Pakt stranaca i tajkuna protiv Vučića

V. Papović | vesti 2017-11-28 11:07:30 2017-11-28 11:07:30

Pojedini tajkuni žele da se ukrcaju u voz s onima u međunarodnoj zajednici kojima ne odgovara suverenistička politika aktuelne vlasti u Srbiji i zajedno sa njima sruše vlast u Srbiji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu saznaje “Alo!” od diplomatskih izvora.

Alo/Ognjen Radošević

Vrlo je zanimljivo što su pre dve nedelje na skupu Parlamentarne skupštine NATO u Ljubljani pojedini govornici dali identične izjave kakve je juče izneo Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani (IFIMES).

Zajedničko i jednom i drugom je to da će puč koji je sproveden kako bi se promenila vlast u Makedoniji i na čelo vlade doveo Zoran Zaev primeniti i u Srbiji.

I Dodik im trn u oku!

Govoreći o tobožnjoj opasnosti koja novoj vlasti preti iz Srbije, Bećirović je izneo ničim nepotkrepljenu tvrdnju da je Vučićev režim poslednji dan kampanje za lokalne izbore u Makedoniji poslao i Milorada Dodika u opštinu Staro Nagoričane, gde živi srpska zajednica.

- Slično je rađeno u podršci Slobodarskoj partiji Austrije i manipulisanjem Srbima, koji su državljani Austrije. Tako rade u celom regionu – zaključuje Bećirović.

- Zijad Bećirović je u dobrim, da ne kažemo poslovnim, odnosima sa pojedinim srpskim tajkunima među kojima su najpoznatiji Miroslav Mišković i Bogoljub Karić. Iz toga je potpuno jasno da njegove izjave nisu samo politička predviđanja već i namera i želja da se u istom frontu okupe nezadovoljni tajkuni, koji pod Vučićevom vlašću ne mogu da rade šta hoće, s onima u inostranstvu kojima smeta Vučićeva suverenistička politika, ali i sa delovima srpske opozicije. Svi oni su u stanju da se udruže kad je u pitanju svrgavanje vlasti u Srbiji i uopšte ih ne zanima šta će se posle toga desiti s našom državom - smatra izvor “Alo!”.

Bećirović je juče za danas izjavio da će „talas promena, započet u Makedoniji, neizbežno zahvatiti i Srbiju i region pa su zbog toga Zoran Zaev i nova Vlada Republike Makedonije pretnja nacionalnoj bezbednosti Srbije, jer je Vučićev režim najsličniji režimu Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE”.

- Sve to režim u Beogradu ne radi bez podrške u koju je uključena najmanje jedna važna zemlja - kazao je Bećirović, očigledno aludirajući na Rusiju.

Puste želje tajkuna da ponovo vedre i oblače u Srbiji možda i ne bi bile toliki problem da pre dve nedelje bivši ambasador Evropske unije u Makedoniji, Ervan Fuere, nije dao skoro identičnu izjavu, apostrofirajući da su procesi koji su se desili u Makedoniji sada nezaustavljivi na Balkanu i da bi sve zemlje trebalo da se ugledaju na Makedoniju.

Na pomenutom skupu NATO viši savetnik Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, Vedran Džihić, nazvao je predsednika Srbije i mađarskog premijera Viktora Orbana “siledžijama”!

Expand player
Pogledajte više