Vladimir Putin
EPA-EFE/Aleksey Nikolski
Vladimir Putin

EPA-EFE/Aleksey Nikolski

Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/Aleksey Nikolski

Kako se saznaje, kod Alibašića su pronađeni oružje i hemikalije za izradu bombe, kao i zastava terorističke organizacije ISIS!

Prema operativnim informacijama naših službi bezbednosti, postoji sumnja da je uhapšeni vehabija pripremao napad za četvrtak ujutro, baš kada u Beograd stiže ruski lider.

Pročitajte još:

- Armina Alibašića juče ujutru je zaustavila patrola policije u novopazarskom naselju Potok zbog sumnjivog ranca koji je nosio. Kontrolom je kod njega pronađena puška sa optičkim nišanom. Odmah potom su operativci policije i BIA pretresli njegov stan, u kom je pronađen čitav arsenal oružja i opreme neophodne za pravljenje eksplozivne naprave: od hemikalija za pravljenje eksploziva, do satova koji se mogu iskoristiti za daljinsko aktiviranje bombe. Bili su tu i specijalni telefoni, žice i naprava za daljinski detonator. Takođe je otkrivena i dodatna oprema, odnosno makazice za pravljenje bombe u kućnim uslovima. Alibašić je u stanu držao i zastavu takozvane Islamske države, kao i propagandni materijal, letke i literaturu te terorističke organizacije - navodi  izvor iz bezbednosnih krugova i dodaje da je Alibašiću određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Sagovornik objašnjava da su daljom proverom kontakata i delovanja Alibašića otkrivene informacije da je spremao akciju baš za posetu ruskog lidera.

- Srpske službe bezbednosti s najvećom pažnjom su obradile slučaj ovog vehabije. Zna se da je Putin na meti terorista zbog rata koji je Rusija objavila ISIS-u. Ne isključuje se mogućnost da je bomba koju je Alibašić pravio bila namenjena da se negde aktivira baš na dan dolaska Putina. Ali naše službe u saradnji sa ruskim kolegama sve drže pod kontrolom i predsednik Ruske Federacije u Beogradu ĆE BITI potpuno bezbedan.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, kaže da Alibašić sasvim sigurno nije delovao sam.

- Vehabije poput Alibašića su dovoljno obučene, pripremljene i naoružane da izvrše napade i na stratešku infrastrukturu države i na mesta brojnog okupljanja civila. Oni su često prošli vrhunsku obuku, opremljeni su sofisticiranom opremom i umeju dobro da isplaniraju napade na štićene ličnosti... Zato sam uveren da uhapšeni vehabija nije usamljen u ovoj akciji i da ima pomagače. Svaka teroristička pretnja iz Pazara ima svoje uporište u muslimanskom delu BiH, gde deluju razne terorističke ćelije - upozorava Galijašević.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić napominje da će tokom Putinove posete najvažnije biti obaveštajno obezbeđenje informacija o potencijalnim grupama terorista koje bi mogle da ugroze dvojicu predsednika. On, međutim, smatra da nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Pročitajte još:

- Srbija je do sada imala posete i Putina i Bajdena i Merkelove. Naše službe znaju da obezbede tako važne državnike, tako da sam potpuno ubeđen da će poseta predsednika Putina proći u najboljem redu. Ruske i srpske službe su u koordinaciji, a u Beogradu su već ljudi iz ruske Federalne službe obezbeđenja. Putina će čuvati i naša policija, kao spoljni prsten obezbeđenja, a neposredno uz Putina će svakako biti njegovi telohranitelji - kaže Dragišić. 

Maksimalne mere obezbeđenja

Slaviša Krstić, načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih stranih ličnosti i delegacija, poručio je da će MUP tokom Putinove posete preduzeti sve maksimalne mere obezbeđenja.

- Policija će preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se otklonili svi bezbednosni rizici. Povodom predstojeće posete naše ministarstvo će preduzeti sve složene mere obezbeđenja, u saradnji sa drugim državnim organima - podvukao je Krstić.