Olivera Zekić
printscreen/youtube
Olivera Zekić

printscreen/youtube

Olivera Zekić, Foto: printscreen/youtube

"Za vreme prethodne vlasti bila sam glavna urednica dnevnog lista „Borba“ i po nalogu Dragana Đilasa i Borisa Tadića, privedena sam i saslušavana četiri sata u policiji jer smo štampali apsolutno istinitu priču o tome kako je Vlada Srbije pod oznakom „stroge tajne“ isplatila milion dolara porodici dečka kojeg je Miladin Kovačević prebio i bacio u komu u Americi", navela je članica Saveta REM.

Predsedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik došli su u REM tek na kraju balade: posle meseci i meseci razgovora, i sada kada je deo opozicije promenio gotovo ceo REM, kaže članica Saveta REM-a Olivera Zekić.

- Opozicija nas je gurnula u to što se zove REM i politički subjekt, a REM nije politički subjekt! Mi nismo učesnici političkog procesa i ne odlučujemo o tome ko će pobediti ili izgubiti na izborima. U svakom slučaju, opozicija nas je svojom histeričnom reakcijom, da li zbog nemanja politike, ili zbog želje za kontrolom medija, stavila u dvorište i, prema Bilčikovim rečima, stavila kao „key word“ na srpskoj političkoj sceni. Svakako to nismo – kaže Zekić za „Novo jutro“ i dodaje:

- Sada ću vam dati jedan morbidan primer, ali sve će vam biti jasno: Da se usred kampanje desi da članovi REM-a odu istim avionom na neku konferenciju, avion padne i svi poginemo, Skupština ne zaseda i nema ko da izabere novi sastav REM-a, šta mislite da li su izbori regularni? Naravno da jesu – kaže Zekić.

Komentarišući izjavu Tanje Fajon da „ima osećaj kao da u Srbiji postoje dve paralelne zemlje, paralelni svetovi, institucije i mediji", Zekić kaže da je možda delom u pravu jer imamo „apsolutni nonsens o neslobodi medija o čemu deo opozicije govori u medijima“.

- Gde je onda ta nesloboda? – zapitala je ona. Podseća da postoje mediji koji se ne bave novinarstvom, već navijanjem, i upravo na ovim medijima sede opozicioni lideri žaleći se na neslobodu medija.

Govoreći o sukobu između Telekoma Srbija i Junajted medija, Zekićeva kaže da je reč isključivo o ratu dve firme i o borbi za profit.

- Najbolje sredstvo za izbor kanala je običan daljinski upravljač! Prema meračima Telekoma, N1 je bio na 38. mestu po gledanosti, a sam REM nema nikakav uticaj na gledanost. Mi u kampanji možemo da pratimo samo medije i samo televizije kojima smo mi izdali dozvolu – kaže Zekić, podsećajući da je dozvolu za N1 izdalo luksemburško regulatorno telo.

Kada je reč o izjavi Fajonove da je previše nasilja i pretnji novinarima, Zekićeva podseća na 90-e godine, kada je, radeći u „Dnevnom Telegrafu“, njena redakcija kažnjavana u milionskim iznosima, zaplenjivane su stvari, praćena je od strane DB-a, a sve je kulminiralo ubistvom Slavka Ćuruvije.

- Druga stvar koju sam preživela: za vreme prethodne vlasti bila sam glavna urednica dnevnog lista „Borba“ i po nalogu Dragana Đilasa i Borisa Tadića, privedena sam i saslušavana četiri sata u policiji jer smo štampali apsolutno istinitu priču o tome kako je Vlada Srbije pod oznakom „stroge tajne“ isplatila milion dolara porodici dečka kojeg je Miladin Kovačević prebio i bacio u komu u Americi. Cela igranka je bila oko toga što je sve to uradila porodica Stefanović: Mirko (stric Borka Stefanovića, generalni sekretar u MSP) Borko Stefanović, šef kabineta Vuka Jeremića, Vuk Jeremić i Boris Tadić. Vlada Srbije vratila je pasoš Kovačeviću, kako bi mogao da doputuje iz Amerike, isplatila odštetu porodici pretučenog momka, a onda su nas iz „Borbe“ mučki izgazili i morali smo da zatvorimo vrata – kaže Zekić.

- Sada gospoda kao što su Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović i Boris Tadić dolaze ispred REM-a i kažu: „oduzmi frekvenciju Pinku“. Jako ih dobro poznajem! Đilas je ulazio nogom u REM i pretio članovima, još pre nego što sam ja bila član. Članovi njegove stranke danima su sedeli, prepravljajući 2012. godine izveštaje o praćenju medija za vreme kampanje. Naglašavam da REM ni po jednom zakonu nije obavezan da prati izbore, ali smo sada poslušali Vladu Srbije i preporuke OEBS pa ćemo to ovog puta raditi 24/7 tokom trajanja kampanje – kaže Zekić.

Komentari (19)

Pedja

11.02.2020 19:48

Jedno svedocenje o tome kako se Djilas odnosi prema medijima.Jedva smo izasli iz mediskog mraka dok se on pitao u zemlji,ne smemo vise nikada dozvoliti da nas isto snadje.

Milan

11.02.2020 19:50

Jeremić i Đilas jedino što znaju je da uništavaju sve što dotaknu.

Gordan

11.02.2020 20:33

Konstanto se zale na nema slobode medija, a u vreme njihove vladavine sve pisalo po naredbama iz vrha drzave, kao sto je Olivera lepo i objasnila.

Damir

11.02.2020 20:39

Djilas,Jeremić,Tadić i Stefanović su crna četvorka političke scene koju ne pamtimo ni po čemu dobrom i koja na svu sreću ide polako u političku istoriju.

Nikola

11.02.2020 20:44

Ništa novo što oni koji su pratili politiku duže ne znaju. Ono što ovi krimosi pokušavaju je da zavaraju mlađe generacije da ne saznaju sva njihova zlodela i da se prestave kao nešto novo, ali ovi mladi naši naraštaji odlično znaju da se služe društvenim mrežama, a tamo mogu skoro sve o njima da saznaju i neće se dati da ih ovi prevare za glas.

Micko

11.02.2020 21:48

To se od njih moze i ocekivati, zlikovci koji maltretiraju ljude ako kazu istinu, fuj.

miki

11.02.2020 22:03

Djilas samo gleda da izvuce koriste

Ivanaa

11.02.2020 22:23

U opoziciji vlada opste rasulo,nervoza pred izbore je sve veca.

TARA

11.02.2020 22:28

Poznato nam je ponasanje Djilasa i kako je koristio medije u svoje svrhe i kako je resavao svih onih koji nisu radili kako jen on zahtevao.

Djurdja

11.02.2020 22:42

Djilasovci zamisljaju slobodu medija tako da iste nateraju da pisu ono sto oni zele!

ssa

11.02.2020 23:09

opozicija bez ideje i bilo kakvog plana

Marko

11.02.2020 23:13

Đilas je uništio svakog ko bi pisao loše o njemu i sad on priča o slobodi medija.

Ivana

12.02.2020 00:48

Djilas je svoj nacin vladavine pokazao i ne znam ko su ljudi koji bi zeleli da se vrate u to vreme.

Milica

12.02.2020 02:02

Opozicija se stalno žali da nema slobode medija, a u vreme njihove vladavine sve pisalo po naredbama iz vrha države, kao što je Olivera lepo i objasnila.

M Novosel

12.02.2020 07:45

To je najbolji dokaz kako su nam bili slobodni mediji za vreme vladavine Tadića i Đilasa.

Maja

12.02.2020 07:59

Đilasu, Jeremiću, Tadiću i Stefanoviću smeta istina o samima sebi, zato su u stanju da napadaju svakoga ko iznosi istinu o njima.

Mirko

12.02.2020 08:41

Svi znaju šta je Đilas radio za vreme svog šerifovanja. Kao i to da je bio totalni medijski mrak. Sada pokušava da pripiše to Vučiću. Eee, samo što narod sada može da vidi pravo stanje stvari.

Anja

12.02.2020 08:55

Djilas....stetocina.

Uros

12.02.2020 09:05

Izjave Tanje Fajon su samo dodatni pritisak na Srbiju, u cijem rukovodstvu vise ne sede oni koju su bili poslusnici Zapada i koji sad rade u interesu Srbije.