Ohrid
Printscreen/Tanjug
Ohrid

Printscreen/Tanjug

Ohrid, Foto: Printscreen/Tanjug

* Lideri Zapadnog Balkana se dogovorili o malom Šengenu

* Prisutnima se obratio Aleksandar Vučić

* Istakao je da smo uradili ogromnu stvar

Lideri Zapadnog Balkana, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev obratili su se medijima nakon sastanka u Ohridu. 

Liderima tri zemlje pridružili su se i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavlja ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

 

13.02- Vučić je istakao da sve ovo radi zbog naših građana

Mi sve ovo radimo zbog naših građana, naših ljudi, mislim da je bolji život u celom regionu i u Srbiji. Pogodnosti će moći prvo da iskoristi Makedonija, Albanija, pa mi. 

- Pred nama su pritisci sa kojima ćemo morati da se suočimo. Mene napadaju da kreiram Veliku Albaniju. Ajde da vas pitam, šta imate protiv toga da se brže prolazi kamionima, šta imate protiv da više turista iz Srbije ode u Albaniju, da svuda idemo samo s ličnom kartom? Kažite mi šta imate protiv ove ideje? 

- Razgovori između nas i Albanaca su propadali jer smo uvek u 20 minutu znali da kažemo nešto ružno i da sve propadne. Neću da se pravdam. Šta, treba da dobijete specijalne papire pa da vidite šta to znači za kamione! 

- Ako vi ne vidite da će građani od toga da žive bolje, nemam ja šta da vam kažem! Mi se nalazimo na evropskom putu, imamo oči i uši, umemo da budemo realno!

- Može šest mladića da voli jednu devojku, ali ona može da bude nezainteresovana. Mi smo završili 50 odsto posla da se mi njima sviđamo, ali 50 odsto je da li se mi njima sviđamo. Baš me briga šta oni misle.

- Najvažniji je život naših građana, mene zanima bolji život mojih ljudi. Naše alalize govore da će prvo korist imati građani Severne Makedonije, Albanije, pa tek u Srbiji. Kao što za Ramu kaže da će biti u Jugoslaviji, meni je to smešno. Meni zameraju da stvaram veliku Albaniju. Šta imate protiv toga da se brže prolazi kamionima.  

12.55 - Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da je Crna Gora najbliža ulasku u EU od svih zemlaja na Balkanu jer nema otvorene sukobe ni sa jednim susedom.

12.49 - Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je sastanak dobra platforma za perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

- Ovo je nastavak našeg dogovora od pre nekoliko godina da se ne sastajemo u evropskim gradovima, već u državama zapadnog Balkana kako bismo definisali najbolje modele za rešavanje izazova sa kojima se suočavamo. Mi u BiH nemamo konsenzus ni zvaničan stav o ovoj inicijativi - rekao je Zvizdić.

12.31 - Edi Rama, premijer Albanije, istakao da nije ideja da se podeli zapadni Balkan, već obuhvatiti sve zemlje Balkana.

- Naša deklaracija, dogovor na samitu je zapisano i usvojeno u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja - rekao je Rama.

12.25 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je za Srbiju mali Šengen veoma važna inicijativa i da je ponosan da su se za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari za građane.

Ohrid

Printscreen/Tanjug

Ohrid, Foto: Printscreen/Tanjug

- Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda. Da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju i može da planira bolju proizvodnju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za 2 godine ćete moći da vidite rast investicija u sve 3 zemlje. Imaćete slobodno kretanje, pre kraja godine da izlazimo u Albaniju samo sa ličnom kartom - rekao je Vučić.

Ohrid

Printscreen/Tanjug

Ohrid, Foto: Printscreen/Tanjug

- Ljudi to danas mnogi ne razumeju, vidim da je Rama pod pritiskom. U toku izborne kampanje su me protivnici napadali da gradim auto-put za veliku Albaniju, ali su dobili 11 puta manje glasova od mene. Ponosan sam na dogovor Severne Makedonije i Albanije. Možda ovo nama propadne, ali će svakako biti budućnost, ovde nema nikakve nove Jugoslavije, već boljeg života za naše građane - rekao je Vučić.

12.20 - Zoran Zaev, premijer Albanije,  rekao je da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. veku kako bi bio bolje mesto za život.

- Otvorili smo jednu inicijativu, ja je zovem akcionim planom koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Sbriju, Albaniju i Severnu Makedoniju koji pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više od onoga što radimo u berlinskom procesu - rekao je Zaev.

Ohrid

Printscreen/Tanjug

Ohrid, Foto: Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je dogovor koji je postigao sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom dobar za ljude iz Srbije. Očekuje da će on, ipak, biti napadnut zbog važnosti odluka. Ne plašim se pritiska, znam da je dobro za ljude u Srbiji, baš me briga šta neko može da kaže, rekao je Vučić.

 

 

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"