Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini
EU
Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini

EU

Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini, Foto: EU

Na pitanje da li je uobičajeno da po ovako važnim pitanjima iz SAD i NATO-a stižu disonantni tonovi, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Sputnjik kaže da nije uobičajeno da se poruke Alijanse razliku od stavova SAD, ali da ipak treba imati u vidu činjenicu da je Jens Stoltenberg generalni sekretar NATO-a i da samim tim predstavlja sve države članice Alijanse.

On dodaje da u tom smislu, a kako smo mogli da pročitamo i u ozbiljnim zapadnim listovima, nakon poslednjeg sastanka ministarskog saveta država članica NATO-a bilo je disonantnih tonova kada je u pitanju formiranje takozvane vojske Kosova. Odnosno, nisu sve države članice bile jednoglasne u toj oceni.

„Zapravo, bilo je više onih koje takvo formiranje nisu podržale i tu razlikujemo tri kategorije država. U prvu spadaju one koje ne priznaju nezavisnost Kosova i za njih je nedopustivo formiranje takozvane vojske Kosova jer se drže međunarodnog prava i legalističkih okvira, a sa druge strane postoje države koje priznaju nezavisnost Kosova, ali su smatrale da je formiranje te takozvane vojske ipak preuranjeno. Na kraju, tu je kategorija država kao što je SAD, koje podržavaju nezavisnost i stoje iza formiranja vojske Kosova“, objašnjava Rajić.

Stoltenberg je, kaže Rajić, mogao da izda saopštenje nešto drugačijeg tona i dodaje da veruje da je lični stav generalnog sekretara NATO-a apsolutno protivljenje formiranju takozvane vojske Kosova.

„On je kao iskusan diplomata, ranije državnik, a sada činovnik na jako visokoj poziciji, svestan kakvu to nestabilnost donosi ovom regionu i uspeva da sagleda širu sliku. On nema dakle neki lični odnos ili neki lični interes koji bi možda gurao drugu stranu da zanemari opštu sliku u ovom regionu i takav stav Stoltenberga treba sa naše strane pozdraviti“, napominje Rajić.

Ovo je, napominje sagovornik Sputnjika, već drugi put da je generalni sekretar Alijanse na strani Srbije, što je poslednjih godina bilo nezamislivo i govori o nešto drugačijim odnosima koje imamo sa formalnim rukovodstvom NATO-a u odnosu na višegodišnji period nakon agresije na SR Jugoslaviju.

„To je, pre svega, posledica naše diplomatske ofanzive, ali sa druge strane treba biti svestan da Stoltenberg lično ne može mnogo toga da promeni. On je kao generalni sekretar NATO-a zapravo samo prvi činovnik tog saveza i najviše što može da uradi jeste da izda takvo saopštenje. Ne možemo se dakle nadati da će NATO zauzeti neki stav koji bi nama išao u prilog kada je u pitanju vojska Kosova, niti da će postupiti po rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i razoružati tu vojsku, što bi oni inače morali da urade shodno toj rezoluciji. To se sigurno neće desiti“, kategoričan je Rajić.

Zato, kako kaže, disonantni tonovi između SAD i NATO-a po ovom pitanju nemaju neki širi geopolitički kontekst, iako bi to tako moglo da se tumači, s obzirom na zategnute odnose evropskih saveznica i SAD od dolaska Trampa na vlast. Ovde je, smatra Rajić, nešto drugo po sredi.

Pročitajte još:

„U formiranju vojske Kosova Tramp i njegova administracija nisu imali neku ozbiljniju ulogu. U Americi naime postoje četiri stuba politike kada se formira spoljnopolitički stav SAD, odnosno mora doći do konsenzusa četiri ključna subjekta — Bele kuće, Stejt departmenta, Kongresa i Pentagona. Ko je pažljivije pratio američku scenu, mogao je da zaključi da ova četiri subjekta, kada je u pitanju formiranje takozvane vojske Kosova, nisu od početka imala kristalno jasan stav i da je bilo malo disonantnijih tonova unutar samog Vašingtona. Međutim, pobedila je neka inercija, pre svega u Pentagonu i nije bilo ozbiljnijeg otpora unutar Stejt departmenta“, primećuje Rajić.

U Kongresu je, kaže, došlo do izbora, pa se više niko nije bavio niti Srbijom niti bilo kojim drugim delom sveta, pa on nije mogao da se dublje uključi u ovu situaciju i zato sada imamo svršen čin.

Administracija predsednika Trampa, napominje Rajić, bavila se drugim poslovima jer je njima Daleki istok mnogo interesantniji, a ovo pitanje su prepustili Pentagonu i Stejt departmentu.

„Pentagon je, dakle, imao jednu inerciju gde su smatrali kako treba formirati vojsku Kosova. To je za vojno-proizvodni kompleks SAD, odnosno njihovu namensku industriju, ipak značajna vest, jer će oni biti glavni snabdevači te takozvane vojske na Kosovu. Dakle, to pitanje se posmatralo striktno kroz jedan partikularni interes, bez sagledavanja šire slike. Ako je u Stejt departmentu i bilo nekih otpora i disonantnih tonova, oni su prosto zamrli i to telo je naposletku, na našu žalost, ipak podržao formiranje vojske Kosova“, ukazuje Rajić.

Druge institucije SAD su, zaključuje Rajić, dovedene pred svršen čin i sada samo mogu da realizuju stavove Senata i izdaju šablonska saopštenja u smislu podrške Albancima na Kosovu i Metohiji.

Komentari (20)

Misa

18.12.2018 21:13

Kako su se sastali, tako ce se i rastati.

karlo

18.12.2018 21:20

Napokon su shvatili koliki su pokvarenjaci SAD i njihove marionete Šiptari dace bog i njima ce stati neko na put.

Nikola

18.12.2018 21:20

Očigledno je da u američkoj administraciji danas ima suprostavljenih stavova po pitanju Kosova.

Nesa

18.12.2018 21:26

Neka ih EU natera da ukinu takse i ponište odluku o formiranju tzv vojske!!

Mila

18.12.2018 21:29

Stoltenberg je pokazao da NATO ne podrzava ovo sto radi Pristina,sve clanice ispravno razmisljaju i znaju da je to nezakonito i ne podrzavaju takvu odluku,albanci su pogazili rezoluciju 1244

Jovana

18.12.2018 21:30

Prištinski političari svojim destruktivnim merama narušavaju mir u celom regionu, i ne shvataju da su samo potrošna roba za svoje gospodare is SAD-a, koji će ih lako odbaciti kad odrade svoje zadatke.

Andja

18.12.2018 21:31

Spoljno politicka pitanja SAD i NATO pocinju da se razlikuju bar sto se tice naseg regiona, Srbija treba da iskoristi tu sansu i izvuce maksimalnu korist u ostvarivanju svojih ciljeva pri ocuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na KiM.

Dacha

18.12.2018 21:32

Vidimo da se i mnogobrojni pobornici kosovske nezavisnosti ne slazu po pitanju vojske Kosova, jednostavno, menja se politicka slika u svetu, i trebamo biti spremni da iskoristimo pravi trenutak.

Marija

18.12.2018 21:48

Potezi Pristine samo dokazuju da im nije stalo niti do dijaloga a po najmanje za pomirenje.

Milica

18.12.2018 21:59

Pristina treba da ukine takse i da omoguci bolji zivot svojim gradjanima!

Milana

18.12.2018 22:00

Blizi se kraj ovoj torturi.

Mašnica

18.12.2018 22:04

Polako, ali sigurno Priština će izgubiti podršku koju je imala od političkih sila.

Uzicanka

18.12.2018 22:11

Amerika nista nikad dobro nije donela Srbiji!!!

moma

18.12.2018 22:22

Amerika samo gleda licne interese,nju nije briga ni za koga.

Maja

18.12.2018 22:27

Presudiće neko Prištini kad-tad.

Toma

18.12.2018 22:28

Ko ima i malo razuma polako shvata da je podrska Pristini greska, samo sto je Amerika isuvise gorda da bi gresku priznala

ivana

18.12.2018 22:46

Nicija nije do zore gorela, verujem da ce se SAD udostojiti i shvatiti koga podrzavaju i sta zapravo podrzavaju!

Tina

18.12.2018 22:48

Nikad nista dobro nije donela Srbiji i Srpskom narodu, oduvek je gledala samo svoje interese kao sto i sad radi!

miso

18.12.2018 22:48

Ljubav iz interesa nije prava ljubav!

Ruki

18.12.2018 22:53

Izgubice Pristina podrsku Amerike, polako samo,zivi bili pa videli!