OBUČENI I NAORUŽANI NA ZAPADU Ovo je elitna šiptarska jedinica koja se sprema da protera Srbe sa severa Kosova

Jedinica FIT je elitna formacija, trenirali su je i obučili Britanci i Amerikanci, ima do 120 pripadnika, ali veoma dobro obučenih, utreniranih i naoružanih.

Kosovo
Kosovo, Foto: Tanjug/Visar Kryeziu

Tokom upada pripadnika ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice u Južnoj Kosovskoj Mitrovici juče viđeni i pripadnici malo poznate specijalne jedinice FIT. 

Koja je to jedinica FIT o kojoj se malo zna u srpskoj javnosti i zašto su oni uključeni u ove specijalne i iznenadne akcije na KiM?

„Jedinica FIT je elitna formacija, trenirali su je i obučili Britanci i Amerikanci, ima do 120 pripadnika, ali veoma dobro obučenih, utreniranih i naoružanih, tako da je evidentno da ta jedinica verovatno treba da preraste u vojnu jedinicu, kada formiraju tzv. oružane snage — vojsku Kosova. Na osnovu pokreta tih jedinica bilo je jasno da su moguće njihove nasilne akcije na Severu", kaže šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Jedinica, danas poznata pod imenom FIT, specijalna je policijska jedinica KPS-a formirana 2003. godine. U početku je bila poput sličnih SVAT jedinica iz sveta — dva tima po 15 pripadnika obučavana od strane dva američka instruktora. Dve godine kasnije sprovedena je selekcija i odabrano 18 pripravnika među stotinama volontera koji su hteli da budu prva generacija te elitne jedinice. Evidentno je da su njeni pripadnici opremljeni bolje od onih koji čine jedinice ROSU.

„I jedni i drugi su dobro naoružani, osposobljeni za akcije razbijanja demonstracija. Imaju veliku vatrenu moć. Imaju uglavnom naoružanje sa Zapada koje su dobili kao donaciju, dobili su i borbena vozila, od Amerike i Turske. Formirali su im centre za obuku, a nemački pripadnici Kfora planiraju da im ostave opremu, kad se budu povukli. U principu, oni su tvorevina onih zapadnih zemalja koje Kosovo priznaju kao nekakvu državu. Mislim da se to sve odvija pod patronatom NATO-a“, kaže on.

Drecun dodaje da se radi o formiranju klasične vojne specijalne jedinice koja je maskirana kao policijska. Zapadne zemlje tretiraju Kosovo kao državu, insistiraju da u skladu sa takvim stavom imaju pravo da pomažu formiranje, obuku i naoružavanje tih specijalnih jedinica i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, podseća Drecun, ali ukazuje da na to nemaju prava.

„To je nezakonito delovanje, zato što je protivno Rezoluciji 1244, ali vodeće zapadne države se tako ponašaju, priznale su Kosovo i to nije ništa novo, to se odvija godinama i takvo delovanje će se nastaviti. Oni se pravdaju da jačaju kapacitete policije da navodno može da se bori protiv organizovanog kriminala i radikalnog islamističkog terorizma, a zapravo vidimo da ih prvenstveno osposobljavaju za eventualno delovanje prema srpskom narodu, posebno na Severu“, ocenjuje Drecun u razgovoru za Sputnjik.

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 • Korisnik: Ena
  09/12/2018 - 09:41
  Nece uzeti nase niti dirati nas narod na KiM, Srbija je dovoljno vojno jaka da brani svoj narod..
 • Korisnik: Nikola
  09/12/2018 - 06:45
  Nije Zapad samo ovu šiptarsku elitnu jedinicu obučavao, obučavali su oni sve šiptarske jedinice i dali su im instrukcije šta da rade... Etničko čišćenje Srba Šiptari više neće sprovoditi!!!
 • Korisnik: Danijel
  08/12/2018 - 21:54
  Kapetan Dragan je potreban Srbiji!
  • sasa @Danijel
   09/12/2018 - 00:56
   To svakako
 • Korisnik: Nikola
  08/12/2018 - 21:49
  Srbija je spremna da brani mir.
 • Korisnik: Marko
  08/12/2018 - 21:48
  Njihov cilj je etnički čisto Kosovo i to im nikada neće uspeti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi