Oliver Ivanović
Tanjug
Oliver Ivanović

Tanjug

Oliver Ivanović, Foto: Tanjug

 Srpska lista saopštila je danas da je šest podignutih optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića zapravo želja da se skrene pažnja javnosti u Prištini sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika tzv. OVK i političkih previranja među albanskim partijama.

Srpska lista ističe da je kosovsko kvazi pravosuđe te optužnice podiglo bez ijednog dokaza protiv optuženih.

"Svima je više nego jasno da je ovim sramnim i neosnovanim aktom odapeta strela prema severu Kosova i Metohije, sa ciljem kriminalizacije svih ponosnih Srba i Srpkinja koje nisu spremne da se predaju i kleče pred albanskim političarima u Prištini", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista, predizborni spot

Printskrin

Srpska lista, predizborni spot, Foto: Printskrin

Po pravilu, ističu, kada je u pitanju kosovsko pravosuđe, osim političkih motiva, optužnica ne nudi nijedan dokaz o krivici bilo koga od optuženih, a posebno ne protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Progon Radoičića, navodi se, ima za cij njegovo izgnanstvo sa Kosova i Metohije kako bi se oslabio otpor srpskog naroda.

Srpska lista najoštrije je osudila politizaciju ovog postupka od trenutka njegovog pokretanja, jer on nije pokrenut sa ciljem pronalaženja odgovornih za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Javno zahtevamo od međunarodnih predstavnika da se distanciraju od ovog političkog progona, kao i da pomno prate sve što tužilaštvo pokušava da predstavi kao dokaze, jer je ovaj proces vrh ledenog brega ugnjetavanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju