Ratko i Ana Mladić
Privatna arhiva
Ratko i Ana Mladić

Privatna arhiva

Ratko i Ana Mladić, Foto: Privatna arhiva

General Ratko Mladić, koji je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina u BiH, zatražio je od sudija u Hagu da ga puste da obiđe grob ćerke Ane u Beogradu.

Pročitajte još:

Mladić je juče na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu rekao da se uskoro navršava 25 godina od ćerkine smrti i da želi da bude na pomenu.

- Navršava se 25 godina od smrti moje ćerke Ane, koja je ubijena kad je imala 23 godine. Majka mi je preminula 2003. godine i nisam se oprostio ni sa njom, niti sam joj otišao na grob u Istočnom Sarajevu. Takođe, tu su i drugi preminuli rođaci na čijim grobovima nisam bio, a voleo bih. Nadam se da ćete moj zahtev razmotriti sa humanošću i saosećanjem pošto sam teško bolestan, umirem, neću još dugo... - rekao je Mladić.

Preporučujemo još:

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila kaže da postoje šanse da Hag odobri Mladiću ovaj zahtev.

- Sada, kad je Meron otišao iz Haga, postoji šansa da ga puste da obiđe grobove svoje ćerke i rođaka. Nažalost, to nije moglo da se desi pre, dok je Meron bio na čelu suda. Bilo bi vrlo humano sa njihove strane da to učine - podvlači Fila.

Inače, na statusnoj konferenciji govorio je i Mladićev branilac Dragan Ivetić, ali iza zatvorenih vrata. Na javnoj sednici nisu pominjani drugi detalji o žalbenom postupku u ovom predmetu.