PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKUJE NAJZASLUŽNIJE Oni su ovogodišnji laureati Sretenjskog ordenja!

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće danas Sretenjskim ordenjem zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a među laureatima, biće i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske.

 

Intoniranjem himne "Bože pravde" započela ceremonija povodom Dana državnosti

 

U Predsedništvu Srbije upriličena je ceremonija povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije i tom prilikom se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji danas odlikuje zaslužne građane i institucije.

- Na današnji dan pre 215. godina ustanici su krenuli u borbu za slobodu, na početku napornog puta za slobodu i mir, ka boljoj i modernijoj Srbiji. Te 1835. godine uspeli smo da stvorimo modernu i pravnu državu. Na tom putu ka boljoj Srbiji se nalazimo i danas. Centralne vrednosti su i danas iste, sloboda, mir i ravnopravnost, a pre svega ljubav prema Srbiji. Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik se zahvalio laureatima na svemu što su uradili za Srbiju, i naglasio da upravo zbog njihovih dela danas uručuje odlikovanja svima, za koje se sa pravom, kako dodaje, može reći da su deo nas.

- Ovo su nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i obaveze koje će te siguran sam, imati snage da nosite i u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam ovaj veliki praznik, Sretenje. Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok će Sretenjski orden prvog reda biti dodeljen i Narodnom muzeju u Beogradu. Među istaknutim laureatima koje će predsednik Srbiji odlikovati su slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije.

 

Državna priznanja dobitnicima će uručiti predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji u zdanju Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE Ovo su najbitniji običaji na praznik kada Srbija slavi Dan državnosti: Koga prvog vidite može vam odrediti sudbinu!

Inače, najviše odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država. U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena - Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost.

 

Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi