TRAJU RAZGOVORI U SRBIJI Ovako su domaći političari reagovali na vest o raspisivanju parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najozbiljnije razmatra održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na proleće, najverovatnije u martu ili aprilu, saznaje Srpski telegraf od izvora bliskih SNS.

Izbori
Izbori, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Kako objašnjavaju naši sagovornici, Vučić će tako pružiti priliku opozicionim grupacijama u Srbiji koje su upravo u jeku žestokih pritisaka spolja pokrenule ulične proteste i obrušile se na vlast teškim optužbama da pokažu kakvo im je uporište u narodu.

Naravno, kažu naši izvori, izbori bi bili dobri i zbog svega što se događa na KiM, kao provera podrške politike koju vodi vlast u Beogradu.

- Vučić gotovo svakodnevno na ovu temu razgovara sa najbližim saradnicima kako u stranci tako i u državi, a odluka bi mogla da bude doneta sledeće sedmice. Treba svakako sačekati i glasanje u nedelju u Lučanima, gde je opozicija sabrala sve raspoložive snage u pokušaju da preuzme vlast - kaže sagovornik našeg lista.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević za Srpski telegraf kaže da je njegova ideja da se ide na vanredne izbore, ali da će Vučićeva reč biti poslednja.

- Podsetiću vas da sam se pre dva meseca zalagao za vanredne izbore i da smo Nebojša Stefanović i ja to predložili predsedniku. Kakva god da bude Vučićeva odluka, stranka će je apsolutno podržati jer znamo da najbolje sagledava sve činjenice i na unutrašnjem i na međunarodnom planu - smatra Vučević.

O izborima je juče govorio i predsednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je rekao da je njegova lična procena da će se izbori održati do kraja prve polovine 2019. To će, smatra on, biti šansa za sve aktere na političkoj sceni da pokažu svoju snagu.

- Zbog nužnosti da se izađe s nekim novim koracima u pogledu tih velikih pitanja potrebno je obnoviti legitimitet vlasti - naveo je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija je kompleksna, a postoje i "neki faktori" koji koče "neke političke procese", te se zbog toga mora desiti obnavljanje vladajuće strukture.

- Verovatno neke stranke koje sada imaju uticaj s nekom grupom poslanika neće imati tu grupu ili neće imati uopšte poslanika. Tako da mislim da je situacija zrela za izbore već tokom naredne godine - podvlači Zukorlić.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Najbolji odgovor protiv priča o diktaturi je da izađete na izbore. Najbolji odgovor na priče da je zemlja u mraku i da vladaju ljudi koje narod ne želi je da izađete na izbore, pa da Srbija sama kaže koju politiku želi

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

Vučić još izbegava obaveze koje je preuzeo dolazeći na vlast, ali izgleda da ga one sustižu. Zato će verovatno raspisati izbore da kupi još vremena.

Narod na KiM razapinju, ali i on svojom politikom daje doprinos tom razapinjanju. Ako raspiše izbore, problem Srba sa KiM će malo odložiti. Kad god ne zna šta da radi, Vučić poseže za izborima.

Vjerica Radeta, SRS

Raspisivanje prevremenih izbora uvek zavisi od volje vlasti. U našem slučaju od Vučića. Mi smo opoziciona partija i ne bavimo se kalkulacijama. Ako izbora bude, spremno ih čekamo

Darko Glišić, predsednik IO SNS

Ne isključujem da može da se desi u narednoj godini neka vrsta izbora, da li prevremenih parlamentarnih ili već kakvih, izbori mogu da dođu na dnevni red, ali to zavisi od sveukupnih društvenih prilika

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

Srbija je demokratska zemlja i svako slobodno može da izražava svoju volju. Vlast se bira i smenjuje na izborima, a ne na ulici

Dragan Marković Palma, JS

U Srbiji se preko ulice ne dolazi do vlasti. U Srbiji se izlazi na izbore. Ostavite ime i prezime, kažete šta ste radili dok ste bili na vlasti. Iznesite svoj program, pa građani mogu da glasaju za taj program

Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžika

Što se tiče većine i stabilnosti, vlast je sigurna. Izbori bi imali smisla ako se donose neke velike odluke i prekretnice. Koliko sam ja čuo, predsednik ne razmišlja o tome, tako da se bojim da su ovo samo spekulacije. Ali ne treba zaboraviti da mi živimo u turbulentnom vremenu, pre svega zbog Kosova. Bilo šta veliko oko Kosova tražiće ili referendum, ili izbore, ili i jedno i drugo

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Milena
  12/12/2018 - 09:08
  Opozicija je boji izbora više nego đavo od krsta.
 • Korisnik: Nikola
  12/12/2018 - 09:06
  Predsednik će doneti odluku koja je u interesu građana i Srbije.
 • Korisnik: Mica
  12/12/2018 - 05:54
  Opoziciji je bolje da Boga mole da do izbora ne dođe...
 • Korisnik: Aaa333
  11/12/2018 - 23:03
  Pobeda ce biti sigurna. SNS samo napred.
 • Korisnik: Anica
  11/12/2018 - 23:01
  Opozicija ima da place kada budu videli koliki su gubitnici.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi