Slobodan Milošević
EPA
Slobodan Milošević

EPA

Slobodan Milošević, Foto: EPA

Bivši predsednik SR Jugoslavije umro je od infarkta u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, a kasnije je sahranjen u dvorištu porodične kuće pošto tadašnje vlasti nisu dozvolile da se sahrani uz sve državne počasti.

POLITIČKI USPON

Slobodan Milošević je bio lider Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Kamen međaš Miloševićeve karijere od kojeg je počela njegova, više od decenije duga vladavina, jeste govor 28. juna 1989. na Gazimestanu, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Ubrzo je usledio raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH, i na kraju sukob na Kosovu i NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Slobodan Milošević i Ivan Stambolić

Youtube/Printscreen

Slobodan Milošević i Ivan Stambolić, Foto: Youtube/Printscreen

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

Posle pobede DOS na izborima 24. septembra 2000. godine, SPS i njen lider su, ne želeći da priznaju izborni poraz, izazvali postizbornu krizu koja je zapretila građanskim sukobom u Srbiji.

Kriza je okončana 5. oktobra, posle masovnih demonstracija širom Srbije, koje su kulminirale u Beogradu ispred tadašnje Skupštine SR Jugoslavije.

HAPŠENJE I SPROVOĐENE U HAG

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest meseci pošto je okončana njegova vladavina.

Vlada Zorana Đinđića izručila ga je Hagu 28. juna 2001. godine, gde mu je suđeno za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Milošević je odveden je u Hag u strogo poverljivoj akciji, za koju je znao mali broj ljudi. Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji, a tako je Demokratska stranka postala jedina partija koja je predsednika svoje zemlje uhapsila i jednostavno predala Hagu.

- Znate li da je danas Vidovdan - ovim rečima se predsednik SRJ Slobodan Milošević obratio policajcima koji su ga poslali u Haški tribunal sa lisicama na rukama.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, dok je njihov sin Marko otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Mirjana Marković umrla je 14. aprila 2019. godine u Rusiji, a sahranjena je pored Miloševića, u dvorištu kuće u Požarevcu.

POSLEDICE

Istoričari i analitičari nisu baš u potpunosti složni oko prirode vladavine Slobodana Miloševića.

Jedni smatraju da su izolacija i sukob sa čitavim svetom udaljili Srbiju i tadašnju Jugoslaviju od glavnih svetskih političkih, ekonomskih i tehnoloških procesa, što je dovelo do velikog zaostajanja u odnosu na najveće zapadne sile.

Sa druge strane, postoje i ona mišljenja koja smatraju da je Miloševićeva politika bila iznuđena kako bi se sačuvao teritorijalni integritet zemlje. Oni smatraju da Milošević u tadašnjim političkim okolnostima nije imao drugog izbora do konfrotacije sa čitavim svetom kako bi zaštitio srpski narod.

Svakako, i nakon 15 godina ostaju brojna pitanja na koje srpsko društvo mora odgovoriti kako bi se odredilo konačno mesto i priroda vladavine Slobodana Miloševića.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Kojadinn

11.03.2021 08:58

Presednik je dosao na vlast voljom naroda jer je narod video da Srbija izlazi iz ,, mraka ,, komunizma tj titoizma. Svako ko ga stavlja na sliku sa Ivicom Stambolic je zlonameran. Slava mu i Hvala jer je spasao Srbiju od podpunog ponora.

Perica

11.03.2021 09:11

Kakav god bio,bio je predsednik Srbije i morao je biti sahranjen sa svim državnim počastima! Ne zaboravite on nije bio ratni zločinac i nije bio osuđen. U jeku fašističke kampanje protiv Srbije a kasnije i u Hagu branio je interese Srbije i srbskog naroda dok je onaj ništak uništio Srbiju!