Marin Le Pen
EPA
Marin Le Pen

EPA

Marin Le Pen, Foto: EPA

Marin Le Pen liderka francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje pozdravila je povratak slobode u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije.

Predvodnica opozicije u Francuskoj okarakterisala je Bregzit kao „zastrašujući neuspeh Evropske unije“, a on će prema njenim procenama pretvoriti EU u zajednicu naroda, a ne centralizovanu uniju.

„Velika Britanija je, nakon brojnih epizoda, napokon stekla svoju slobodu. A to je zastrašujući neuspeh za EU“, rekla je Le Pen predstavnicima medija i dodala da je iznenađena da se lideri EU nisu mnogo oglašavali povodom izlaska UK, imajući u vidu da je „jedan od osnivača EU upravo zalupio vratima“.

Marin Le Pen koje je poznata i kao principijalan protivnik masovne migracije je ocenila da će u bliskoj budućnosti od nekoliko meseci do par godina svi videti da je Velika Britanija pametno odlučila i da podvukla da će ta zemlja imati veliku ekonomsku korist od napuštanja Unije.

Francuska, Nemačka, Italija, Belgija, Holandija i Luksemburg su 1957. godine osnovale Evropsku zajednicu za ugalj i čelik preteču EU, a Britanija se Uniji priključila 1. januara 1973.

Podsetimo, pre skoro jedanaest godina Srbija je napravila prve korake ka Evropskoj uniji, pošto je 22. decembra 2009. godine podnela zahtev za prijem u članstvo. Nakon više od decenije, kao potencijalna godina pristupanja pominje se 2025.

Evropska komisija u Strategiji za proširenje iz februara 2018. tu godinu pominje prvi put kao onu u kojoj bi Unija mogla da dobije dve nove članice. Osim za Srbiju, to je potencijalni datum i za pristupanje Crne Gore.