Dačić, Nikolić i Vučić
Andrej Isaković
Dačić, Nikolić i Vučić
Dačić, Nikolić i Vučić, Foto: Andrej Isaković

 

Takvu agendu zapravo nameće ušteda, vrhovni argument pred biračima, koji će i Aleksandar Vučić, koji odlučuje na republičkom, i Bojan Pajtić, koji odlučuje na pokrajinskom nivou, želeti da iskoriste u svoju korist. Politički analitičar Dragomir Anđelković upravo pojeftinjenje izbornih radnji vidi kao opredeljujući faktor za spajanje lokalnih, pokrajinskih i republičkih izbora.

 

Vulin za, Dačić protiv

Ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je juče da je za raspisivanje vanrednih izbora. Kako je naglasio, nedoumice u vezi sa pregovaračkim poglavljem 35 su vrlo važan motiv zašto ih treba raspisati. Protiv vanrednih izbora juče je ponovo istupio lider socijalista i šef diplomatije Ivica Dačić, bez obzira na to što ga je zbog takvog stava samo dan ranije premijer kritikovao.

- Mislim da će se Vučić opredeliti da spoji sve ove izbore i da će birači biti pozvani da izađu na birališta u martu ili aprilu. Jer, ako se spoje, vanredni parlamentarni izbori praktično će biti održani bez troška, a jeftinoća izbora je glavna stvar oko koje će se nadmudrivati. Tada i Pajtić neće moći više da zateže i biće u mat-poziciji - moraće da raspiše i pokrajinske. On smatra da je manje verovatno da se parlamentarni izbori raspišu za decembar.


- To je dosta pre isteka mandata vojvođanske vlade. Pitanje je da li Vučić može da sa Mađarima ili Čankom isforsira pokrajinske izbore, a Pajtić će dobiti priliku da ga proziva zato što je zakazivao parlamentarne izbore, a za šest meseci će birači svakako izaći na pokrajinske - kaže naš sagovornik.