Horst Zehofer
Printscreen/tviter
Horst Zehofer

Printscreen/tviter

Horst Zehofer, Foto: Printscreen/tviter

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer angažovao je naučnike kako bi povećali strah naroda zbog COVID-19 pandemije te tako kontrolisali stavove građana koji bi mogli da se usprotive radikalnim epidemiološkim merama, odnosno “zaključavanju”, pisao je nemački Die Welt, koji je teze iz članka temeljio na e-mail korespondenciji.

Intrigantna e-mail korespodencija datira iz marta i aprila 2020. godine kad je Nemačka bila u prvom “zaključavanju”, a Zehofer je bio zabrinut zbog, prema njegovom mišljenju, mogućeg prebrzog otvaranja te je dao instrukcije državnom sekretaru Markusu Kerberu da kreira plan koji će omogućiti propise strogih epidemioloških mera. Kerber je pak poslao e-mailove na adrese više naučnika na univerzitetima i istraživačkim institutima pa ih je zamolio, između ostalog, da mu napišu najgore moguće scenarije kako bi imali „mentalnu i sistemsku“ kontrolu situacije te bi mogli mirno planirati „mere preventivne i represivne prirode“.

Naučnici su isporučili obe sugestije, uključivši predloge kako osigurati „strah i poslušnost populacije“. Na primer, kampanja je trebalo da uključiti slike ljudi koji umiru boreći se za dah jer nema dovoljno slobodnih jedinica intenzivne mere.

Naučnici su u korespondenciji međusobno pregovarali o tome kakvu smrtnost nakon zaraze SARS-CoV-2 virusom bi trebalo spominjati. Ozbilni institut “Robert Koh” predložio je (visokih) 0,56 posto, dok je sa istraživačkog RWI instituta stigao prijedlog kako treba govoriti o 1,2 posto. I jedna i druga brojka o smrtnosti nakon infekcije u Nemačkoj daleko je viša od stvarne. Nemački zvaničnici zaključili su kako je bolje prezentovati lošije nego bolje brojeve, ali su u završnici ipak uključili oba podatka u strateški dokument. Za najgori scenario uzeli su brojeve koje je predložio RWI. Poruka je bila: bez radikalnih mera moglo bi se zaraziti 70 posto populacije te bi mrtve mogli da brojimo u milionima. Zehofer je to u prvom delu 2020. upozorio nekoliko puta. Nemačka je do danas zabeležila oko 62,5 hiljada smrti uzrokovane COVID-19 zarazom.

E-mail korespondencija između državnih zvaničnika i naučnika trebala je da ostane tajna, međuim, grupa nemačkih odvetnika izborila je pristup te ih poslala Die Weltu.

Iako se radi o slučaju iz prvog talasa pandemije, on ima težinu i u drugom talasu jer je tzv. ZeroCovid pokret sve bolje organizovan te ima očigledan uticaj na donosioce odluka. Temeljna ideja tog pokreta jest bez obzira na ekonomske i socijalne posledice plasirati narativ koji će osigurati provođenje radikalnih epidemioloških meera s ciljem potpune eliminacije SARS-CoV-2 virusa.

PROČITAJTE JOŠ: