Osam ključnih događaja šiptarske provokacije: Sve je počelo od upada ROSU na Gazivode, čeka se obraćanje predsednika Vučića

Alo.rs/J.Š. | vesti 2018-09-29 20:27:29 2018-09-29 20:27:29

Večeras od 21 čas građanima Srbije obratiće se predsednik Vučić

EPA

1. Predsednik Vučić se obraća naciji u 21 čas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras od 21 čas građanima Srbije i na Kosovu, a tu informaciju potvrdio je i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ:

 

2. Nastavak Briselskog dijaloga pod znakom pitanja

Đurić je danas novinarima rekao, da je nakon upada ROSU na Gazivode, doveden u pitanje dalji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

3. Građani na Kosovu u strahu, blokirali put za Brnjak

Srbi iz Zubinog potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak. 

Grupa Srba postavila je barikadu na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da su uplašeni jer je najavljeno da će Tači i tokom noći doći do Gazivoda.

 

4. Oštre reakcije na upad ROSU 

Političari iz Beograda, ali i predstavnici iz Prištine reagovali su na današnju albansku provokaciju. Upad prištinskih specijalnih jedinica osudili su Marko Đurić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Dragan Marković Palma i mnogi drugi.

Sa druge strane, od prištinskih političara reagovao je Aljbin Kurti, koji je poručio da "Tači ugrožava kosovsku nezavisnost."

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kadri Veselji je iskoristio današnji upad ROSU i Hašima Tačija na sever Kosova, kao i protest u Prištini protiv promene granica, da pozove na - rat protiv Srbije!

Ramuš Haradinaj, samoproglašeni premijer lažne države Kosovo oglasio se na svom Facebook nalogu povodom današnjeg protesta pokreta Samoopredeljenje i pozdravio i to što je veliki broj građana izrazio brigu "o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost Kosova".

5. Vučić: Vojska u stanju najviše borbene gotovosti

Po naređenju vrhovnog komadantra predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije stavljena je u stanje najviše borbene gotovosti.

To je saoštio Ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije - rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

6. Tači se vozikao gliserom

Da je reč o besramnoj provokaciji Prištine svedoče i reči takozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je posle upada ROSU došao na gazivode, "kako bi se provozao čamcem".

- Danas, nakon ove posete provozaću se čamcem ovim prelepim i jedinstvenim mestom. Bila je posebna emocija provesti nekoliko sati na jezeru - bez srama je izgovorio Tači.

 

7. KFOR (ne)obavešten

Glavni portparol misije KFOR Vinćenco Graso izjavio je u trenutku pokretanja akcije da ta misija o tome nije bila obaveštena.

8. Akcija trajala nekoliko sati

Na severu Kosova bilo je oko 80 pripadnika ROSU koji su bili raspoređeni su od Gazivoda do Brnjaka, pod punom ratnom opremom, imaju duge cevi, šlemove i fantomke.

Akcija je počela u prepodnevnim časovima i trajala je do nešto posle 14 sati. Pripadnici ROSU vezali su i maltretirali zaposlene u hidrocentrali Gazivode. Takođe, ROSU je i hapsio Srbe, a među uhapšenima su, kako je otkrio direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, i Nemanja Milovanović, Miloš Milić, radnici Centra za ekologiju i sport, kao i građevinski radnici Nikola Jurović i Nenad Galjak. 

 

 

 

Expand player
Pogledajte više