Sveti mučenici i Onisifor Porfirije
Youtube/Screenshot
Sveti mučenici i Onisifor Porfirije

Youtube/Screenshot

 Foto: Youtube/Screenshot

Predanje kaže da kada su svece posle batina vezali za konje, životinje nisu želele da poslušaju komandu i rastrgnu ih.

Pravoslavni vernici danas slave svete mučenike Onisifora i Porfirija, svece koji su u vreme cara Dioklecijana osuđeni na smrt zbog širenja hrišćanstva.

Anketa:

Da li vi slavite ovu slavu?

 

U presudi je naređeno da se sveci najpre mučki pretuku, a onda da se zavežu za konje kako bi ih ovi rastrgli.Predanje kaže da kada su svece posle batina vezali za konje, ali da životinje nisu želele da poslušaju komandu i rastrgnu ih. Jedan od konja navodno je legao pored Porfirija, odbijajući da ustane sve dok i njega nisu prebili nasmrt.Pošto mu je bilo žao životinja, Onisifor je zatim izdao komandu konjima da ih rastrgnu.

Dugo vučeni tako, svetim mučenicima su se tela pokidala i raspala, i oni u tim mukama umrli . Neki hrišćani su ipak noću tajno pokupili ostatke njihovih tela i sahraniše ih u mestu zvanom Pankean.

Onisifor i Porfirije su odmah po hapšenju priznali da ispovedaju hrišćanstvo, tvrdeći da je Bog samo jedan. Zbog toga, po tradiciji nikako ne smete da kudite kako Boga tako i veru, jer su oni zbog te iste kao i mnogi drugi izgubili živote. Ako to kojim slučajem uradite, vaša kazna može biti surova kao na primer da vam bude loša godina ili pak da na nekim način osetite iste muke kao i oni.

Pročitajte još: