Nebojša Stefanović
Alo!/ Dejan Briza
Nebojša Stefanović

Alo!/ Dejan Briza

Nebojša Stefanović, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je jutros da jučerašnje usvajanje u kosovskoj skupštini rezolucije o pregovorima s Beogradom pokazuje da Priština suštinski ne želi pregovore, ne želi da bilo šta pregovara s Beogradom i ne želi da na ozbiljan način razgovara.

Stefanović je gostujući na RTS-u rekao da Srbija radi sve da očuva mir i stabilnost i da je zato važna sutrašnja sednica Saveta bezbednosti UN i istakao da je težak posao pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nemam poverenje u prištinske institucije, zato što posle više od 2.100 dana ne žele da ispune najvažnije iz Briselskog sporazuma, stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i, na kraju krajeva, nedostatak kapaciteta koji se jasno vidi svakoga dana da se na ozbiljan način razgovara o životu u južnoj pokrajini - pokazuje da nemaju taj domet", rekao je Stefanović.

Pročitajte još:

 

Prema njegovim rečima, mi moramo očigledno čekati odluku njihovih sponzora jer oni ni do sada nisu samostalno donosili odluke.

"Ovakva rezolucija, iako nema preveliki značaj, pokazuje da oni suštinski neće da razgovaraju", rekao je Stefanović.

Govoreći o šefu pregovaračkog tima Fatmiru Ljimaju, Stefanović je rekao da su mogli da stave koga hoće.

"Ali moraju da se sete kada su vadili Srbima unutrašnje organe, kada su ubijali ljude, silovali, ubijali decu, etnički čistili sela - treba da se sete takvog ponašanja, čini mi se da svojoj javnosti nikada nisu rekli da su krivi za mnogo ratnih zločina", rekao je Stefanović.

Čini se da postoji ozbiljan strah šta će sve isplivati u međunarodnoj javnosti, a Srbi to znaju, istakao je Stefanović.

"Istina o Srbiji o našim žrtvama nikada nije bila očigledno važna svetu. Sada kada to postaje značajnija agenda, zahvaljujući našim naporima, onome što rade predsednik i Vlada, čini mi se da prištinski organi počinju polako da pokazuju strah", rekao je Stefanović.

Govoreći o sutrašnjoj sednici SB UN, koja će biti otvorena za javnost, Stefanović je rekao da je veoma važno i jedno i drugo, jer, kako ističe, tamo sedi 15 država koje treba da pokažu da li postoji odgovornost u današnjem svetu.

"Ne možete na ozbiljan način da razgovarate o stabilnosti o ovoj velikoj organizaciji UN ukoliko ne prihvatite da ne mogu samo lični interesi tih država, koje su tamo članice, biti ključni i najvažniji", rekao je ministar.

Kako je istakao, nestabilnost stvaraju kosovski Albanci, a ne Srbi, a pored kršenja Cefta sporazuma i kršenja ŠP-a, pored formiranja suprotno internom zakonodavstvi tzv. vojske Kosova niko osim saopštenjima suštinski ne reaguje.

"Onda treba da se postavi jedno ključno pitanje da li postoji vladavina prava za Srbe", smatra Stefanović.

Kada pregovaramo o ulasku u EU, naši partneri nam kažu da je važna vladavina prava, podsetio je on.

"Užasno je težak posao pred predsednikom. Ovo je pakao. Taj posao koji on treba da obavi tamo znajući da postoje zemlje koje su tvrdoglave u svojim stavovima koji se svode na to - mi smo priznali nezavisnost Kosova i onda je sve dozvoljeno i kršenje prava i zato je težak posao da ih upozna šta su sve posledice", naglasio je Stefanović.

"Nisam siguran kakav će biti rezultat jer je to značajan čin da se upozori na sve ono što se dešava", zaključio je Stefanović.

 

Komentari (15)

Marko

16.12.2018 11:14

Imam samo jednu poruku za predsednika...izdrži zbog Srbije!

Mitar

16.12.2018 11:16

Pred Vucicem je tezak posao i zato moramo kao narod da budemo slozni i jedinstveni, tesko vreme je ispred nas.

Radovan

16.12.2018 11:36

Amerika nas je opet silom dovela u nezavidnu situaciju, sad će naš predsednik morati da donose teške odluke i racionalnom politikom, mirno i razumno omogući nastavak dijaloga.

Olivera

16.12.2018 11:48

Napadali su nas mnogo puta u proteklih 100 godina i svaki put smo pobedili. Tako će biti i sada.

Milena

16.12.2018 11:53

Tezak nego sta je, ali ce Vucic sigurno uraditi sve sto je u nasoj moci da sacuva cast i dostojanstvo Srbije.

Oopana

16.12.2018 12:34

Dijalog ne bi trebalo da se nastavi dok Priština ne povuče takse, prekine sa stvaranjem vojske i dok ne ispuni uslove iz Briselskog sporazuma.

zoran

16.12.2018 13:27

Stefanovic je kao lik iz Alan Forda..cime moze da se pohvali u profesionalnom smislu a da nije trcanje za sefom?

miki

16.12.2018 13:46

Mozda je to i najtezi poso koji neko treba odraditi, ostati miran iako znas da ti narod pati, birati reci znajuci da svaka pogresna moze biti samo steta sopstvenom narodu i resiti mirnim putem ekstreman problem, kad okolina ne zeli mir, i nikako ne nasedati na provokacije...

Alek

16.12.2018 14:07

Predsednik je na velikim mukama,ali ima podršku svog naroda koji stoji iza i politike koju propagira!

David

16.12.2018 14:09

Nadam se da ce istrajati u tom poslu, i uspesno ga zavrsiti.

Lela

16.12.2018 14:46

Minstar Stefanovic je potpuno upravu.......

Mašnica

16.12.2018 15:09

Zločinci su na čelu pregovaračkog tima. Srbija sa njima teško može o čemu da razgovara.

pera

16.12.2018 15:12

Svaka čast predsedniku kako i koliko se bori za Srbiju.

peca

16.12.2018 15:12

Podrška predsedniku Vučiću!

salle

16.12.2018 15:31

Tezak posao ali mi imamo pravog predsednika.