Otkrivene sve tajne ozloglašenih Britanaca koji vršljaju kod nas!

Alo.rs/Republika/J.Š. | vesti 2018-12-05 09:02:08 2018-12-05 09:02:08

Prljava misija!

D. J. Bužić

Britanski špijuni decenijama vršljaju po Balkanu, a jedan od najaktivnijih engleskih obaveštajaca tokom ratnih sukoba devedesetih godina bio je sadašnji direktor tajne službe MI-6 Aleks Janger.

On je to sam priznao govoreći engleskim studentima o svom prvom špijunskom angažmanu, koji je, kako kaže, bio na Balkanu tokom devedesetih.

Pročitajte još:

 

Činjenica je, međutim, da Janger i dalje vršlja po našem regionu, samo što za njega to sad čine mnogobrojni britanski špijuni stacionirani u BiH (pre svega RS), Srbiji...

Lažni identitet

Kako je Janger ispričao na svom bivšem univerzitetu Sent Endrus u Edinburgu, njegov prvi obaveštajni posao bio je infiltriranje u organizaciju "koja je imala nameru da počini genocid" na Balkanu sredinom devedesetih. O kakvoj je organizaciji reč i ko su bili njeni pripadnici, međutim, nije detaljisao. Ipak, gde god da se kretao, nije teško zaključiti da je radio protiv interesa Srba, kao i sve njegove zapadne kolege tih godina.

- Balkanski zadatak me je odveo na mesta za koje nisam ni mislio da ću posetiti često putujući pod lažnim identitetom. Noćima sam ispijao sumnjiva alkoholna pića, napravljena u domaćoj radinosti, spajajući namere različitih strana u tom sukobu. To mi je omogućilo da kreiram tajne odnose i prikupim obaveštajne podatke koji su našoj zemlji bili hitno potrebni - ispričao je Janger.

 

On je ipak naglasio da smatra kako je njegov zadatak omogućio procesuiranje onih koji su činili zločine.

- Osećao sam zadovoljstvo zbog saznanja da je moj posao, zajedno s poslovima mnogih drugih, pomogao da se trasira put za eventualno hapšenje i gonjenje ratnih zločinaca koji su učestvovali u ubistvima ili raseljavanju na stotine hiljada ljudi - dodao je on.

Sve kontrolišu

- Oni su deset godina ranije znali da će se Jugoslavija raspasti. Na to su bili spremni i bilo ih je na prostoru cele Jugoslavije kako bi kasnije, nakon raspada, mogli da imaju uticaja preko svojih agenata na svaku od tih država - objašnjava naš sagovornik.

Spasić ističe da MI-6 i danas operiše po Balkanu jer je ovaj deo sveta strateški značajan za Veliku Britaniju.

- Balkan je za njih velika tranzitna zona. Sve što dolazi sa Bliskog istoka i iz Azije mora da prođe tom rutom da bi stiglo do Evrope i na kraju do Londona. Cilj prisustva na našem području jeste da kontrolišu tokove robe, ljudi, ali i novca - kaže Spasić.

 

 

Expand player
Pogledajte više