija je pre desetak dana narodnim poslanicima dodelila mandate u skladu sa izveštajem o ukupnim rezultatima izbora. Izbornoj listi „Aleksandar Vučić - za našu decu“ dodeljeno je 188 mandata, listi „Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma“ 32 mandata, a lista „Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju“ dobila je 11 poslaničkih mandata. Od manjinskih lista, svoje predstavnike u parlamentu imaće lista „Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor“ sa devet mandata, a lista „Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja (SPP)“ dobiće četiri poslanička mesta. Po tri poslanika imaće liste „Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina“ i „SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin“.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

24.07.2020 07:47

To nije uredu...