Otkriveno zašto Albanci prave pakt protiv Srbije, ove naše komšije su im se pridružile, ne mogu da se pomire sa NOVIM PORAZOM!

Koha.net; D.K. | vesti 2018-12-05 18:42:43 2018-12-05 18:42:43

Gusle su na zahtev Srbije pre šest dana registrovane kao naš nacionalni instrument, što je objavljeno i na sajtu UNESCO-a. Međutim, Albanci su to dočekali sa nezadovoljstvom, s obzirom da su i sami probali da gusle registruju kao svoje nasleđe.

in4s.net

Kako pišu prištevački mediji, gusle su ime među slovenskim narodima za instrument koji Albanci nazivaju lauta.

Pre nekoliko godina Albanija i Kosovo su pokušali zajedno da uknjiže ovaj instrument u UNESCO-u kao svoje kulturno nasleđe. Međutim zahtev nije prihvaćen, a kao razlog albanski mediji navode to što Kosovu nije dozvoljeno da postane član UNESCO-a.

- Srbi su bili brži - navodi THC.

PROČITAJTE JOŠ:

- Ovaj stari muzički instrument široko je rasprostranjen širom Dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pesme pevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle - piše Koha.net.

Kako navode, i Crnogorci koriste isti naziv kao i Srbi - gusle, i dele tradiciju, ali instrument istog imena se koristi i u Rusiji, Češkoj, ali i u Arabiji. Dok Rumuni koriste isti naziv kao i Albanci - lauta.

- Ali kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje Jugoistočne Evrope uključile u donošenju konsenzusa. Udruženi zahtev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen UNESCO-u - pišu prištevački mediji.

Dejlaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri UNESCO, Ferit Hodža.

U međuvremenu, albanski muzičari pripremaju materijal za snimanje "Epskog vojnika".

UNESCO potvrdio, gusle su srpske

Pevanje uz gusle upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, odlučeno je danas na sednici Uneskovog međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na Mauricijusu.

Na tu listu Uneska prethodno su upisani "kolo" 2017. i "slava" 2014. godine.

- Gusle su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali nisu samo to. Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasleđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora - rekao je Dragan Hamović posebni savetnik ministra povodom upisa pevanja uz gusle na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - navodi se.

Expand player
Pogledajte više