Džordž Buš i Bil Klinton
Wikipedia
Džordž Buš i Bil Klinton

Wikipedia

Džordž Buš i Bil Klinton, Foto: Wikipedia

U tekstu o pomenutom pismu, koji je objavio "Njujork tajms", stajalo je kako je "Buš zapretio Miloševiću američkom vojnom intervencijom u slučaju da proširi balkanski rat na Kosovo, pokrajinu većinski naseljenu etničkim Albancima".

Deo Bušove administracije pritiska srpske vlasti, koje najviše krive za sukobe na Balkanu. Upozorenje je preneto usmenim putem, preko diplomatskih kanala, ali i pismeno, u dokumentu koji je predsednik Buš poslao predsedniku Miloševiću i generalu Životi Paniću, komandantu jugoslovenske vojske", preneo je tada "Njujork tajms", i citirao delove pisma:

PROČITAJTE JOŠ:

- Gospodine predsedniče, u slučaju izbijanja sukoba na Kosovu, SAD će biti spremne da adekvatno upotrebe vojnu silu protiv Srba, kako na Kosovu, tako i u Srbiji.

Slobodan Milošević

AP/Darko Vojinović

Slobodan Milošević, Foto: AP/Darko Vojinović

Buš pretio vojskom i zbog Bosne

U tadašnjem članku, "Njujork tajms" piše kako su "povećane tenzije na Kosovu, nekadašnjoj autonomnoj pokrajini Juogslavije u kojoj 90% stanovništva čine etnički Albanci", te da postoji "opravdan strah od rasplamsavanja sukoba".

Džrodž Buš i Mihajl Gorbačov
Džrodž Buš i Mihajl Gorbačov, Foto: Wikipedia

Buš je pretio Miloševiću i zbog Bosne, tačnije nakon odluke Saveta bezbednosti UN o zabrani letova iznad BiH. Tada je takođe poručio da će "SAD vojno intervenisati protiv Srbije ukoliko se prekrši odluka SB, ali i ukoliko srpske snage napadnu mirovne snage UN ili na bilo koji način ometaju odluke donesene u Ujedinjenim nacijama".

Pretnja Džordža Buša Starijeg "veoma je uznemirila predsednika SRJ Dobricu Ćosića", jedan visoki diplomata je tada otkrio "Tajmsu".

Džordž Buš stariji

EPA/Larry W. Smith

Džordž Buš stariji, Foto: EPA/Larry W. Smith

Ćosić se nakon Bušove pretnje susreo sa Sajrusom Vansom, tadašnjim specijalnim izaslanikom UN, kao i sa Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, kako bi "pronašli način da okončaju sukobe".

Sajrus Vans je nakon zajedničkog sastanka izjavio da je "evidentan napredak u pregovorima", dok je Tuđman izjavio kako se se "sve tri strane zbližile", preneo je tada "Nujork tajms".