Penzije će biti veće

V. Papović | vesti 2016-04-17 20:52:52 2016-04-17 20:52:52

Premijer Aleksandar Vučić čitaocima „Alo!“ ponovio je obećanje da će do kraja godine obići svih 1.000 škola i zdravstvenih ustanova, u kojima treba da se renoviraju toaleti i izvrše druge popravke, ali i da će se truditi da deca u nerazvijenim delovima Srbije imaju približne uslove života kao ona u Beogradu.

Oliver Bunić

- Hoće li se posle izbora konačno ispitati zloupotrebe u „Galenici“, „Dunav osiguranju“ i drugim firmama kojima su gazdovali kadrovi SPS-a? Jovan Nikolić
- Koliko vidim u „Dunav osiguranju“ su već brojna hapšenja izvršena i postupci su u toku. Nikakav problem nismo imali ni do sada, a nećemo ni ubuduće, da sve to ispitamo i gde su naprednjaci i gde su socijalisti i svi drugi.

- Da li je OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu u vašem planu za renoviranje i opremanje osnovnih škola? Zoran Momić
- Zorane, svaka škola u Srbiji je u našem planu i doći ću i u vaše mesto, obići školu, obići toalete, želim da budu uredni, želim da deca imaju lepe učionice, lepe stolice, klupe, table, da mogu da uče, da idu u čisto i uredno i da se osećaju jednaklo lepo kao što se osećaju u svojim kućama. Verujem, ukoliko slučajno dobijem poverenje naroda na izborima, da ću do kraja godine stići da obiđem i hiljadu objekata, do sada sam obišao 42 objekta od kada je ta akcija krenula.

- Zašto broj poslanika jos uvek nije smanjen? Svetlana Trailović
- Zato što nismo menjali Ustav draga Svetlana, ali kada ga budemo menjali to će biti jedna od stvari i mislim da će naići na široku podršku u našem narodu.

- U situaciji sudara dve strane, prema kojima smo neutralni, od kakve bi koristi bila „vojna neutralnost“ Srbije u postojećem okruženju? Branislav Cvetanović
- Vojna neutralnost nije samo pitanje ponašanja vaše armije, već je to i politički stav, i Srbija time sebe definiše kao miroljubivu zemlju koja ne želi da ulazi u sukob ni sa zapadnom ni sa istočnom civilizacijom. Želimo samo da budemo svoji na svome, i ja mislim da je to ispravna i odgovorna politika.

- Da li je tačno da su penzije nezakonito umanjene, s obzirom na to da je penzija stečeno pravo? Ljiljana Blagojević
- Hoću, poštovana Ljiljana, da vam kažem, da možete da imate kakvo god hoćete pravo, ako nemate para. Mi smo u trenutku kada smo preduzeli mere štednje 51 posto penzija isplaćivali iz budžeta i ako vas je neko doveo do bankrotstva, to znači da penzija ne bi ni bilo. Ovako su penzije stabilne, redovne i biće samo veće i veće, tako da će i oni koji su pretrpeli više smanjenje dobiti na kraju što su imali, a potom i povećanje. Morali smo da ozdravimo državu i zato sam zahvalan penzionerima na hrabrosti i strpljenju koje su pokazali.

- Da li zaista verujete da dobijate realne izveštaje o stanju u unutrašnjosti Srbije? Suzana Tanasijević
- Da, draga Suzana, i znam koliko je teška situacija u zemlji. Ionako ne volim lakirane izveštaje.

- Zašto toliko malo pažnje posvećujete svojoj bezbednosti? Nena Bogić
- To me ne zanima, drugi treba da o tome brinu. Ali zahvalan sam na brizi vašoj čitateljki.

- Kakva je razlika između dece koja imaju kontrolu vode u gradovima i dece na selima (bunari) koja nemaju, zar su krivi zato što nemaju vodovod i trebamo li ih prepustiti sami sebi? Goran Milanović
- To je pitanje ravnomernog razvoja i našeg ulaganja, možemo li ili ne možemo to da postignemo u narednom periodu. Zato sam rekao da će Vlada Srbije sa najvećim podsticajima izaći u susret onim investitorima koji dolaze na jug i istok Srbije. Tek nakon toga, posle smanjivanja razlika u životnom standardu, moćićemo da razmišljamo i u potpunosti izjednačimo i prava naše dece.

- Kada će oboleli od multiple skleroze moći da se leče barem sa prvom generacijom lekova namenjenih za tu bolest, kad već ne možemo sa poslednjom? Marko Dunđer
- Nažalost, dragi Marko, ne znam ništa o tome, ali ću se postarati da dobijete odgovor od ministra zdravlja Zlatibora Lončara i to javno u najkraćem mogućem periodu i verujem da ćemo to pitanje da rešimo.

 

I ja bih gledao Ligu šampiona na RTS-u

- Da li mislite da bi pošteno bilo da RTS prenosi oba dana Lige šampiona sada kada plaćamo TV pretplatu? Đorđe Kričak

- Dragi Đorđe, i ja bih voleo da, barem kada ne bude izbora, dve večeri gledamo Ligu šampiona na RTS-u. I nadam se da će to biti moguće već od sledeće godine, iako nisam niko na RTS-u. Govorim to prosto kao običan gledalac i neko ko voli fudbal, mogu samo da se nadam.

 

I moj brat ima kredit u „švajcarcima“

- Da li će Srbija kao sve zemlje iz okruženja rešiti problem stambenih kredita u švajcarskim francima? Miroslav Božović

- Neću da time kupujem glasove kao što je radio bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović. Pre svega da pitam ekonomiste i bankare, ali i ljude iz pravne struke da li imamo pravo da to radimo ili ne. Ponudićemo svako rešenje, žao mi je tih ljudi, ali i moj brat je uzeo kredit u „švajcarcima“, ali ja ne pravim to pitanje kao pitanje milosti prema ovome ili prema onome, nego da li to može prema našem zakonu ili ne. Sve što možemo pomoćićemo tim ljudima, ali ne očekujte da država interveniše i u privatnim obligaciono-pravnim odnosima.

 

 

Sačuvati i osnažiti „Telekom“

- Da li je moguće da Vlada razmisli o tome da se „Telekom“ proda po hrvatsko-crnogorskom modelu strateško-političkom partneru iz EU, recimo „Dojče telekomu“?

Pošto je država Nemačka njegov suvlasnik imali bi još snažniju podršku ka evrointegracijama. Dalibor Trifunović - Dragi Dalibore, pre svega, „Dojče telekom“ je dobra kompanija. Najvažniji je naš ekonomski interes i šta možemo da uradimo za investicije u budućnosti u „Telekomu Srbije“, kako najbolje možemo da brinemo o našim zaposlenima. U narednom period neće biti prodaje „Telekoma“, prvo ćemo da pokušamo da sačuvamo i podignemo vrednost „Telekoma“, pa otom potom. U svakom slučaju za bilo kakve ozbilnje promene u Srbiji je teško dobiti podršku, mi smo svoju šansu po tom pitanju propustili, ali nećemo se dati, nećemo odustati, jer je to suština politike koju vodimo. Ne odustajati, boriti se i pokušati da napravimo da imamo još veću vrednost i da posle toga možemo da razgovaramo i o ovakvim temama.

Expand player
Pogledajte više