Patrijarh Irinej
Alo / Marko Đoković
Patrijarh Irinej

Alo / Marko Đoković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo / Marko Đoković

Prema našim saznanjima, nakon terapije koju mu je prepisao konzilijum najboljih lekara, otklonjene su srčane tegobe, a svi vitalni parametri vraćeni su u normalu, pa tako patrijarh sada normalno jede, a može samostalno da ustane iz kreveta i prošeta po sobi. Poglavar SPC juče nije imao povišenu temperaturu, a pritisak mu je bio oko 120 sa 70, što je i više nego dobro za čoveka njegovih godina.

Preporučujemo:

Kako otkrivaju naši izvori iz vojne kovid bolnice „Karaburma“, u kojoj se patrijarh leči, on se i tokom zdravstvene krize držao veoma dobro i čak se trudio da uteši lekare u momentima kada je primećivao zabrinutost na njihovim licima zbog njegovih srčanih problema.

- Oni su strahovali da će stanje postajati sve gore, naročito zbog stenta koji je Njegovoj svetosti ugrađen još pre 15 godina, pa su pozvali i lekare iz Sremske Kamenice, koji su mu i ugradili taj stent, da hitno dođu u Beograd. Patrijarh je, videvši sve veću paniku i kako se broj lekara oko njega povećava, pokušavao da ih umiri rečima: „Ne zaboravite da sam ja Čačanin, mi se ne predajemo tako lako“, i to je svima bilo veoma simpatično - priča naš izvor.

On nam je ispričao i da je Irinej juče bio veoma dobro raspoložen, da je tražio da mu se donese dnevna štampa kako bi se informisao i da je svoje saradnike telefonom ispitivao šta se dešava u Hramu Svetog Save i kako teku finalni radovi.

U nedelju je, za razliku od juče, navodi isti izvor, patrijarh bio mnogo lošije volje i bio je veoma tužan.

- Bila je godišnjica smrti patrijarha Pavla, njegovog prijatelja, koga je mnogo voleo i cenio, a on prvi put nije bio u prilici da služi pomen. To je ponavljao ceo dan i takođe je rekao da mu je krivo što su se vernici baš na taj dan uznemirili zbog njega jer je trebalo samo da se prisećaju koliko je bio velik patrijarh Pavle - ispričao je naš izvor.

Da je patrijarh dobro, potvrdili su juče u SPC.

- Patrijarh srpski Irinej je dobro, njegovo zdravstveno stanje je stabilno - rečeno je juče u kabinetu Njegove svetosti.

Vladika Stefan: Dobiće i ovu bitku

Vladika Stefan Šarić, koji je vikarni episkop patrijarha, po njegovim blagoslovu juče je služio liturgiju u Crkvi Svetog Đorđa i poručio vernicima da mogu da budu spokojni.

- Sada nema razloga za brigu, a o svim mogućim promenama, koje će nadam se biti nabolje, SPC će obavestiti vernike i javnost. Još jednom, Crkva i vernici se zahvaljuju timu vrhunskih lekara koji brinu o našem patrijarhu i nadamo se da će on i ovu bitku, kao i mnoge ranije, dobiti - rekao je vladika.

Pročitajte još: