Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu Novosti.

List navodi da u ostvarenju ovih ciljeva SAD sprema čitav "arsenal" novih ucena usmerenih pre svega ka Srbiji među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena pre nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

O ovoj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamenik pomoćnika americkog držvnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan.

Još jedan muškarac saslušan zbog ubistva pevačice! Ključni dokaz vodi do njega!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 25.10.2019. 07:23 Užas! Zoran Marjanović, Foto: Alo/ Masanori Jošida Pored imena Zorana Marjanovića koji je jedini optužen za smrt supruge, u optužnicu je stavljeno i ime građevinskog radnika sa juga Srbije. Ime Stanoja I.

On je u sredu u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove Senata i Pododborom za Evropu poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

- Razumem argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo da bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo - rekao je Palmer.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine tekse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine "kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici".

- Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao sto je Interpol, Beograd je naskodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narusio atmosferu kompromisa - rekao je Palmer.

Pročitajte još:

Zvaničnik SAD je rekao i da to sputava napredovanje ka sporazumu kjoj je Srbiji potreban da bi ušla u EU.

- Uvereni smo da je predsednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje ce mu pomoći da izgradi podsrsku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosvom - zakljucio je Palmer koji je rekao da će na tome raditi sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

- Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost - kazao je Palmer.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke

 

Komentari (4)

TRN

25.10.2019 10:34

Kome se to tamo peva, nek zapeva.

N.N.

25.10.2019 11:01

Ozbiljno..

Miloje

25.10.2019 21:33

Zapamtite jednom za svagda. Srbija nece nikada u nato.