Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dve države, javila je pres-služba Kremlja.

Pročitajte još:

 

Jeremić je najpre tvrdio da Putin „gaji lični prezir prema Vučiću“, a kada ga je predsednik Rusije demantovao potpisavši dekret o dodeljivanju ordena predsedniku Srbije, Jeremić je nastavio svoja pisanija promenivši ploču, pa sada tvrdi da taj orden i nije nešto.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin reagovao je na nebuloze Vuka Jeremića i objasnio značaj ordena i istakao da je Vučić prvi Srbin koji dobija priznanje u naše vreme.

"Orden Aleksandra Nevskog jeste jedno od najvećih ruskih državnih odlikovanja. Nakon revolucije bio je ukinut, ali je kasnije obnovljen. Predsednik Srbiji Aleksandar Vučić je prvi Srbin koji dobija ovo visoko priznanje u naše vreme, što samo po sebi o mnogome govori", naveo je Čepurin.

Ambasador Rusije je dodao da je to znak posebne pažnje prema Srbiji i srpskom narodu.

"Apsolutno su neprihvatljivi pokušaji da se kroz izmišljotine i laži umanji značaj nagrade te da se prevrnu očigledne stvari", zaključio je Čepurin.

Aleksandar Čepurin

Alo!/ Masanori Jošida

Aleksandar Čepurin, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Podsetimo, u oktobru su mediji pisali da će srpski predsednik Aleksandar Vučić biti odlikovan jednim od najvećih ruskih priznanja koje retko dobijaju strani državljani.

Vučić je istakao da bi ovo odlikovanje za njega bila velika čast.

Kako je naveo, orden Alesandra Nevskog je najviši orden ruske države, koju poslednjih 100 godina nije dobio nijedan Srbin, a pre toga dobilo ga je samo šest Srba, među njima: Nikola Pašić, Aleksandar Karađorđević kao regent, Karađorđe...

- Sto godina nijedan Srbin nije dobio taj orden, naročito ne od državnika kao što je Putin - rekao je on.