Dragan Đilas
Tanjug
Dragan Đilas

Tanjug

Dragan Đilas, Foto: Tanjug

Ključni ljudi u aferi veka – uzimanju milionskog reketa od izvođača radova na Mostu na Adi – su Dragan Đilas, njegov kum Dragan Ješić Ješa, kontroverzni biznismen Rajan Rajičić i nekadašnji direktor Jedinice za implementaciju projekata u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Zoran Rubinjoni, otkriva portal Objektiv.rs.

– Gradski funkcioner Zoran Rubinjoni se lično sastajao sa nama i prenosio usmene Đilasove naloge da se sredstva za navodni konsalting tokom izgradnje Mosta na Adi uplate grčkoj kompaniji “Seal commercials” S. A. Jedini pravni zastupnik “Seal commercials” S. A. u koju su se slivali milioni od navodnih konsultanstkih usluga bio je Rajan Rajičić.

Gospodin Rajičić je u ovo vreme bio u veoma intenzivnoj komunikaciji sa Draganom Ješićem, Đilasovim kumom. Ukoliko se poveže činjenica da je Đilas bio šef Rubinjoniju, a da je njegov kum Ješić intenzivno sarađivao s Rajičićem, jasni su tokovi novca koji je uzet od našeg konzorcijuma – komentariše strani biznismen koji je obavljao odgovornu funkciju u firmi koja je gradila Most na Adi.

Pogledajte šemu po kojoj je funkcionisao Đilasov začarani krug korupcije i kako je uzeo milionski reket za izgradnju Mosta na Adi:

Dragan Đilas

Objektiv.rs

Dragan Đilas, Foto: Objektiv.rs

Inače, veoma je zanimljivo da je kompanija u Grčkoj, koju je vodio Rajičić, osnovana 2006. godine, tek nakon što je usvojeno idejno rešenje za gradnju Mosta na Adi, a uoči raspisivanja konkursa na kom su izabrani izvođači radova.

Takođe, grčka firma “Seal commercial” je ćerka firma istoimene kompanije sa Paname, koja slovi za “poreski raj” i gde firme osnivaju uglavnom oni koji žele da izbegnu plaćanje poreza u matičnim državama.

Još jedna činjenica čudi kada je u pitanju kompanija “Seal commercials” i njene konsultanstke usluge za Most na Adi. Naime, ova firma u svom portfoliju nema nikakve građevinske poslove, već je registrovana kao preduzeće za “pružanje usluga komercijalno-trgovinskog agenta u prodaji brodova i rezervnih delova”!?

A konačan rezultat ovog udruženog poduhvata je – kako sagovornik otkriva, uz dostavljenu fakturu i ugovor – grčkoj kompaniji je za navodne konsultanstske usluge isplaćeno 2.491.506 evra!

Takođe, sagovornik navodi da je ovo samo jedna transakcija, a da je firmi “Seal commercials” na osnovu fiktivnih računa isplaćeno ukupno oko osam miliona evra.

Ugovor o angažovanju firme Seal commercials

Objektiv.rs

Ugovor o angažovanju firme Seal commercials, Foto: Objektiv.rs
Dokaz: Faktura za “konsultantske usluge”

Objektiv.rs

Dokaz: Faktura za “konsultantske usluge”, Foto: Objektiv.rs

– Junajted grupa kupila je firmu Medija point od Dragana Ješića, koji je nesumnjivo jedan od glavnih igrača lidera SSP i koji je zahvaljujući njegovim javnim funkcijama redovno na tacni dobijao milionske poslove s gradom i državom – od javnih nabavki, prodaje oglasnog prostora do povlašćenih cena zakupa u Beogradu – pisao je list Kurir u avgustu ove godine.

– Krucijalni dokaz da je Ješić sa svojim firmama bio samo paravan za Đilasove kombinacije je činjenica da je Ješićev potpis stajao na kupoprodajnom ugovoru kojim je tadašnji gradonačelnik Beograda kupio dupleks na Vračaru.

Ugovor o kupoprodaji dupleksa

Objektiv.rs

Ugovor o kupoprodaji dupleksa, Foto: Objektiv.rs

Ješić je bio i direktor firme Šale (Chalet), koja je za Đilasa, odnosno njegove kompanije i agencije, nabavljala nekretnine po Beogradu. Jedna od njih je bila vila na Senjaku, koju je platio oko milion evra.

Pročitajte još:

Komentari (8)

RumaRums

02.12.2020 17:12

A jel to onaj Jesic sto ga Velja sutnuo...

Neško

02.12.2020 17:36

Nisam ni sumnjao ali razmišljam koliko se onda može uzeti za dva mosta i 300 km autoputa imate li predstavu

sasa

02.12.2020 21:57

@Neško - O tome samo đilas može da razmišlja

Boris

02.12.2020 17:56

Napravio samo jedan most i uspio toliko opljačkati Srbiju.

rajo

02.12.2020 19:27

imo sam neku strugaru mogo sam ti oprat koi million ali fifti fifti u crnu goru.

Isaak

03.12.2020 00:57

Iiii ! Šta ćemo sad ?

Mr novi sad

03.12.2020 10:40

Pa ako je uzeo i imate dokaze za to zasto ga ne podignete otuznicu?podignite optuznicu pa dokazite to.a nemojte kao strine svaki dan ukrao ovo,ukrao ono a konkretnih koraka nema.

Kole

03.12.2020 11:03

A profesor Hajdin i njegov sin.?.firma iz Slovenije..debelo se omastili