Popović Ivković se zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji da očuva teritorijalni integritet

Prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavlјao bi ozbilјan presedan

 

biljana popović ivković, baku
biljana popović ivković, baku, Foto: MUP Srbije

 

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković upoznala je danas tokom sastanka u Bakuu zamenika ministra unutrašnjih poslova Republike Azerbejdžan Oruja Zalova sa argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

 

Popović Ivković se zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju u očuvanju poštovanja međunarodnog prava, ali i sprečavanju politizacije ove profesionalne policijske organizacije.

biljana popović ivković, baku
biljana popović ivković, baku, Foto: MUP Srbije

 

“Prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavlјao bi ozbilјan presedan koji bi doveo do politizacije ove međunarodne organizacije i koji bi otvorio probleme i za sve druge zemlјe koje se suočavaju sa separatističkim težnjama na svojim teritorijama“, istakla je Popović Ivković.

 

Ona je podsetila i da bi ovaj prijem predstavlјao najgrublјe kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244, ali i kršenja Korelove rezolucije samog Interpola, koja jasno propisuje da članice ove organizacije mogu biti samo države članice Ujedinjenih acija ili posmatrači u UN, što takozvano Kosovo svakako nije.

biljana popović ivković, baku
biljana popović ivković, baku, Foto: MUP Srbije

 

Zamenik ministra Zalov istakao je da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Srbije i da će MUP Azerbejdžana nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

 

“Naša dva ministarstva i naše države su strateški partneri i takav je odnos i naših ministara unutrašnjih poslova, ali i predsednika naših dveju zemalјa i sa takvom saradnjom ćemo nastaviti i u budućnosti“, rekao je Zalov.

biljana popović ivković, baku
biljana popović ivković, baku, Foto: MUP Srbije

 

Popović Ivković i Zalov su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalјa, sa akcentom na borbu protiv narkotika, trgovine lјudima i iregularnih migracija.

Oni su razmotrili i konkretne korake u unapređenju saradnje, uklјučujući razmenu iskustava i zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, naročito u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi