IMAŠ LI OBRAZA I ČASTI?! Milošević pokušao da objasni: Ustaša mi ubio babu posle "Oluje", Tuđman pustio ubicu nakon 3 godine, ali ipak idem da slavim u Knin

Nakon saopštenja da će biti jedan od članova koji slave ratni zločin, putem "Fejsbuka" se obratio Boris Milošević.

Boris Milošević, SNV
Boris Milošević, SNV, Foto: Youtube/Printscreen

Poslednjih dana aktuelna tema u medijima jeste sarkastičan poziv Zorana Milanovića, hrvatskog predsednika, srpskim političarima na proslavu "Oluje", u Kninu. Ratnog zločina u kome su stradali i iz Hrvatske proterani Srbi.

Ipak izgleda da je jedan Srbin prihvatio da bude deo hrvatske proslave.

Boris Milošević, predstavnik hrvatskih Srba u vladi Hrvatske, posle najave da će prisustvovati "proslavi" akcije "Oluja" u Kninu i burnih reakcija koje je njegov postupak izazvao, oglasio se na svom Fejsbuk profilu.

Milošević, koji je funkcioner Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskoj i novoizabrani potpredsednik Vlade Hrvatske, naveo je u tekstu pod naslovom "Priča jednog Srbina iz Hrvatske" da u Knin ide kao potpredsednik Vlade zadužen za ljudska prava. Njegov post prenosimo u celosti.

PRIČA JEDNOG SRBINA IZ HRVATSKE

"U Knin dolazim kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zadužen za ljudska prava. Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svjestan opterećenja ratnog nasljeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Republike Hrvatske, moram razmišljati racionalno i odgovorno te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku kako zbog privatne obiteljske tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema.

Ovih dana dok sam razmišljao što učiniti prisjetio sam se svojeg doživljaja Oluje. Samu Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani.

Zahvaljivao sam tih dana Bogu što se otac vratio živ i zdrav i što su svi koje sam poznavao bili dobro.

Nakon što je otac demobiliziran odlazili smo na selo Bribirske Mostine gdje sam svjedočio pljački napuštenih srpskih kuća. Obilazili smo babu, očevu majku koja je ostala nakon Oluje tamo živjeti. Nije htjela napuštati svoju kuću, nije htjela poći ni k nama u Šibenik.

Početkom rujna otišao sam u Rijeku zbog fakultetskih obaveza. Sedmog rujna kasno popodne nazvala me sestra. Išla je s ćaćom obići babu.

Našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubojica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da nitko neće istraživati ubojstvo „četnikuše“, kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje.

S teretom ove obiteljske tragedije, pa i kroz bol mojeg pokojnog oca, odluku da idem na obilježavanje Oluje u Knin mi je bilo još teže donijeti. Meni, koji sam dobio Domovnicu tek nakon Oluje premda sam rođen i cijeli život živio u Šibeniku.

U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom.

A rat za mnoge u društvu, nažalost, nije gotov, i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zbog nečeg s čime ni njihovi roditelji nemaju veze, i koja moraju osjećati krivnju samo zato što su Srbi. Baš kao što je to osjećala moja generacija tijekom i nakon rata.

Idem, jer želim olakšati njihovu budućnost. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje.

Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, ona je i golema kolektivna trauma. Za Hrvate je ona simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove.

Svjestan sam da moj dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali sam voljan prihvatiti svaku gestu koje ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke povijesti. Od mog odlaska u Knin, puno je važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moramo priznati i prihvatiti sve žrtve bez obzira na nacionalnost."

Funkcioner srpske stranke u Hrvatskoj SDSS i novoizabrani potpredsednik vlade Boris Milošević smatra da je njegov najavljeni odlazak na obeležavanje vojne akcije Oluja važan gest koji će poboljšati status srpske zajednice u Hrvatskoj.

Povezane vesti

 • Korisnik: Вуја
  03/08/2020 - 20:00
  Сваки Хрват има оваквог једног у фамилији пре него што је постао Хрват из жеље да не прође као баба.
 • Korisnik: Miki
  03/08/2020 - 12:42
  Opet ustase nasli svoga Srbina koi slavi sa ocem Hrvatskim borcem napad na rodjenu majku .
 • Korisnik: Pero
  03/08/2020 - 11:47
  Ustaše za koje se brinuo ubile mu babu, ćaća ustaški bojovnik...on sramota za ceo srpski narod!!! Poganac običan sad je on posle svega hrvat!! Lepo je velikan Jovan Dučić nazvao hrvate "zakržljala rasa"!!
 • Korisnik: Junik
  02/08/2020 - 14:10
  Srbi kroz kako bi rekao ovaj hrvatski Srbin kroz ??? Istoriju pokušavaju i naprave korak ka pomirenju koji je ustvari znak da smo glupi i da brzo zaboravljeno i prastamo ne vodeći računa o ličnom dostojanstvu
 • Korisnik: milovan
  02/08/2020 - 13:58
  Babe nema pa nema. Ali zato tvoji dzepovi a i ocevi puni. A koliko Srba je za tebe glasalo.??
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi