NATO
screenshoot/Sputnik
NATO

screenshoot/Sputnik

NATO, Foto: screenshoot/Sputnik

- Kinezi i njihova velika finansijska ulaganja u Srbiji predstavljaju pretnju za NATO pakt! Peking je po interese Zapada mnogo opasniji od Rusa!

Ovo tvrdi Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, koji ističe da se Kinezi bliže zapadnom vojnom savezu u svakom smislu, zbog čega ta alijansa mora da uzme u obzir – sve posledice po bezbednost. Stručnjaci ocenjuju da Kina najviše ulaže u Srbiju na prostoru Zapadnog Balkana i Evrope, te da NATO paktu očigledno smeta sve bolja i čvršća saradnja Pekinga i Beograda.

"Opasne" investicije

Stoltenberg kaže da NATO posebno obraća pažnju na sve veći uticaj Kine u svetu, koja je čak možda i opasnija od Rusije.

- Kina i Rusija su sasvim različiti slučajevi. Ne radi se o tome da će NATO da krene u Južno kinesko more, već o tome da nam se Kina bliži u svakom smislu. Ulažu mnogo u evropsku infrastrukturu, posebno na Zapadnom Balkanu. Prisutni su i u Africi, vidimo ih na Arktiku, ali i u sajber prostoru. Zato moramo uzeti u obzir sve posledice po bezbednost – naglašava Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, kad je reč o Rusiji, spreman je na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Na sastanku bismo razgovarali o preprekama u odnosima saveza i Moskve. Ukoliko je kontekst pravi, spreman sam da se sastanem sa Putinom. Rusija je naš najveći sused, biće tu i moramo da težimo boljim odnosima sa Rusijom. Čak i bez poboljšanih odnosa sa Rusijom, moramo da se nosimo sa teškim odnosima sa tom zemljom – podvlači Stoltenberg.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da NATO pakt očigledno i dalje gaji pretenzije na globalnu hegemoniju.

- Oni žele ulogu svetskog arbitra koji će da presuđuje koje su investicije poželjne, naravno zapadne, a koje nepoželjne "opasne", a to su sve investicije koje ne mogu da kontrolišu, odnosno ruske i kineske. Očigledno je da je NATO glavna prepreka za uspostavljanje stabilnog sistema globalne trgovine i međunarodnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. Posledično, NATO paktu u Srbiji smeta sve što ne može da kontroliše i sve što jača srpski državni suverenitet i nezavisnost – upozorava Pavić.

Smetaju im milijarde

Marija Đorić, stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma, ocenjuje da je ovde reč o takmičenju velikih sila u regionu.

- Velike sile se međusobno takmiče ne samo u vojnom, već i u ekonomskom smislu reči. Poseban izazov za NATO pakt, osim Rusije, jeste i Kina, i to upravo zbog velikih infrastrukturnih ulaganja u region Zapadnog Balkana – zaključuje Đorićeva.