ZA ISTIM STOLOM VUČIĆ, TAČI, KITAROVIĆ, PAHOR, ĐUKANOVIĆ... Počeo sastanak u Tirani, predsednik Srbije O'LADIO Hašima, Albanci stavili na sto "dvoglavog orla", sala se ZALEDILA! (FOTO)

U Tirani je počeo sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni, na kome, između ostalih, učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je doputovao sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Na plenarnom sastanku Vučić je rekao da Srbija čini sve da se pridruži EU, ali da se ceo svet umešao u problem Srbije i Kosova.

- Počeli su da galame na nas, da nam govore šta da radimo. Ko ste vi da nam govorite šta da radimo? To je naš problem, problem Srbije i Kosova i mislim da nemamo pravu podršku EU - rekao je između ostalog Vučić.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

On je naveo da je u Srbiji 50 odsto stanovništva za EU, a 45 odsto protiv.

Hladno rukovanje Vučića i Tačija

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su jutros rukovanje Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak Samita u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno. Oni su se rukovali u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Posle razgovora sinoć u Tirani sa Mogerinijevom, Vučić je izjavio da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

- Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu - rekao je Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, "čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine", kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Kako je saopšteno, Vučić je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po zavrsetku evropskih izbora. On je dodao da očekuje povoljnije ocene i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju Srbije u EU.

Uoči početka Samita, Vučić je jutros razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dve zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gde se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.

Povezane vesti

 • Korisnik: Iva
  09/05/2019 - 17:53
  Sramota! Ovako nešto je nedopustivo.
 • Korisnik: Sara
  09/05/2019 - 17:06
  Srbija nema podrsku EU ali se bori dostojanstveno.
 • Korisnik: cscs
  09/05/2019 - 16:56
  Srbiju pokusavaju provocirati na sve nacine
 • Korisnik: Borko
  09/05/2019 - 15:27
  Vucic nije dozvolio da ga iznerviraju, ali im je jasno ocitao lekciju.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi