Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Da li će izbori zakazani za 26. april biti pomereni i za koliko možda će se znati već u utorak, za kad je zakazan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na njima, to će naravno zavisiti i od razvoja situacije sa širenjem koronavirusa.

Predsednik je najavio da će se na sastanku razgovarati o tome kako organizovati kampanju, u kom trenutku i da li je potrebno pomeriti izbore.

- Otvoreni smo i dogovorićemo se sa svim političkim subjektima - istakao je Vučić.

Gotovo svi predstavnici lista koje će učestvovati na izborima sa kojima smo juče razgovarali potvrdili su da će se odazvati pozivu predsednika, a na pitanje da li po njihovom mišljenju izbori treba da budu odloženi, različito su odgovorili. Aleksandar Šapić lider SPAS-a, navodi za „Alo!“:

- Odlaganje izbora ne treba u ovom momentu da bude tema koja je sama po sebi cilj, nego sredstvo ako se proceni da treba da se zaštiti zdravlje građana Srbije. Da li da se odlože za nedelju ili mesec dana treba da procene ljudi koji se u to razumeju. Od toga ne treba da se pravi pompa i da se gleda ko će da profitira. Takođe, mislim da na tom sastanku sa predsednikom ne sme da bude tema samo pomeranje izbora, treba da sve stranačke stvari ostavimo po strani i razgovaramo o zdravlju stanovništva, da pokažemo sposobnost da svi stanemo iza ozbiljnih nacionalnih stvari.

Aleksandar Olenik iz GDF koji je deo koalicije „Ujedinjena demokratska Srbija“, kaže za naš list da konačnu odluku o eventualnom odlaganju izbora treba da donesu lekari.

Glasanje

Alo!/Vladimir Marković

Glasanje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Do ovog trenutka nisam dobio poziv za sastanak. Kad i ako dobijem poziv, odlučiću. O odlaganju izbora, kao i o svemu vezanom za epidemiju koronavirusa, odluke treba da donose lekari, a ne političari.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, kaže da je još rano za odluku o odlaganju izbora:

- Treba sačekati da se podnesu sve liste i da se tek nakon proglašenja izborne liste odlučuje o eventualnom odlaganju izbora.
Milica Đurđević iz stranke Zavetnici navodi da će se odazvati pozivu predsednika.

- Od prvog dana zalažemo se za odgovoran pristup prema zdravlju građana. Odazvaćemo se pozivu na sastanak i predočiti zaključke i našeg lekarskog tima. Stojimo državi i narodu na raspolaganju, a o odlaganju izbora možemo diskutovati tek kada čujemo iscrpnije prognoze struke.

Miroslav Parović iz Narodnog bloka smatra da je došao trenutak za radikalne metode.

- Neophodno je da aktuelnu, sada već vladu u tehničkom mandatu, zameni vlada nacionalnog jedinstva sastavljena od stručnjaka sposobnih da se izbore sa krizom. Vlada nacionalnog jedinstva mora da ima barem šest meseci mandata i shodno tome i izbore treba pomeriti za jesen ili kada prođu zdravstvene i prve ekonomske posledice pandemije - smatra Parović.